Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Céline Zahno | UvA-studenten uit hun context gerukt

Céline Zahno,
10 februari 2023 - 11:28

Mijn kamergenote heeft deze week uren aan de telefoon gezeten met ouders, medestudenten en toelatingsbureaus. Door de dunne muren heen hoorde ik haar zachte stem steeds wanhopiger worden. Ze is een Duitse psychologiestudente en studeert voor therapeut. Onlangs kwam ze er achter dat dit niet meer mogelijk is.

Veel Duitsers kunnen geen psychologie studeren in hun eigen land. De opleiding is populair en universiteiten stellen strenge toelatingseisen vanwege de beperkte capaciteit. Studeren in Amsterdam is een aantrekkelijk alternatief - de opleiding psychologie heeft een goede reputatie, en de stad ligt op slechts een treinreis afstand. Maar het Duitse systeem heeft zijn eisen veranderd, zodat een Nederlands diploma niet meer voldoet aan de voorwaarden voor de vergunning die nodig is om therapeut te worden in Duitsland.

 

Als ik wakker word, zit mijn kamergenote al in de keuken. Met een open laptop en koffie die koud is geworden probeert ze Duitse universiteiten te vinden die haar halverwege haar studie willen toelaten. Als ik 's avonds laat thuiskom is ze nog steeds op, en werkt ze haar verschillende opties uit in een kosten-batenanalyse. Ze is een half semester verwijderd van een bachelordiploma, maar daar heeft ze in haar thuisland niets aan. Therapeut worden in Nederland is ook geen optie, daar spreekt ze niet goed genoeg Nederlands voor.

Terwijl ik Hobbes lees, discussiëren studenten politieke wetenschappen in Zwitserland over het nieuwste pensioenbeleid.

Mijn andere kamergenoot en ik studeren allebei politieke wetenschappen. Zij komt uit Frankrijk, ik uit Zwitserland. We zitten bij haar aan de keukentafel en lezen het nieuws uit ons eigen land. Opeens delen we de zorgen van onze kamergenote als we aan onze eigen toekomst denken. De Engelse studie politieke wetenschappen is bedoeld voor internationals uit de hele wereld. Ook al gaan sommige vakken dieper in op een specifieke regio, we missen onderwijs over onze eigen politieke systemen. Terwijl ik Hobbes lees, discussiëren studenten politieke wetenschappen in Zwitserland over het nieuwste pensioenbeleid. Dat soort kennis is misschien wel het meest relevant voor politicologen, die vaak werk zoeken in de publieke sector.

 

Contextspecifieke kennis is minder relevant voor andere studies, maar het zijn vooral de sociaalwetenschappelijke opleidingen die populair zijn bij internationals. De UvA heeft onlangs besloten om een numerus fixus in te voeren voor politicologie, naast de numerus fixus die al bestaat voor psychologie.

 

Of het nu de hoge academische reputatie van de universiteit is of de aantrekkingskracht van de stad die studenten aantrekt - steeds meer internationals kiezen voor een studie in Amsterdam. Ze halen een diploma, maar hun opleiding is niet ingebed in hun eigen nationale systeem. Als ze niet goed genoeg geïntegreerd zijn om in Nederland te blijven om te werken, zorgt dit voor problemen om zich in welke arbeidssector dan ook in te passen. Er bestaan talloze studentenflats zoals de onze - internationals die verscheurd zijn tussen blijven en vertrekken, op zoek naar een plek waar ze passen.

 

Céline Zahno is politicologiestudent aan de UvA en afkomstig uit Zwitserland.