Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

Eva’s waslijst | ‘Gossip Girl is de Ilias van de moderne tijd’

Eva Hofman,
5 mei 2020 - 08:21

Faalangst, prestatiedruk en keuzestress: hoe leuk is studeren nog? En dan heb je ook nog eens een waslijst aan praktische dingen te leren op weg naar die verdomde volwassenheid. Stella en Eva schrijven het om en om van zich af. Dit keer: Gossip Girl.

Ik ben wel ongeveer klaar met zoomborrels en pubquizzen. Ik doe ook geen halfslachtige pogingen meer om binnen te sporten, nieuwe talen te leren of eindelijk mijn debuutroman te schrijven. In plaats daarvan heb ik me nu fulltime gericht op een van mijn lievelingsactiviteiten: Gossip Girl bingen. Mijn vrienden, die ik nu dus gewoon weer bel, zijn inmiddels wel klaar met mijn lofzang over deze serie over extreemrijke jongeren in New York, en dus ga ik er hier lekker mee verder. Nu er een vernieuwde versie aankomt en er net een bizarre meme over viral is gegaan, is de serie namelijk nog altijd hartstikke relevant.

‘Ik wil niet meer bezinnen. Ik wil met geld smijten, mijn nagels laten doen en cocktails drinken’

Gossip Girl draaide van 2007 tot 2012, en overlapte daarmee grotendeels met mijn middelbareschooltijd. Destijds pakte ik af en toe een aflevering mee, maar nu de serie sinds 2019 terug is op Netflix, ben ik al aan mijn tweede rewatch toe. Het is een en al nostalgie: van fedorahoedjes en gekleurde skinny jeans tot eindeloos veel Jason Derulo en Rihanna. Mode en sociale netwerken (en alles wat met pop- en consumptiecultuur te maken heeft) zijn zo ongeveer het hoofdonderwerp. En juist daardoor vormt de serie als geen ander een monument voor de late naughties.

Hoe trek je jezelf even weg van al het slechte nieuws?

1. Kijk Gossip Girl. Of een andere serie die zo over de top (en fictief!!) is dat je je eigen problemen spontaan vergeet. Het feit dat mijn scriptie nu voor geen meter lukt, is heel vervelend. Maar stel dat de kroonprins van Monaco je op jullie trouwdag vertelt dat hij niet van je houdt, en je niet van hem kunt scheiden omdat je hem dan een enorme bruidsschat verschuldigd bent? Wat dan? GG weet het.

2. Ga online winkelen, maar koop niets. Een bui van decadente consumeerdrift gaat momenteel niet samen met mijn bankrekening. Maar wat bijna net zoveel voldoening geeft als het kopen van schoenen/gadgets/whatever je hartje begeert, is het in een online winkelwagentje stoppen van al die spullen. En dan je scherm wegklikken.

3. Bedenk een toneelstuk met je huisgenoten. Dan leef je letterlijk even in een andere realiteit. Jezelf raar opmaken of verkleden werkt natuurlijk ook. En als je inspiratie nodig hebt, klik dan hier.

Dat is leuk natuurlijk, maar er is ook een andere reden waarom ‘GG’ het nu nog zo goed doet. De serie beschrijft het leven van moderne prinsen en prinsessen, inclusief decadente feesten, onbetaalbare mode en lukrake reisjes naar Parijs. Het is daarmee de ultieme vorm van escapisme. De Ilias van de moderne tijd, zeg maar: intrige, invloed van hogerhand, en hoofdpersonen met als grootste vijand hun eigen ego. Alleen voltrekt de oorlog zich op het slagveld van een sociaal netwerk avant la lettre, en staat niet Troje, maar sociale status op het spel.

 

‘Ik wil niet meer bezinnen,’ zei ik onlangs tegen een vriendin, wellicht onder invloed van seizoen 3. ‘Ik wil met geld smijten, mijn nagels laten doen en cocktails drinken.’ Wat dat betreft kun je prima even plaatsvervangend leven door GG. De problemen van de personages zijn zo groot en triviaal tegelijk (hoe vertel je je vriendje dat je tijdens het maken van een sekstape per ongeluk iemand een drugsoverdosis hebt toegediend?) dat ze afleiden van de echte wereld. De oplossingen zijn al even ridicuul, maar toch troostgevend.

 

Ik zou me bij liefdesverdriet ook graag laten zakken in schone zijden lakens en me door mijn nanny van verse koffie en macarons laten bedienen met de woorden: ‘I have taken to my bed, Dorota.’ Maar ook Blair Waldorf zet uiteindelijk haar haarbandje recht, en komt na miljoenen tegenslagen steeds weer met nieuwe pogingen om de wereld te veroveren. En als Blair Waldorf het kan, dan kunnen wij studenten het vast ook. Al moeten we onze eigen koffie zetten.

Lees meer over