Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Monique Kooijmans
opinie

Op z'n Duits | Studenten worden aan alle kanten genaaid

Linda Duits,
24 april 2020 - 08:10

Studenten zijn kut. Ooh wat zijn studenten kut. En Vindicatstudenten, die zijn het kutst. Boeken ze eerst een skireis naar besmet gebied, houden ze vervolgens een coronaparty. Wat is toch heerlijk om te haten op studenten, vooral als je het zelf nooit bent geweest. Nog lekkerder is het om ze aan te pakken. Verwende sneuneuzen dat het zijn.

Op een andere manier kan ik het ingrijpen bij studentencomplexen niet interpreteren. Studenten op Uilenstede kregen een dikke boete omdat ze buiten te dicht op elkaar zaten. Ook in Utrecht was er gedoe, om precies dezelfde kwestie: studenten die samen op een gang wonen, vinden terecht dat ze samen op het grasveld kunnen eten. Niet direct de bedreiging van de sociale orde of volksgezondheid waarvoor de politie ons zouden moeten behoeden, maar hEt MaG NiEt DuS wE hAnDhAvEN.

 

Studenten maakten zich door de boetes zorgen of ze ook binnenshuis strafbaar waren. Hoewel ze wc en keuken delen, zijn ze geen gezamenlijke huishouding zoals vastgelegd in de noodverordening. Gelukkig heeft de LSVb opheldering gevraagd en gekregen. Het Veiligheidsberaad heeft laten weten dat het verbod op groepsvorming niet bedoeld is voor ‘inwoners van allerlei woongroepen, tehuizen en studentenhuizen’ maar alleen voor de publieke ruimte.

‘Voor studenten is er ook nog steeds geen steunregeling. Pech dat je niet kan werken, je collegegeld en je lening lopen gewoon door’

De regels voor afstand houden in die publieke ruimte gelden alleen niet voor mensen die wél een traditioneel huishouden vormen, want het kabinet is er vooral voor gezinnen. Daarom mogen zij buiten gearmd de rest jaloers maken, en mogen de kleine kinderen weer naar school en de grote spoedig ook. Over studenten heeft Rutte afgelopen dinsdag niets gezegd. Voor hen is er ook nog steeds geen steunregeling. Pech dat je niet kan werken, je collegegeld en je lening lopen gewoon door.

 

Terwijl het hele land moord en brand schreeuwde over de corona-apps en privacy, wordt om die van studenten niet gemaald. De controversiële technologie online proctoring, waarbij docenten tijdens het tentamen via de webcam de student en zijn kamer kunnen bespieden, wordt nu doorgevoerd onder het mom ‘nood breekt wetten’. De UvA zegt – gelijk een minister die surveillancewetgeving in wil voeren – heus een zorgvuldige afweging te maken waarbij privacy een ‘belangrijk aandachtspunt’ is. Dat proctoring tegengesteld is aan privacy wordt terzijde geschoven. In Nijmegen zei het CvB doodleuk dat ‘studenten altijd de vrijheid krijgen om niet mee te doen’. Die vrijheid betekent kiezen tussen privacy opgeven of studievertraging.

‘Ze hadden al geen ritueel eindexamen, geen zomer vol feestjes en nu ook geen introductieweek’

De vraag waarom het academisch onderwijs niet gewoon wordt stilgelegd, wordt niet gesteld. Zoveel sectoren van de maatschappij liggen plat, waarom moeten wij koste wat kost door? Het extra belasten van toch al overwerkte docenten was geen factor, de verschraling van kennisoverdracht via schermen telde evenmin, de privacy van studenten nu dus ook niet.

 

Bestaande studenten worden aan alle kanten genaaid en op aankomende studenten wordt vast een voorproefje genomen. Eeuwig bij je ouders blijven wonen, want waarom studeren in een andere stad als alle colleges online zijn en alle kroegen dicht? Ze hadden al geen ritueel eindexamen, geen zomer vol feestjes en nu ook geen introductieweek. Zo wordt zelfs Vindicat de mogelijkheid op verse ontgroeningsschandalen ontnomen. Studenten zijn helemaal niet kut, ze hebben het kut.

 

Linda Duits is een weggelopen wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur; in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit.