Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ilsoo van Dijk (UvA)
opinie

‘UvA neemt onverantwoord risico door mondkapjesplicht op te heffen’

Pytrik Schafraad,
22 september 2021 - 13:50

Nog voordat er onderzoek is gedaan naar besmettingen worden alle coronamaatregelen op universiteiten losgelaten. Daarmee toont het college van bestuur van de UvA zich geen goed werkgever, schrijft docent communicatiewetenschap Pytrik Schafraad.

Vorige week kondigde het kabinet aan de teugels te laten vieren wat betreft de coronamaatregelen. Deze week verscheen er ook een nieuwsbrief van mijn faculteit in de inbox, waarin werd aangekondigd dat de UvA het kabinet daarin zal volgen. Zij maakt daarmee een grote fout.

 

Het kabinet vervangt de maatregelen door een coronapas voor allerlei gelegenheden. Die pas geldt niet voor publieke organisaties, zoals de universiteit. Op de universiteit wordt bijvoorbeeld de mondkapjesplicht afgeschaft, zonder dat er iets voor in de plaats komt, of dat uit onderzoek is gebleken dat deze maatregel niet langer nodig is.

‘Het is na amper twee weken onderwijs nog veel te vroeg om iets te kunnen zeggen over het aantal besmettingen op de campus’

Honderden mensen

Wat we wel weten is dat we weer massaal naar de campus komen, dat er in sommige gebouwen toch gebrekkige ventilatie is (zoals in REC-J/K), dat de studentenpopulatie een relatief lage vaccinatiegraad heeft, dat er op een doordeweekse dag vele malen honderden mensen in wisselende samenstellingen samenpakken in de gangen.

 

Gezien de incubatietijd is het na amper twee weken onderwijs nog veel te vroeg om iets te kunnen zeggen over het aantal besmettingen op de campus en dus ook of we het risico lopen toch een besmettingshaard te zijn. Mét mondkapjes.

 

Eerst onderzoeken

Het zou verstandig zou zijn om de tijd te nemen om dat eerst te onderzoeken, alvorens te besluiten maatregelen af te schaffen. Dan maak je een verantwoorde en onderbouwde beleidskeuze. Het universiteitsbestuur staart zich echter liever blind op het grote enthousiasme voor onderwijs op de campus. Dat is natuurlijk nog leuker zonder zo’n ding op je gezicht en dus moet ie er maar af.

 

Daarmee veronachtzaamt het bestuur het gezondheidsrisico van medewerkers en studenten en toont het zich geen goed werkgever, noch geeft zij blijk rekenschap te geven aan de grote zorgen die veel universiteitspersoneel deelde bij het begin van het collegejaar.

 

Pytrik Schafraad is docent communicatiewetenschap.

Lees meer over