Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Céline Zahno | Winter Break

Céline Zahno,
20 januari 2023 - 09:28
Betreft
Deel op

Het begin van het semester vormt steevast de aanzet voor een concert van rammelende rolkoffers die zich door Amsterdamse stegen bewegen. De terugkeer van de internationals. Beschaamd door hun eigen luidruchtige verschijning banen ze zich een weg naar hun gedeelde flats om kamers op te warmen die al drie weken leeg staan.

Terwijl veel Nederlandse studenten regelmatig heen en weer pendelen tussen hun studentenflat en hun ouderlijk huis, moeten sommige internationals verder reizen en gaan ze zelden naar huis. Als ze dat wel doen, bijvoorbeeld tijdens de Winter Break, blijven ze zó lang dat een vlucht of lange treinreis de moeite waard is.

Als internationals naar huis gaan, bijvoorbeeld tijdens de Winter Break, blijven ze zó lang dat de vlucht of lange treinreis de moeite waard is

Ze kruipen terug in bedden met uitzicht op muren die bedekt zijn met aandenkens aan mild aangename gebeurtenissen op de middelbare school. Mama en papa – dolblij om hen te zien – begroeten hen met dagelijkse warme lunches. Oude vrienden zijn mogelijk ook in de stad, anders wordt het feesten voorlopig gedag gezegd. Het is een kans om oude hobby’s weer op te pakken: hardlopen en Monopoly spelen met opa en oma staan weer bovenaan het lijstje. Ze gaan gekleed in kleren van de middelbare school, omdat de koffer te klein was om iets anders mee te nemen dan cadeautjes en stroopwafels voor de familie, en voelen zich plotseling weer zestien.


Slechts sporadisch worden ze herinnerd aan hun studentenbestaan. Een familielid vraagt hoe het op de universiteit gaat, er verschijnt een Canvas-melding op de telefoon. De student weet dat alles van een beetje afstand glamoureuzer lijkt en praat alleen over de indrukwekkende onderdelen van het studentenleven. Niemand hoeft iets te weten van vitaminegebrekkige maaltijden of dat ene gefaalde tentamen. Gelukkig hoeven de middelbare schoolvrienden geen nieuwe vrienden te ontmoeten omdat ze overduidelijk niet met elkaar overweg zouden kunnen. Met het keurig gescheiden leven van de internationale student weet niemand iets van die enigszins dubbelzijdige persoonlijkheid.

De student valt in een diepe slaap en ervaart iets wat aanvoelt als het leven op de middelbare school, maar dan zonder iets te hoeven doen. Een onderbreking van de universiteit, een onderbreking van onafhankelijkheid. De frisse gevoelens van vrijheid worden ingeruild voor oude rollen; huid die al is afgeworpen is verrassend comfortabel om te dragen tijdens een tijdelijke try-on.

 

Eenmaal terug in de studentenstad voelt het bijna alsof de internationale student nooit is weggeweest. De student hoeft alleen wat smeerolie op de in de regen verroeste fietsketting te smeren, en het leven gaat weer verder.

 

Céline Zahno is student politicologie aan de UvA. Ze komt uit Zwitserland.

Lees meer over