Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
opinie

Waarom we onze reactiemogelijkheid op de schop nemen

Redactie Folia,
6 januari 2020 - 14:13

Vanaf vandaag is het alleen nog mogelijk om te reageren onder berichten met een e-mailadres dat gelieerd is aan de UvA of de HvA. Dat doen we omdat we vinden dat ook de reacties een plek moeten zijn voor medewerkers en studenten van de UvA en in sommige gevallen van de HvA, en niet voor anonieme buitenstaanders.

De laatste maanden zijn we steeds meer tijd kwijt aan het modereren en redigeren van reacties op Folia.nl. Te vaak wordt er in onze ogen op de man gespeeld, weten gebruikers het niet beschaafd te houden, of zijn de reacties off-topic. Uit een analyse van de gegevens van de gebruikers die reageerden, blijkt dat dit vrijwel enkel gebeurt door mensen die geen UvA- of HvA-mailadres gebruiken.

 

Folia is er in beginsel voor studenten, docenten, wetenschappers en medewerkers van de UvA. Natuurlijk hebben wij een groter publiek. We zitten niet achter een betaalmuur, je hoeft niet in te loggen met een UvA-account, en we zijn blij als onze artikelen ook buiten de UvA worden gelezen.

 

Lang hebben we vastgehouden aan de mogelijkheid om anoniem te reageren, omdat het in onze ogen mogelijk moet zijn om een inhoudelijke bijdrage te leveren zonder dat duidelijk is wie je bent. In extreme gevallen zou het zelfs voor mensen negatieve consequenties kunnen hebben om hun identiteit te onthullen.

 

Helaas is anonimiteit in de praktijk te vaak een vrijbrief voor reacties die geen waardevolle bijdrage aan discussies leveren. Bovendien werden UvA’ers die met naam en toenaam een bijdrage leveren in opinieartikelen of andere berichten vanuit geanonimiseerde schuttersputjes onder vuur genomen. In onze ogen is die scheve verhouding niet langer te verdedigen.

 

Aangezien onze primaire doelgroep bestaat uit UvA-medewerkers en –studenten, en we het belangrijk vinden dat Folia de plek blijft waar discussies gevoerd kunnen worden, sluiten we de reacties niet. Wij hebben een filter gezet op de e-maildomeinen waarnaar ons systeem bevestigingsmails voor reacties stuurt. Daardoor kunnen enkel nog gebruikers met een e-mailadres dat gerelateerd is aan de UvA en de HvA reacties plaatsen.

 

Wij zijn ons ervan bewust dat het betekent dat het praktisch onmogelijk is om anoniem te reageren en dat daar ook nadelen aan zitten. In onze privacyverklaring kun je lezen hoe we met je persoonsgegevens omgaan, dat een select groepje redacteuren die gegevens kan inzien en dat wij deze gegevens niet delen, tenzij wij daartoe gedwongen worden. Ook de UvA en HvA hebben geen toegang tot die gegevens.

 

We hopen echter dat vanaf nu, net zoals bij opinieartikelen, ook in de reacties het debat met open vizier en met respect kan worden gevoerd, zoals dat bij een universiteitsblad hoort te gaan.

 

Bekijk hier de lijst met maildomeinen die wij accepteren. Heb je een aan de UvA-gerelateerd mailadres dat niet op de lijst staat? Mail ons dan, dan voegen we het toe.

Lees meer over