Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Fourcreating
opinie

Op z'n Duits | De Intreeweek is een viering van vreemden

Linda Duits,
30 augustus 2019 - 07:15

Vorige week zag ik een groepje jongens in pak een Sympany kledingcontainer door een straatje schuiven. Onmiskenbaar ontgroening. Ik vond het zielig voor ze. Niet omdat het warm was of omdat ze ontgroend werden, daar heb ik niets op tegen, maar omdat ze de Intreeweek zouden missen.

Nu studievertraging uit den boze is, vinden ontgroeningen plaats voor het academisch jaar begint. Dat betekent dat mensen die lid worden, de algemene kennismaking missen. Er wordt dus voorgesorteerd. Dat is jammer, want je kunt best even wachten met in je hokje zitten en eerst een leuke week beleven met mensen met andere interesses.

 

De breedte van intreeweekgroepen is sowieso ingeperkt, al een aantal jaar geleden, toen besloten werd groepen in te delen per studie. Waar ik kennis maakte met studenten rechten, scheikunde en psychologie, worden de scheikundigen nu direct afgezonderd. De psychologen worden bij elkaar gezet, net als de communicatiewetenschappers. Alleen studenten van kleine studies lopen nog kans binnen hun groepje interdisciplinair vrienden te maken.

‘Veel spijtiger aan die schifting op studie is dat je eerste nieuwe vrienden in de stad allemaal studiegenoten zijn’

Ik kan niet terugvinden waarom dit ooit besloten is, maar ik kan het wel beredeneren. Het is handig en efficiënt. Tijdens de Intreeweek zijn er immers ook onderwijsintroducties, en zo wordt zeker gesteld dat verse eerstejaars die bezoeken. Ze verkennen met hun groepje ook vast de gebouwen, zodat ze er op de dag van het eerste college niet verloren doorheen dolen, als ware ze bruggers op de middelbare school.

 

En dat is jammer. Ik vond het heel leuk om te verdwalen in de Oudemanhuispoort en geen idee te hebben hoe ik bij D209 kwam. Toen ik de zaal had gevonden, was het mijn eigen verdienste. Nog veel spijtiger aan die schifting op studie is dat je eerste nieuwe vrienden in de stad allemaal studiegenoten zijn. Zonde, want je hebt nog minimaal drie jaar om hen te leren kennen.

‘Er is maar één ding leuker dan Intreeweek lopen en dat is Intreeweekbegeleider worden’

Het kan altijd erger. In Utrecht konden studenten dit jaar aangeven of ze in een feestgroep, in een cultuurgroep of een gemengde groep wilden. Nu is het tamelijk onzinnig om een onderscheid te maken tussen feesten en cultuur, maar zo maak je kruisbestuiving wel heel moeilijk. Als CJP-aangelegde puber is het namelijk heel goed voor je om je tijdens de introductieweek totaal te verliezen in het nachtleven en de klassieke muziek-activiteit te missen omdat je in bed ligt met iemand uit je groepje.

 

Als je dit leest is de Intreeweek al bijna of helemaal voorbij. Hoogstwaarschijnlijk ben je ook geen deelnemer, maar al een tijdje student of medewerker. Ga er dan vanavond op uit, maak je eigen introductieweek. Bezoek iets nieuws in de stad, ga naar een club en doe alsof je net in Amsterdam bent gaan wonen. Praat met vreemden, dans met ze, kus ze, bevriend ze.

 

Als je wel de Intreeweek hebt gedaan en je leest dit na het legendarische eindfeest: welkom op de UvA, welkom bij Folia. En onthoud, er is maar één ding leuker dan Intreeweek lopen en dat is Intreeweekbegeleider worden. Op naar volgend jaar!

 

Linda Duits is een weggelopen wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur; in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit.

Lees meer over