Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Céline Zahno | Heureka, Horeca!

Céline Zahno,
18 november 2022 - 09:00

Céline Zahno buigt zich deze week over de studentenbaantjes in de horeca. Wie sluitingsdienst heeft mag weliswaar gratis een drankje gebruiken, maar dat is ook alleen maar ter compensatie van de te lange werkdag van negen uur.

De mythe van de luie student is bekend. Twintig jaar oud, meestal slapen, clubben of eten. Zelden studeren. De vraag aan de eettafel van de familie: maar wat dóe je eigenlijk de hele dag? Toegegeven, geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. De waarheid is misschien een onbevredigend antwoord: wat colleges hier en daar, misschien af en toe een bezoekje aan de UB en ja, af en toe een dutje, want ook die vallen onder een gewone studentendag.

 

‘Wacht even!,’ wil je nu misschien roepen. En ik weet waarom. Je bent waarschijnlijk het type ‘failliete student’: ooit in Nederland aangekomen, lichtelijk geschokt door de prijs van cappuccino’s, gematigd verbaasd over het bedrag dat je wekelijks aan boodschappen uitgeeft en met stomheid geslagen toen je achter de tarieven van het openbaar vervoer kwam. Fietsen in de regen en een ascetische levensstijl is niet voor iedereen weggelegd, dus is er een oplossing nodig. Je hoeft echt niet lang na te denken. Een snelle wandeling door het centrum van Amsterdam volstaat: Heureka, Horeca!

‘Ook bij familiediners wordt de horecastudent hard aangepakt, aangezien het onduidelijk is hoe het serveren van tosti’s en het mixen van cocktails je carrière ten goede komt’

Lange werknachten

Een overvloed aan kleine en grote uithangborden op elke hoek van de straat, die in alle vormen en kleuren naar je schreeuwen: Kom alsjeblieft bij ons werken! Geen Nederlands vereist, noch enige ervaring in de bediening. Je gaat naar het café met leukste advertentietekst, opgelucht bij het vooruitzicht dat je eindelijk zonder angst kunt gaan pinnen. Dit was voordat je erachter kwam dat je maandsalaris nauwelijks twee derde van je huur dekt, tenzij je op de grens van de uitputting werkt. Maak je echter geen zorgen, je kunt geld besparen op andere zaken. De goedkoopste maaltijd op het menu krijg je gratis en uitgaan wordt minder aantrekkelijk vanwege de lange werknachten, de constante vermoeidheid en je pijnlijke voeten.

 

Ook bij familiediners wordt de horecastudent hard aangepakt, aangezien het onduidelijk is hoe het serveren van tosti’s en het mixen van cocktails je carrière ten goede komt. Je brabbelt iets in de trant van ‘hoge intensiteit en lage beloning zorgt voor een sterk karakter’, wat misschien een toekomstige werkgever kan overtuigen, maar waarschijnlijk niet je oma die je hoort klagen over klanten op de drie avonden per week dat je vrij hebt van je werk.

 

Drankjes weggeven

Over ouderen gesproken, zij zijn de klanten waar je het meest bang voor bent. Als je het ‘alsjeblieft’ verkeerd uitspreekt, ben je een gemakkelijk doelwit voor een duivelse opmerking over het feit dat je in Nederland bent en dat dit geen Engelstalig land is. Je hebt echter wel wat manieren van sussen geleerd, bijvoorbeeld door het weggeven van een gratis drankje aan de klagende klant. Afgetrokken van je salaris natuurlijk, nadat je baas van die strategie heeft gehoord.

 

Je Heureka moment vervaagde vrij snel, maar de Horeca hield stand. Je houdt je vast aan de kleine pleziertjes die nog steeds af en toe je leven doordringen. Je sloot bondjes met je collega’s tegen je gemene manager. Tijdens de sluitingsdiensten was de alcohol gratis (wat volgens jou bedoeld is om het verzet tegen de negen uursdiensten de kop in te drukken, maar je zult zeker je mond niet opendoen). Je vertelt jezelf dat vrije tijd toch alleen maar een synoniem is voor verveling en blijft heen-en-weer rennen tussen collegezaal en restauranttafel.

 

Céline Zahno is politicologiestudent aan de UvA en afkomstig uit Zwitserland.

Lees meer over