Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Hicham El Ouahabi
opinie

Hicham El Ouahabi | Kijk ook eens verder op de lijst

Hicham El Ouahabi,
13 november 2023 - 12:07
Betreft
Deel op

Stem niet automatisch op de nummer één op de lijst bij de verkiezingen volgende week, adviseert Hicham El Ouahabi. ‘Door je te verdiepen in de kandidaten, kun je degene kiezen die veel kennis heeft over dat ene onderwerp dat jij van het grootste belang vindt.’

De stempassen liggen op de deurmat, de straten zijn bezaaid met campagneposters en op socials doen partijen hun best om je aandacht te trekken. De tijd van de politieke stoelendans, waarbij politici over elkaar heen buitelen om jouw stem te veroveren, is opnieuw aangebroken. Op 22 november is het dan weer zover. Overal, inclusief studentenbubbels, en te midden van alle onaangename gebeurtenissen in de wereld, staat de vraag ‘waar ga jij op stemmen?’ weer centraal.
 
Breng je een strategische stem uit? Of kies je voor een proteststem? Of blijf je vasthouden aan je kernwaarden en breng je een ideologische stem uit? Breng je een stem uit op links of rechts, progressief of conservatief, of ergens in het midden? Het kán allemaal, en het mooie is dat er geen goed of fout is. Wanneer het duidelijk wordt welke partij jouw stem krijgt, is de kans groot dat je kiest voor het meest bekende gezicht van de partij. Meestal de persoon die zich op de eerste plaats van de partijlijst bevindt.

‘Waarom zou je je stem eenvoudigweg toevertrouwen aan het meest bekende gezicht?’

Maar waarom zou je je stem eenvoudigweg toevertrouwen aan het meest bekende gezicht? Verrijk je eigen ervaring en duik dieper in de achtergrond van de kandidaten van de partij(en) die je overweegt. Het uitbrengen van je stem omvat niet alleen het kiezen van een politieke partij. Het is ook een keuze voor een individu dat jou (mogelijk) zal gaan vertegenwoordigen in de politieke arena. Door je te verdiepen in de kandidaten, kun je degene kiezen die veel kennis heeft over dat ene onderwerp dat jij van het grootste belang vindt.
 
Het verdiepen in de kandidaten stelt je ook in staat om kandidaten te kiezen wiens mogelijk aanwezigheid de samenstelling van de kamer op het gebied van gender, leeftijd of opleidingsachtergrond diverser zou kunnen maken. Als de kandidaat waarop je bewust hebt gestemd een zetel heeft weten te bemachtigen, geloof ik ook nog eens dat dit je persoonlijke betrokkenheid bij het politieke proces kan versterken. Het stelt je in staat om een (online) band op te bouwen en hen beter te begrijpen. En wellicht zelfs om teleurstelling te voorkomen.
 
Kortom, door hierop te letten, kun je je vertegenwoordiging in de politiek effectiever maken. Het belangrijkste is echter dat je in elk geval gaat stemmen. Ja, zelfs als het gaat regenen.

Lees meer over