Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Pepijn Stoop | Een dickpic voor je zorgverzekeraar

Pepijn Stoop ,
23 september 2022 - 09:26
Betreft
Deel op

Heb jij ooit een naaktfoto verstuurd naar een onbekende? Misschien een dickpic? Nee? Ik ook niet, maar binnenkort zal ik mijn eerste moeten sturen: voor de zorgverzekeraar, om een correctie van mijn geslachtsoperatie vergoed te krijgen. 

Voor ik uit de doeken ga doen waarom mijn zorgverzekeraar een kiekje van mijn geslachtsdeel wil, zal ik uitleggen hoe de transgenderzorg is geregeld. In Nederland kom je als trans persoon die een geslachtsbevestigende operatie wil ondergaan bijna altijd bij een ‘genderteam’ terecht. De twee belangrijkste genderteams zijn die van het VU medisch centrum en die van het Groningse UMCG. Die teams bestaan uit psychologen, chirurgen en andere experts voor alle stappen die je in een transitie doorloopt. 

‘Ik ben klaar met al die medische hordes die ik moet nemen omdat ik niet met een mannenlichaam geboren ben’

Klinkt top, zou je denken. Het enige probleem: in Nederland zijn 100 duizend mensen transgender en die wonen niet alleen in Amsterdam en Groningen. En omdat die maar op een paar plekken terecht kunnen, ontstaan er ontzettend lange wachtlijsten: inmiddels staat er drie jaar voor een intake voor volwassenen. Voor alle behandelingen daarna moet je vaak nog minstens een jaar wachten. 

 

Na al dat lange wachten was ik daarom dolblij dat ik vorig jaar voor mijn geslachtsoperatie bij een chirurg terecht kon die mij binnen een jaar kon opereren. Na het lange herstel daarvan rest mij nu nog één herstelingreep. Dat was al zo goed als rond toen ik dus dat belletje kreeg van mijn zorgverzekeraar. Om die ingreep vergoed te krijgen, een ingreep van duizenden euro’s, moet ik een foto van mijn penis opsturen. Die wordt dan door een onbekende specialist beoordeeld. Vervolgens bepalen zij of ik ‘verminkt’ genoeg ben om de vergoeding te krijgen.

 

Als je weleens een naaktfoto hebt gestuurd, weet je als geen ander hoe kwetsbaar dat is. Daarom vind ik dit ook zo vernederend. Waarom hoeven andere mannen geen foto van hun penis naar de zorgverzekering te sturen als ze bijvoorbeeld medisch besneden moeten worden?

 

Ik ben klaar met al die medische hordes die ik moet nemen omdat ik niet met een mannenlichaam geboren ben. Transgender zijn is geen keuze, het is aangeboren. Maar voordat iets vergoed moet worden, heb ik altijd een verklaring nodig van een psycholoog dat ik ‘echt’ transgender ben. Alsof ik de boel zou willen belazeren. Alsof ik voor mijn lol zo’n operatie onderga.

 

Voor nu hoop ik dat dit ooit nog zal veranderen. Helaas zal ik voor nu toch die foto moeten maken. Voor de onbekende man van de verzekering. Niet erg sexy.

 

Pepijn Stoop is student kunstmatige intelligentie aan de UvA.

Lees meer over