Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
opinie

Commentaar | Studenten worden pootje gelicht met nieuwe basisbeurs

Redactie Folia,
24 maart 2022 - 14:22

Laat iedereen vrij, maar niemand vallen, was de slogan van D66 tijdens de laatste verkiezingen. Een slogan die de partij niet weet waar te maken met de beslissing van de huidige D66-minister Robbert Dijkgraaf om een schamele basisbeurs te laten terugkeren. 

Laat iedereen vrij, maar niemand vallen, was de slogan van D66 tijdens de laatste verkiezingen. Een slogan die het midden houdt tussen extreem liberaal en sociaal liberaal (maar wel met vangnetje).

‘De smetteloze tv-wetenschapper van de laatste jaren verandert in no time in een kille rekenmeester’

Voor de huidige generatie studenten blijft er met een basisbeurs van 255 euro (voor thuiswonenden 91 euro) van minister Robbert Dijkgraaf niets over van dit voornemen. De partij die zich er van oudsher op liet voorstaan dé onderwijspartij van Nederland te zijn, laat het hierbij flink afweten. De smetteloze tv-wetenschapper van de laatste jaren verandert in no time in een kille rekenmeester. Of heeft hij – zoals sommigen menen – tijdens het constituerend beraad van het kabinet gewoon niet op zitten letten?

 

Basisbeurs kan dit douceurtje (sommigen menen fooi) nauwelijks worden genoemd, want in welke vorm is dit een gedegen fundering om in de basisbehoeften te voorzien? Een gemiddelde studentenkamer alleen al kost in Amsterdam gemiddeld 611 euro (bron Kamernet), dus laten we zeggen dat bij de huidige gas- en lichtprijzen misschien nét de verwarming kan worden betaald.

 

Oja, kinderen van minder draagkrachtige ouders kunnen een aanvullende beurs aanvragen. Uit mijn eigen studietijd herinner ik me vooral de kinderen van ouders die geen zin hadden om aan hun financiële verplichtingen te voldoen, maar tegenover de studiefinanciering er niet veel voor voelden om dat toe te geven.   

 

‘Ons lijkt dat een eigen bijdrage van studenten aan hun toekomst gepast is en motiverend kan werken’, schreef de Robbert Dijkgraaf van 2010 al in een gezamenlijke analyse met Louise O. Fresco voor NRC. Dankzij de uitgelekte bedragen van vandaag weten we dat Dijkgraaf nooit van mening is veranderd over hoe flink die eigen bijdrage in de toekomst zal moeten zijn. Ook de leenstelselstudenten moeten het van Dijkgraaf met een riante tegemoetkoming van zo'n duizend euro doen.  

 

Helemaal D66 is dat niet. Laat iedereen vrij, maar niemand vallen? Voor studenten zal het voelen alsof ze door de nieuwe minister van Onderwijs pootje zijn gelicht. 

 

Arjan Paans 

Hoofdredacteur Folia 

Lees meer over