Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: SarahRichterArt (Pixabay)
opinie

Op z'n Duits | Wat zijn TERFs en waarom zijn ze gevaarlijk?

Linda Duits,
31 januari 2020 - 08:24
Betreft
Deel op

Misschien lees je dit nietsvermoedend op een oude pot in de Oudemanhuispoort, onbewust van het gevaar dat door wc’s waart. Een wolf in schaapskleren dwaalt door kleedkamers, opvanghuizen, gevangenissen zelfs, op zoek naar onachtzame slachtoffers. De beschermzone die nog tussen de kippertjes en het roofdier bestaat wordt opgeven: een minister wil de kooien wagenwijd openzetten. Het lot van de vrouw is bezegeld: het beest zal ons allemaal bruut verkrachten.

Mannen willen maar één ding, en dat is vrouwen kwaad doen. Gelukkig hebben feministen gevochten voor onze veiligheid, en zijn we nu gezegend met safe spaces als vrouwentoiletten, vrouwenkleedkamers, vrouwenopvang, vrouwengevangenissen en vrouwensport. Deze garanderen ons privacy en veiligheid. Sindsdien zijn mannen erop gebrand zich toegang te verschaffen tot onze ruimtes. Er komt nu een wetswijziging die de bescherming van vrouwen opheft, en ons tot weerloze doelwitten van de bloeddorstige man maakt.

‘Een trans vrouw is voor TERFs simpelweg een predator die doet alsof hij een vrouw is’

Dit gebeurt natuurlijk niet allemaal echt, het is een geweldsfantasie van feministen die transgender mensen haten. Onder het mom van bescherming van vrouwenrechten zetten deze TERFs aan tot haat en geweld tegen trans mensen. De woorden die ik koos lijken hyperbolen, maar zijn grotendeels letterlijk afkomstig uit een opiniestuk in Trouw. Nederlandse TERFs die voorheen alleen in de marge op sociale media hun kwalijke nonsens konden spuien, hebben nu een podium gekregen van een serieuze krant.

 

Radicaalfeministen

In Groot-Brittannië krijgen deze stemmen al langere tijd ruim baan. De term TERF, Trans Exclusionary Radical Feminist, komt daar vandaan. Het zijn radicaalfeministen die zich verzetten tegen de inclusie van trans vrouwen in het vrouwendom. Zij hanteren een biologisch, essentialistisch perspectief op wat een vrouw is en voeren lobby tegen transrechten. Hun opvattingen zijn een combinatie van mannenhaat en transfobie. Een trans vrouw is voor hen simpelweg een predator die doet alsof hij een vrouw is.

 

Het is niet toevallig dat TERFs in Nederland zich juist nu roeren. Minister Dekker (Rechtsbescherming) wil de bestaande Transgenderwet aanpassen en het makkelijker maken voor transgender personen om hun geslacht in hun paspoort te wijzigen. Daar is nu een verklaring van een arts of psycholoog voor nodig, maar transgender mensen zijn niet ziek en trans zijn is geen stoornis. De wetswijziging betekent demedicalisering en meer zelfbeschikking.

‘Gender is geen jas die makkelijk aan- of uittrekt al naar gelang je stemming’

Internetconsultatie

Momenteel loopt er een internetconsultatie waarin de overheid burgers en betrokkenen vraagt om input op de nieuwe wet. Zo wil het Transgender Netwerk Nederland, de stichting voor emancipatie van transgender personen en hun omgeving, bijvoorbeeld dat ook mensen die zich als non-binair (niet man, niet vrouw) identificeren dit in hun paspoort kenbaar kunnen maken.

 

Gender is geen jas die makkelijk aan- of uittrekt al naar gelang je stemming, hoe fluïde sommige mensen ook zijn (zelf ga ik trouwens het liefst zonder genderjas naar buiten). Het is niet zo dat je straks mag kiezen in welke gevangenis je geplaatst wilt worden. Dat is precies de reden waarom die mogelijkheid tot paspoortaanpassing zo belangrijk is: dat is je juridisch geslacht. Verandering daarvan betekent ook dat je met de juiste aanhef wordt aangeschreven en niet meer raar aangekeken wordt als je een pakketje komt ophalen.

 

Een trans vrouw is dan ook geen man met een kwaadaardige agenda, maar een vrouw in een lichaam dat niet als vrouw wordt gezien. In die situatie zit je niet voor de lol: trans mensen worden volop gediscrimineerd (bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt) en zijn onevenredig vaak slachtoffer van geweld – niet alleen door vreemden, maar ook in hun persoonlijke omgeving. Een op de vijf deed ooit een zelfmoordpoging, tweederde overwoog dat ooit.

 

Het gaat dus niet om monsters, maar om een kwetsbare groep. Dat maakt de lobby van TERFs zo dubbel boosaardig. Hun meningen zijn geen standpunten die het verdienen om gehoord te worden in een weloverwogen debat. Racisme is immers ook geen mening, maar een praktijk die bij wet verboden is. Ook discriminatie van transgender personen is verboden, al is het pas sinds november 2019.

 

TERFs zijn gevaarlijke haatverspreiders die we moeten stoppen. Laat de minister weten dat je achter de vernieuwing van de Transgenderwet staat (hier een handige voorbeeldbrief), bijvoorbeeld omdat je vrouw bent (trans-vrouwenrechten zijn vrouwenrechten) of omdat je mens bent (transrechten zijn mensenrechten). Spreek je uit tegen TERFs én spreek mensen aan die de fictie uit TERF-propaganda onderschrijven of verspreiden. Waarschijnlijk zijn ze nietsvermoedend van dit reële gevaar dat door onze publieke ruimte waart.

 

Linda Duits is een weggelopen wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur; in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit.

lees meer