Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ömürden Cengiz (Unsplash)
opinie

Op z'n Duits | De omerta van verkering

Linda Duits,
5 april 2019 - 07:45
Deel op

Ze zei niks en er zat een gordijn tussen, maar toch wist ik dat de bejaarde vrouw in het ziekenhuisbed naast me rode oortjes had. Ik had twee vrienden op bezoek die luid lachend en nietsontziend verslag deden van hun recente sexcapades. Zo doen wij dat. Dates en scharrels gaan volmondig en nietsontziend over de tong, wat niet betekent dat we grenzeloos zijn. Je spillt wel details over vreemden, maar niet over je vriendje.

Het was duidelijk dat mijn buurvrouw genoot. Ze deed wat veel van mijn stelletjesvrienden ook doen: living vicariously through others. Als je zelf nooit seks hebt of het al jaren met dezelfde persoon doet, ga je lekker op de verhalen van je single, vreemdgaande, polyamoreuze of in andere vorm van het leven genietende vrienden. Op geen kleinigheid wordt beknibbeld, alles mag benoemd.

 

Tussen singles en stelletjes bestaat op dit vlak geen wederkerigheid. Stelletjes klappen niet uit de school. Zij praten alleen in algemeenheden over hun seksleven en het lichaam van hun lovers. Dat geldt niet alleen voor bedpret. De erecode van verkering is dat je niet behoort te roddelen over je geliefde. Klagen mag, maar binnen de lijntjes.

‘We Zijn Er Bijna van Omroep Max is zowat nog geiler dan dit eindeloos voortkabbelende, conflictloze geneuzel in Temptation Island’

Doe je dat wel, dan bega je een doodzonde die bijkans erger is dan vreemdgaan. En een die vreemdgaan legitimeert.

 

De grootste misstap die tot dusver in dit seizoen van Temptation Island is gemaakt, is het schenden van de geheimhoudingsplicht. Deelnemer Sidney is schuldig bevonden. Zijn vriendin Demi kreeg op beeld te zien hoe haar vriend tegen een van de verleidsters zei dat zij ‘niet superveel werkt’ en op zijn zak teert. Op de weg terug van het kampvuur huilde Demi dus tranen met tuiten.

 

Nu is er in het huidig seizoen weinig anders om over te huilen. Het is saaaaaai. Geen ultieme relatietest voor de deelnemers, maar een ultieme reality-test voor de kijkers. We Zijn Er Bijna van Omroep Max is zowat nog geiler dan dit eindeloos voortkabbelende, conflictloze geneuzel. Maar er is dus hoop.

 

Vorig seizoen liep het volledig uit de hand nadat deelnemer Kevin op de eerste avond de liefdes-omerta brak. Hij zei toen tegen een verleidster dat zijn vriendin Megan ‘koekerond’ was. Dat betekent: ‘iemand van wie het kaas uit de oren loopt’. Vertaald uit het Oostends dialect: iemand die dom is. Megan liet zich dat niet zeggen, en had seks met verleider Joshua. Meerdere keren.

 

Nu is Temptation Island niet het echte leven, maar de serie biedt wel inzicht in de normen en waarden van hedendaagse heteroseksuele cultuur. Monogamie is daarin niet alleen je handen thuis, maar ook je mond dicht houden.

 

Linda Duits is een weggelopen wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur; in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit.