Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: When Harry Met Sally (1989)
opinie

Op z'n Duits | Zelfbediening

Linda Duits,
15 januari 2016 - 07:24
Deel op

Het vrouwelijk orgasme is geweldig. Het mannelijk orgasme is vast ook leuk, daar niet van, maar als je het aanschouwt valt het in het niet bij dat van de vrouw. Waar wij golven van extase beleven, hebben mannen een zaadlozing. Dat klinkt een stuk minder aantrekkelijk. Hoezeer mannen het ook met beeldspraak als ‘spuiten’ en ‘volblaffen’ willen opkrikken, het blijft een doelgericht kwakje.

De wetenschap rond het vrouwelijk orgasme is ruk. Vroeger dacht men dat het voor conceptie noodzakelijk was dat ook de vrouw klaarkwam. Nu redetwisten seksuologen over het bestaan van vrouwelijke ejaculatie en de g-spot. Freud vond het clitoraal orgasme puberaal en stelde dat volwassen vrouwen vaginale orgasmes moesten hebben. Feministen trokken daar in de Tweede Golf tegen van leer: het vaginaal orgasme was een mythe. Radicaalfeminist Anne Koedt ging zelfs zo ver om te zeggen dat vrouwen die menen zulke orgasmes te beleven in de war zijn. Nog steeds is dit onderwerp van debat onder vrouwen.

 

Hoe je als vrouw je orgasme ervaart doet er niet zoveel toe. Het gaat erom dát je het beleeft. Helaas is dat voor een veel te groot deel van de meisjes niet het geval. Volgens Rutgers (pdf) heeft met 18-20 jaar 93 procent van de jongens wel eens gemasturbeerd, tegenover 73 procent van de meisjes. Ruim een kwart van de meisjes heeft dan dus haar eigen lichaam nog niet verkend. Dat is onvergeeflijk.

De natuur heeft ons gezegend met een plezierspier

De natuur heeft ons gezegend met een plezierspier. Feitelijker: de clitoris is een orgaan vol zwellichamen dat zo’n 9 tot 11 centimeter lang is. Wat je voelt tussen de schaamlippen is dus niet een klein knopje, maar het topje van de ijsberg. Het domme is: de wetenschap kwam hier pas in 1998 achter. Nog steeds bestaan er maar weinig lesboeken die laten zien hoe de clitoris eruitziet.

 

Tel daarbij de maatschappelijke normen rond vrouwelijke seksualiteit op en het is niet zo gek dat veel meisjes moeite hebben met klaarkomen. Bij seksuele voorlichting wordt onderwezen dat zo’n beetje alle jongens masturberen en dat sommige meisjes dat ook doen. Zo voel je je direct al raar. Heteromeisjes leren zich richten op het orgasme van de man: dan is de seks klaar. Dat is natuurlijk doodzonde.

 

Zelfbediening is een prima manier om te oefenen met klaarkomen. Door te fantaseren en te stimuleren kom je erachter wat jouw klokje doet tikken, of liever gezegd: wat jouw bom doet afgaan. Er is geen enkele reden om jezelf dat genot te ontzeggen. Orgasmes zijn bovendien vrijwel overal goed voor: mensen die meer klaarkomen zien er jonger uit en klaarkomen is een natuurlijke pijnstiller. Het helpt tegen stress en het is goed voor je immuunsysteem. Het is ideaal als je je verveelt of niet kunt slapen. Aan de slag dus.