Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

Democratische armoede

Redactie Folia,
19 februari 2015 - 10:03
Toon karakter en richt je eigen universiteit op, in plaats van het Bungehuis te bezetten waardoor onderwijzend personeel niet meer normaal naar zijn werkplaats kan, laat staan dat er colleges gegeven kunnen worden. Bovendien stellen de bezetters eisen die de UvA onmogelijk kan inwilligen.

Het zou de meest spectaculaire bekering zijn sinds de apostel Paulus, als Louise Gunning en haar gevolg in zouden stemmen met alle eisen van de bezetters. Het zijn zoveel eisen, die zo ver weg staan van het huidige beleid van de UvA. Daarnaast; het gros van de eisen, daar gaat het CvB niet eens over, laat staan dat het college daar iets aan kan doen, zoals de financiering van het huidige hoger onderwijs. Maar dat deert de bezetters niet in hun verzet. Bovendien claimen de bezetters dat studenten niet gehoord worden bij zoiets als de bètafusie, terwijl de democratisch verkozen medezeggenschap onlangs nog instemde met het samenvoegen van opleidingen van de UvA en de VU.

Wie deze bezetters precies zijn en namens wie ze spreken is totaal onduidelijk. De zogenaamde bezetters en oprichters van ‘De Nieuwe Universiteit’ hullen zich zelf namelijk graag in gezichtsbedekkende kleding. Ze durven zich als persoon in ieder geval niet te identificeren met hun idealen. Dat is van een onnozele domheid. Sta voor je zaak en spreek je uit, zeker als je een vrije democratische en open universiteit voorstaat. En eigenlijk willen ze helemaal niet het gesprek aan gaan met het CvB. De bezetters hebben namelijk verordonneerd dat het CvB en de decaan niet toegelaten mogen worden tot het Bungehuis. Die ‘Nieuwe Universiteit’ van de bezetters; wat een democratische armoede heerst daar, door de onwelgevallige mening toegang te weigeren tot het Bungehuis.

In Nederland heb je vrijheid van onderwijs, dat betekent dat iedereen zijn eigen school of universiteit mag oprichten. Dat heeft er in de negentiende en twintigste eeuw voor gezorgd dat we katholieke maar ook protestante universiteiten kregen. Onlangs is er een soortgelijke universiteit bijgekomen, namelijk een islamitische in Rotterdam. Deze universiteiten zijn en waren vaak een aanklacht tegen het reguliere onderwijs en presenteren zich als profeten van de nieuwe tijd. Prima, ontzettend goed, ben ik helemaal voor.

Daarom zou ik zeggen tegen de actievoerders in het Bungehuis, en al die aanverwante klagers, zeurders en zeikerds op de huidige universiteit - denk bijvoorbeeld aan de Ewald Engelens en de Ad Verbrugges van deze wereld, maar ook ‘het platform Hervorming Universiteiten’ -: Wat let jullie? Start gezamenlijk je eigen utopische universiteit. Wars van het door jullie zo verafschuwde neoliberalisme waar de huidige universiteiten mee doorspekt zijn, als ik de bezetters moet geloven. Zet de huidige boosheid en bezettingsdrift om in iets functioneels, maar ga niet studenten en docenten lastig vallen door gebouwen te bezetten.