Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Korantin Grall (Unsplash)
opinie

Ex-fractievoorzitter: ‘De Vrije Student, kijk niet weg. Diversiteit is een werkwoord’

Gerwin Wezelman,
5 juni 2020 - 10:00

In 2016/2017 was Gerwin Wezelman fractievoorzitter van De Vrije Student in de Centrale Studentenraad. Hij haalt nu het verkiezingsprogramma van zijn voormalige partij door de mangel. ‘Kijk niet weg zoals ik deed. Doe het anders dan ik. Spreken is zilver, maar zwijgen is fout.’

In ‘mijn’ jaar waren er verschillende grote dossiers. Eén daarvan was diversiteit. De Commissie Diversiteit, onder leiding van prof. dr. Wekker, bracht haar eindrapport uit. De Vrije Student was bij monde van mijzelf van meet af aan fel, kritisch en ongevoelig voor de aanbevelingen. Dat was een grote fout.

 

Onlangs werd George Floyd in de Verenigde Staten op afschuwelijke wijze vermoord. Overal ter wereld gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen racisme. Ook in Nederland en ook in Amsterdam. Het toont aan dat mensen overal ter wereld opstaan en zeggen: ‘Dit pikken we niet langer!’

 

Uitsluiting aan de UvA

Het tegengaan van racisme, discriminatie en uitsluiting en de strijd voor gelijkheid was ook het thema van het eindrapport van de Commissie Diversiteit. Medewerkers en studenten gaven aan uitsluiting en gebrek aan representatie te ervaren. Dit speelt niet alleen aan de UvA.

‘Terugkijkend op mijn raadsperiode moet ik zeggen: ‘‘Het spijt mij, mijn oprechte excuses’’’

Onderzoeken tonen aan dat niet-witte mensen of mensen met een migratieachtergrond minder snel een baan, stage of huis vinden. Er wordt etnisch geprofileerd door de politie en de recente toeslagenaffaire toont aan dat het bij de Belastingdienst ook fout zit. In die bredere context past het debat binnen de UvA, waar diversiteit overigens vooral gericht lijkt te zijn op witte vrouwen.

 

In dat kader en vanwege de komende studentenraadsverkiezingen heb ik het verkiezingsprogramma van De Vrije Student eens opgezocht. Op hun website en social media is helemaal niets te vinden over diversiteit. Helemaal niets!

 

Privilege

Dat is een grove miskenning van de uitsluiting die zwarte mensen en mensen met een migratieachtergrond dagelijks ervaren. Oók aan de UvA. Want laten we wel wezen: ook de UvA is een plaats waar witte mensen automatisch geprivilegieerd zijn. Daar mag je je ogen niet voor sluiten.

 

Ik snap dat dat voor De Vrije Student moeilijk is. De kieslijsten zijn gevuld met witte mensen die deze uitsluiting zelf niet ondervinden. Ik voelde het ook niet! Het heeft mij tijd gekost om mijn witte privilege te onderkennen. Terugkijkend op mijn raadsperiode moet ik zeggen: ‘Dat spijt mij, mijn oprechte excuses.’ Maar terugkijken is niet voldoende, de blik moet vooruit.

‘Wegkijken is precies wat De Vrije Student nu doet’

Wegkijken

Daarom vraag ik De Vrije Student: ‘waarom geen woord over diversiteit?’ Iedereen heeft de verschrikkelijke beelden van de moord op George Floyd kunnen zien. Wie ben jijzelf in dat filmpje? Ben je degene die een knie in de nek heeft? Ben je de agent? Of ben je de omstander, die erbij staat en niets doet? Vind je het makkelijker om weg te kijken?  

 

En wegkijken is precies wat De Vrije Student nu doet. Het is wat ik deed. Het is een klap in het gezicht van al die mensen die uitsluiting en racisme ervaren. Al die medewerkers en studenten aan de UvA. Zij verdienen een antwoord. Diversiteit hield niet op bij het eindrapport van de Commissie Diversiteit. Het leeft ook nu. Misschien wel meer dan ooit! Er is wereldwijde aandacht voor racisme, en dus voor meer gelijkheid en diversiteit. De UvA en De Vrije Student staan daar niet los van. Met geen woord reppen over diversiteit is geen optie.

‘Lieve Vrije Studenten, jullie zitten straks aan de knoppen. Doe het anders dan ik. Spreken is zilver, maar zwijgen is fout’

Erkenning van het probleem en de pijn
Visies op effectieve maatregelen kunnen verschillen, maar het begint met de erkenning van het probleem en van de pijn. Het begint bij de erkenning dat niet iedereen onze witte privileges deelt. Het begint bij erkennen dat wegkijken en zwijgen geen opties meer zijn.

 

Dit opiniestuk is geenszins bedoeld om mijn eigen straatje schoon te vegen. Ik kan mijn raadsperiode niet terugdraaien. Het gaat overigens ook niet om mij. Het gaat om al die mensen die willen strijden tegen uitsluiting en ongelijkheid, ook op de UvA. Daarom heb ik een belangrijke boodschap voor De Vrije Student: 

 

Lieve Vrije Studenten, jullie zitten straks aan de knoppen. Doe er wat mee, want diversiteit is een werkwoord. Doe het anders dan ik. Spreken is zilver, maar zwijgen is fout.

 

Gerwin Wezelman was in 2016/2017 fractievoorzitter van De Vrije Student in de Centrale Studentenraad. Hij is nu masterstudent strafrecht.