Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Joost Evers (cc, Anefo)
opinie

Op z'n Duits | Behendig Batsen

Linda Duits,
26 februari 2016 - 07:41
Deel op

Als het aan veel hetero’s ligt, hebben lesbiennes nooit seks. Niet omdat ze dat willen voorkomen, maar omdat hun opvattingen over wat telt als seks nogal penis- en penetratiegericht zijn.  We hebben allemaal wel een beeld bij wat seks is, maar we gaan listig om met zulke definities. Zo kun je makkelijk claimen dat je heus echt nog maagd bent. Het blijkt trouwens dat mensen voor zichzelf veel nauwere definities hanteren dan voor hun partner. Als hij of zij iemand met de mond bevredigt, rekenen mensen dat eerder tot seks dan wanneer ze dat zelf bij een ander doen.

 

Het onderzoek naar wat mensen onder seks verstaan wordt jammer genoeg gedomineerd door psychologen. Zo bevroegen onderzoekers in een studie uit 2014 Amerikaanse heterostudenten. Ze moesten van 21 handelingen aangeven of ze het zeker wel, waarschijnlijk wel of juist niet tot seks zouden rekenen. Het gaat bijvoorbeeld om tongzoenen, masturberen met behulp van je computer (ik neem aan dat dat gaat om porno kijken, iets anders lijkt me wat onhandig) en standje 69.

 

Het strelen van iemands tepels is voor 73 procent van deze studenten geen seks. Anaal is voor 70 procent wél seks. Dat stijgt naar 74 procent als er ook een orgasme bij komt kijken. Twee procent vindt vaginale penetratie met een penis zeker geen seks als niemand klaarkwam – 89 procent vindt dat wel (de rest twijfelt).

Twee procent vindt vaginale penetratie met een penis geen seks als niemand klaarkwam

Het wordt pas echt interessant bij de kwalitatieve toelichting die de respondenten mochten geven. Daaruit spreken allerlei nuanceringen. Er wordt bijvoorbeeld een verschil gemaakt tussen iemand vingeren of aftrekken (telt minder snel) en tegelijkertijd elkaar bevoelen. Daarnaast is voorspel lastig: het is eigenlijk geen seks, maar een aanloop tot. De vrouwen schreven vaker op dat iets voor hen als hetero’s geen seks is, maar dat dit voor homo’s en lesbiennes wel telt.

 

Je zou verwachten dat er dus veel studies zijn die zich richten op niet-hetero’s, maar blijkbaar zijn die voor psychologen niet relevant. Een Britse studie uit 2013 is daarop een uitzondering. De onderzoekers keken niet alleen naar hetero’s, maar ook naar lesbiennes. In dit onderzoek werd daarom gevraagd naar vibrators en strap-on dildo’s. Het zal niet verbazen dat de lesbiennes dit vaker als seks zagen dan de hetero’s.

 

Vanwege de kwantitatieve aard van zulk onderzoek weten we weinig over hoe mensen in het dagelijks leven zulke definitietrucjes inzetten. Dat is wel belangrijk. Niet alleen voor opvoeders, religieuze leiders en artsen die jongeren kuis willen houden, maar ook voor iedereen die in een monogame relatie zit. Om ‘je mag geen seks hebben’ is namelijk tamelijk makkelijk heen te werken.