Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

'Leeuwenburght is gewoon lekker'

Gijs van der Sanden,
9 mei 2012 - 14:02
Deel op
Maandagmiddag, 16.00 uur. Niet bepaald het meest feestelijke moment van de week zou je zeggen, maar daar denken de jonge lieden van de Lax - de studentensociëteit van de HvA - heel anders over.

Vandaag lanceren zij namelijk hun hoogstpersoonlijke, eigen gebrouwen bier: Leeuwenburght. Inderdaad: vernoemd naar de Leeuwenburg, de HvA-locatie waar de club resideert. Maar dan met -ht erachter, wat het geheel meteen een romantisch, bourgondisch gevoel meegeeft. Goede marketingzet. Alsof de Leeuwenburg een eeuwenoude, door klimop overwoekerde abdij is waar de paters nog eigenhandig hun bier brouwen, in plaats van een uit beton opgetrokken onderwijsgebouw.



Er is groots uitgepakt vandaag. Buiten prijkt een groot spandoek waarop het nieuwe bier wordt aangeprezen, en vanavond zal DJ Jean - toch niet de minste - een set ten gehore brengen. Vooralsnog moet het publiek het doen met de plaatjes van dit heerschap. Op vol volume laat hij een repertoire horen van nieuwe en minder nieuwe dance.



En zie hier waar het allemaal om te doen is. Een versgetapt Leeuwenburghtje. Laat je niet misleiden door de korrelige beeldkwaliteit van de foto, het enigszins armoeiige glas waarin de drank is geserveerd of het paarse blacklight waartegen de foto is genomen: het biertje smaakt - voor zover ik dat kan beoordelen - erg goed.



Maar daar denkt vandaag niet iedereen hetzelfde over. De jongen op links bijvoorbeeld - zelfverklaard bierkenner en student Aviation - zegt het zo: 'Je hebt heel lekker bier en gewoon lekker bier. Leeuwenburght is zo'n biertje: gewoon lekker.' De student haast zich nog wel te zeggen dat hij het idee van een eigengebrouwen sociëteitsbiertje 'helemaal super' vindt.



Michael Bosscha - Lax'er van het eerste uur en degene die het project van begin tot eind heeft geleid - voorziet van tekst en uitleg. Inmiddels alweer twee jaar geleden wilde de sociëteit een speciaal biertje in het assortiment, en kwam toen terecht bij Jopen Bier, een onafhankelijke bierbrouwerij in Haarlem. Daar maakten de Lax'ers kennis met het begrip 'opdrachtbier'. Je gaat met zijn allen zitten, proeft verschillende bieren en werkt zo samen naar een unieke smaak toe. 'We wilden een speciaal biertje, maar dan wel eentje die je door kunt blijven drinken,' aldus Michael. 'Kracht, kruidig en fris. Dat waren de toverwoorden.'



Die dames die zo ademloos naar Michaels verhaal aan het luisteren waren, dat zijn Dana en Susanne. Twee stagiaires bij studenten.net en helemaal uit Groningen overgekomen om het nieuwe bier te proeven. 'Het valt wel een beetje zwaar op de maag,' vinden zij. 'En jammer dat het op de dag van lancering niet gratis wordt aangeboden.' Kritisch, daar hou ik van.



Binnen de kortste keren zijn we beste vrienden.



Ook gesignaleerd: de zoete witte wijn met ijs. Lusten deze dames geen bier? 'Nee'. Wat studeren ze eigenlijk? 'Niks'. Wat ze hier dan doen? 'Zuipen natuurlijk...'



En dan het moment waar iedereen naar uit heeft gekeken: de officiële lancering van het Lax-bier. Ceremonieel uitgevoerd door een houten biervat met Leeuwenburght aan te slaan. Het gaat wat moeizaam - het bier spettert alle kanten op en de hamer belandt een paar keer op de grond - maar de kop is eraf.



En dan is het tijd voor een luid applaus. Het bestuur van De Lax laat het zich welgevallen. Leeuwenburght is geboren.