Foto: Cliph (cc, via Flickr)
opinie

Op z'n Duits | Red een homo

Linda Duits,
12 februari 2016 - 07:34

De gevolgen van zwangerschap zijn veel groter dan de gevolgen van schaamluis. Je hoeft maar een aflevering van Teen Mom te kijken om te weten hoe een baby je leven voorgoed verandert. Hetero’s kennen daarom twee soorten onveilige seks: volledig onbeschermde seks en seks die onbeschermd is tegen soa’s, maar wel tegen zwangerschap. Ze vinden dat volkomen normaal. Als ze een sekspartner vertrouwen, maken ze afspraken om zonder condoom te kunnen neuken. Dat is namelijk lekkerder.

De overheid accepteert dat. Tot 21 zit anticonceptie in het basispakket, na je 21ste betaalt je aanvullende verzekering. Voor vergeetachtige vrouwen zijn er alternatieven als de prikpil en het spiraaltje. Er is niemand die vindt dat de vergoeding van anticonceptie promiscue gedrag onder hetero’s aanmoedigt.

 

Ook homo’s doen het liever zonder condoom. Homo’s kunnen niet zwanger worden, maar zij leven met de angst voor hiv. Aan beiden ga je niet (meer) dood, maar je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ondanks alle voorlichtings- en aansporingscampagnes zijn er in Nederland elk jaar zo’n duizend nieuwe besmettingen. 69 procent daarvan is een man die seks heeft met mannen.

 

Hoe fantastisch zou het zijn als hiv net als zwangerschap voorkomen kan worden met een simpel pilletje? Als dat zou kunnen, en het middel was voldoende medisch getest, dan zou de overheid dat meteen verkrijgbaar moeten maken. Iedere besmetting is er immers een te veel. Wel, die bewezen pil is er! Hij heet PrEP: Pre-Expositie Profylaxe.

Jij kunt helpen levens te redden, simpelweg van achter je laptop.

PrEP werkt net als een malariapil: je slikt het om overdracht te verhoeden, maar het wordt ook gebruikt bij het bestrijden van opgelopen infectie. Tegen malaria kun je je insmeren met deet of in een klamboe slapen. Toch is dat niet voldoende: je vergeet de deet of er is geen klamboe voor handen. Malariapillen zijn duur, maar we vinden voorkomen belangrijker dan genezen. PrEP is ook tamelijk duur, maar ook hier geldt dat preventie veel goedkoper is dan iemand met hiv behandelen.

 

PrEP is dus geweldig. Helaas is het niet beschikbaar in Nederland. Op dit moment voert de GGD een proef uit onder 370 mannen. Die gaat niet over de effectiviteit van PrEP, maar over de praktijk van het slikken. Homo’s zouden de pil vergeten en het zou zonder condoom neuken bevorderen. Die argumenten gelden niet voor hetero’s, dus waarom dan wel voor homo’s en ‘hun’ pil?

 

PrEP zal op zijn vroegst pas over drie jaar verkrijgbaar zijn. Dat is een misstand. Jij kunt helpen levens te redden, simpelweg van achter je laptop. Daarvoor hoef je geen homo te zijn: als jij seks zonder condoom ook lekkerder vindt of gezondheid belangrijk vindt, heb je al genoeg redenen om op prepnu.nl een petitie te tekenen waarmee minister Schippers wordt opgeroepen PrEP direct breed toegankelijk te maken. 

 

Nu zijn er altijd hetero’s die gaan miepen dat zij zich buitengesloten voelen. Geen probleem. Als PrEP geaccepteerd is voor homo’s, zullen hetero’s er ook snel aan mogen.

 

Lees meer over