Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

'Een student in het CvB is een zoethoudertje dat we niet nodig hebben'

Een gastredacteur,
30 mei 2015 - 08:57
De studentenraad van de UvA moet niet instemmen met een student-lid in het CvB, maar meer democratie en transparantie blijven eisen. Dat schrijft onderwijskundestudent en UvASociaal-lijsttrekker Guinevere Simpson.

Tijdens de Maagdenhuisbezetting is de protesterende studenten een student-lid in het College van Bestuur (CvB) toegezegd. De centrale studentenraad (CSR) is gewillig. We zijn tenslotte gek als we niet aannemen wat het CvB ons geeft. Er wordt niet gewacht op de bevindingen van de speciaal aangestelde commissies die gaan kijken naar de managementstructuur van de UvA. De vacature voor student-assessor komt zo snel mogelijk online, maar is dit wel de oplossing?

Kan één student meer dan 30.000 UvA studenten en 42.000 HvA’ers vertegenwoordigen? De UvA heeft meer dan zeventig studentenvertegenwoordigers die zich zowel op centraal-, als op facultair niveau inzetten. De groep studenten die genoeg waarde hecht aan hun vertegenwoordiging om te gaan stemmen, heeft het vertrouwen in hen uitgesproken om hun belangen te behartigen.

Anti-democratisch
Het concept van een student-lid in het CvB verwerpt de stem van iedere student op de UvA. Het student-lid wordt immers niet democratisch verkozen, maar zal moeten solliciteren voor de functie. Hoe kun je het studentenbelang op het hoogst mogelijke niveau willen centraliseren, als de roep om decentralisatie alles overstemmend is?

Helaas zijn de huidige overleggen, vergaderstukken en werkgroepen van de medezeggenschap niet afdoende gebleken om het CvB een halt toe te roepen. Maar een student die hand in hand met het CvB gaat samenwerken is slechts symptoombestrijding van een niet-functionerende managementtop.

Pyrrusoverwinning
Het is een goede zet geweest onze aandacht af te leiden van hetgeen waar het allemaal om is begonnen. Het CvB heeft geen aandacht voor een democratische, transparante en eerlijke universiteit en de Raad van Toezicht doet niets. Was deze ‘overwinning’ überhaupt nodig geweest als zij beide naar behoren zouden functioneren?

Het is betreurenswaardig dat er na alle ontwikkelingen nog steeds op zo’n onzorgvuldige manier wordt omgegaan met een voorstel van het CvB. Er zou inmiddels een kritisch besef moeten zijn dat niet alles wat we krijgen iets is wat we moeten willen. Waarom laat de CSR zich verleiden door deze schijnoplossing?

Met een bestuur dat goed is voor de academische gemeenschap hebben we geen zoethoudertje nodig.

Guinevere Simpson is lijsttrekker van UvAsociaal