Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ilsoo van Dijk (UvA)
opinie

‘Op deze manier opengaan is onverantwoord. Daarom verlaat ik de UvA’

Matt Cornell,
23 augustus 2021 - 09:07

Docent Matt Cornell gaat de UvA verlaten. Hij vindt de manier waarop de UvA in september open wil gaan onverantwoord. ‘Alleen zij die volledig gevaccineerd zijn zouden welkom moeten zijn op de campus.’

Ondanks het toenemende aantal coronabesmettingen heeft het demissionaire kabinet-Rutte besloten om hoger onderwijs te heropenen zonder de anderhalvemeterregel. Zoals vele andere bedrijven die op winst belust zijn of doen alsof ze dat zijn, heeft de UvA ervoor gekozen zich te richten op wat toegestaan is, in plaats van wat verantwoord is.

 

Adviezen genegeerd

Het is belangrijk om te weten dat de GGD en het Outbreak Management Team, nota bene de experts die de regering adviseren, hebben geadviseerd om het hoger onderwijs voorlopig nog niet te heropenen. Door dat te negeren volgt de universiteit de lijn-Rutte, en niet het advies van Nederlandse of internationale experts op het gebied van volksgezondheid. De UvA wordt hierdoor medeplichtig aan de schandalige manier waarop dit kabinet deze crisis heeft aangepakt.

 

Laten we eens inzoomen. Nadat minister-president Rutte in maart 2020 aankondigde dat Nederland een riskant beleid van ‘gecontroleerde verspreiding’ van het virus zou gaan voeren – overigens met het onwetenschappelijke doel om groepsimmuniteit te bereiken via infectie – heeft deze regering toegestaan dat er bewust 5 miljoen mensen besmet raakten met het coronavirus, zijn er 30.000 mensen onnodig gestorven, en is er een onbekend aantal mindervalide geraakt door long covid.

‘Tijdens de hele pandemie heeft de UvA koppig alle verantwoordelijkheid tegenover de stad of de kwetsbaren binnen haar eigen gemeenschap ontkend’

De enige parameter waarop interventies werden gebaseerd is het beschikbare aantal bedden op de intensive care. Zolang de ziekenhuizen niet overspoeld werden konden honderdduizenden mensen besmet raken met het coronavirus. Ons werd verteld dat kwetsbare mensen beschermd zouden worden, maar in de praktijk raakten er velen besmet. Nog veel meer van hen zitten al achttien maanden in hun huis, vanwege het hoge aantal besmettingen rond hen.

 

Fout op fout

Dit beleid werd verdedigd door te verwijzen naar de dubieuze wetenschappelijke meningen van het RIVM en zijn arrogante voorman Jaap van Dissel. Een korte opsomming van de foute veronderstellingen die hij maakte: dat het virus zich niet verspreidt via aerosolen (dat doet het wel), dat het zich niet asymptomatisch verspreidt (dat doet het wel), dat kinderen niet besmet raken of het niet overdragen (helaas wel) en dat mondkapjes niet werken (dat doen ze wel). Deze uitlatingen zijn allemaal bestreden door de internationale academische gemeenschap, en zelfs door veel Nederlandse wetenschappers. Maar wij werden geacht te doen alsof deze claims wel waar zijn, zodat dit land kudde-immuniteit kon bereiken, en alles weer kon worden zoals het was.

 

Dat geldt ook voor het onderwijs. Tijdens de hele pandemie was de UvA medeplichtig aan de strategie van Rutte en heeft het koppig alle verantwoordelijkheid tegenover de stad of de kwetsbaren binnen haar eigen gemeenschap ontkend. En hoewel ze zich graag laat voorstaan een instituut vol topwetenschappers te zijn, heeft de UvA onwetenschappelijke virusontkenning gepromoot.

‘Enerzijds prees de UvA onderzoek dat waarschuwde voor aerosoloverdracht, anderzijds implementeerde het de bevindingen niet’

De UvA gaat niet vrijuit

Hoewel in het najaar van 2020 duidelijk werd dat een lockdown onvermijdelijk was, gingen er toch enkele UvA-campussen open, waardoor studenten naar Amsterdam werden gelokt met de belofte van een relatief normaal ‘hybride’ schooljaar. Het veiligstellen van het collegegeld (en de huurcontracten voor studentenhuisvesting) kreeg prioriteit boven maatschappelijke verantwoordelijkheid of intellectuele eerlijkheid. Terwijl de meeste Nederlandse werknemers werden aangespoord om thuis te werken, werd van studenten en docenten verwacht dat ze het openbaar vervoer trotseerden en zonder mondkapjes colleges volgden in slecht geventileerde ruimtes. Het aanwezigheidsbeleid werd streng gehandhaafd, waardoor de kans groter werd dat een zieke student naar de campus zou komen en het virus zich zou verspreiden. Uitbraken in krappe studentenhuisvesting waren heel gewoon.

 

Het bestuur heeft verder beweerd dat er geen significante uitbraken zijn geweest op Nederlandse campussen. Ook hier werd de universiteit afgeschermd van aansprakelijkheid door de nepwetenschap van het RIVM. Aangezien het RIVM en de GGD ten onrechte beweerden dat het virus zich niet verder dan 1,5 meter kon verspreiden, werden collegeleden en kantoorgenoten niet als hechte contacten beschouwd. Als er een infectie was in je collegezaal of kantoor, zou je daarom niet worden geïnformeerd. Als gevolg van dit beleid kan het overgrote deel van het bron- en contactonderzoek geen bron van besmettingen vaststellen. De universiteit was afgeschermd van aansprakelijkheid; het volgde simpelweg ‘de regels’ en die regels werden tautologisch aangenomen om mensen op de campus te beschermen.

 

Toen de overheid te laat adviseerde om in alle openbare gebouwen een mondkapje te dragen, kondigde de UvA aan dat het voor haar niet zou gelden, omdat haar campussen ‘niet toegankelijk waren voor het publiek’. De universiteit prees enerzijds een studie van haar eigen onderzoekers aan die waarschuwde voor de gevaren van aerosoloverdracht en het gebruik van maskers adviseerde, maar implementeerde anderzijds de bevindingen van de studie niet.

‘Colleges en discussies in volle collegezalen vormen een groot risico’

Hygiënetheater

Ter voorbereiding op de heropening heeft de UvA deze week een aantal nieuwe regels afgekondigd: een tegenvallende set richtlijnen die niet veel meer is dan hygiënetheater.

 

Mondkapjes worden weer verplicht in de campusgebouwen. Je mag je mondkapje in de les afdoen als iedereen op zijn of haar plaats zit, of op de aangewezen plek.

Dit is een grap. Zoals iedereen inmiddels weet, verspreidt het coronavirus zich voornamelijk via aerosolen die vrijkomen bij praten, zingen en ademen. Deze aerosolen kunnen zich binnenshuis ophopen, vooral zonder goede ventilatie, en kunnen veel verder reizen dan anderhalve meter. Colleges en discussies in volle collegezalen vormen een groot risico. Dit is de reden waarom veel universiteiten in andere landen mondkapjes verplicht hebben, zelfs zittend of staand. Dat adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie ook, dus waarom doet de UvA dat niet?

 

Studenten en medewerkers met Covid-gerelateerde symptomen moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Het is algemeen bekend dat het coronavirus een tot tweede dagen voor het begin van de symptomen besmettelijk kan zijn. Dit is vooral zo bij de deltavariant. Als je vandaag symptomen hebt, was je gisteren besmettelijk voor je klasgenoten en kantoorgenoten. Isoleren na een mogelijke blootstelling en regelmatig testen op asymptomatische infecties zijn de beste preventieve maatregelen.

 

Zelftesten blijft belangrijk. We hopen dat iedere student en medewerker minimaal twee keer per week een zelftest doet.

Er is geen situatie waarin een student of medewerker die positief test, voet op de campus zou mogen zetten, dus waarom is dit vrijwillig? In plaats van deze keuze af te schuiven op individuele studenten, zou de universiteit een campustestcentrum moeten opzetten, waar dagelijkse of wekelijkse tests worden uitgevoerd door getrainde professionals.

 

We raden iedereen aan zich te laten vaccineren. Nederlandse studenten en medewerkers kunnen een afspraak maken met de GGD.

Nederlandse functionarissen zijn dol op opscheppen dat ‘iedereen die een vaccin wil, er een zal hebben’. Maar vaccinatie als louter een persoonlijke keuze beschouwen, is dezelfde oude neoliberale retoriek. Vaccins beschermen u niet alleen; ze beschermen anderen. Aanbevelingen zijn daarom niet genoeg. Zoals veel universiteiten over de hele wereld zich realiseren, is het veel beter om vaccinatie te eisen dan het slechts voor te stellen. Hoewel Nederland een relatief hoge vaccinatiegraad heeft, had 65 procent van de 18-25-jarigen vorige week slechts één injectie gehad. Dit is simpelweg niet genoeg om een campusuitbraak te voorkomen.

‘Welke les leren we onze studenten door de meest kwetsbaren in onze gemeenschap in gevaar te brengen?’

Kwetsbaren beschermen

De UvA claimt studenten kritisch denken en ethiek bij te brengen. Maar 700.000 Nederlandse inwoners met immuunproblemen en 2 miljoen kinderen hebben geen afweer tegen dit virus. Dit zijn onze vrienden, buren, collega's en familieleden. Welke les leren we onze studenten door de meest kwetsbaren in onze gemeenschap in gevaar te brengen?

 

Hoewel de universiteit het afgelopen jaar weinig uitbraken heeft gemeld, zal het komende semester waarschijnlijk anders zijn. De deltavariant is vier keer besmettelijker dan de originele variant van corona, en heeft de werkzaamheid van onze vaccins teruggebracht tot slechts 40 procent. Gevaccineerde mensen kunnen deze variant krijgen en ze kunnen het doorgeven aan gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen. Landen zoals Israël en IJsland met een hoge besmettingsgraad hebben momenteel te maken met enorme besmettingsgolven. Met de deltavariant komen doorbraakinfecties steeds vaker voor. Hoewel volledig gevaccineerde mensen waarschijnlijk niet in het ziekenhuis belanden, kunnen ze wel mindervalide worden dankzij Long Covid.

‘De UvA zou alleen face-to-face onderwijs moeten bieden aan degenen die gevaccineerd zijn’

Een donker vooruitzicht

Naar alle waarschijnlijkheid zal de universiteit binnen enkele weken haar deuren weer sluiten. Het onderwijs zal weer haastig terugkeren naar Zoom. De universiteitsbesturen zullen alle verzoeken om teruggave van collegegeld weigeren en zeggen dat ze gebonden waren aan overheidsmaatregelen waar ze niets aan konden doen. In de angstige weken voorafgaand aan een nieuwe lockdown zullen sommige studenten, medewerkers en hun naaste contacten ziek worden. Sommigen kunnen sterven. Anderen kunnen een langdurige handicap ontwikkelen.

 

Wat de UvA zou moeten doen om dit te voorkomen, is face-to-face onderwijs bieden aan degenen die kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd, en online studeren de standaard maken voor degenen die dat niet kunnen. In plaats daarvan gingen UvA-bestuurders er gewoon van uit dat we blij zouden moeten zijn om terug te keren naar de campus nu we de kans hebben gehad om ons te laten vaccineren.

 

Deskundigen op het gebied van de volksgezondheid vergelijken vaccins met een regenjas. Bij zacht weer bieden ze een goede bescherming. Als het regent, kun je nog steeds nat worden. En het stormt in Nederland. Dagelijks worden bijna drieduizend mensen besmet, het percentage positieve testen is met 16 procent alarmerend hoog, en de gemeente Amsterdam zit op het hoogste risiconiveau dat door het RIVM is vastgesteld. Studenten en medewerkers komen terug van hun zomervakantie, en sommigen van hen zullen onbedoeld de deltavariant (of iets ergers) mee terug nemen.

 

Ik zal me niet bij hen aansluiten. Na acht jaar als docent en onderzoeker aan de UvA vertrek ik uit protest tegen deze eugenetische benadering van de pandemie. Aangezien de UvA niets heeft gedaan om zich voor te bereiden op deze storm, ga ik schuilen. Ik ga weg.

 

Matt Cornell was tot voor buitenpromovendus aan de UvA en docent bij het Amsterdam University College.

 

Dit bericht is aangepast. In een eerdere versie van dit artikel stond dat Cornell ontslag heeft genomen. Dit is juridisch gezien niet correct. Cornell werkt al zes jaar op de UvA als docent, steeds op basis van tijdelijke en flexibele contracten. Hoewel hij ook voor volgend jaar een flexibel contract aangeboden kreeg, heeft hij dat geweigerd. Strikt genomen is dat niet het nemen van ontslag.