Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

‘Universiteiten moeten kleur bekennen over Forum voor Democratie’

Ravi Ishwardat,
26 maart 2019 - 07:17

Universiteiten mogen niet stil blijven terwijl de grootste politieke partij in de Senaat hen openlijk aanvalt, vindt geschiedenisstudent Ravi Ishwardat van Students for Climate. ‘Willen de universiteiten trouw blijven aan de waarden van de wetenschap dan moeten ze zich tegen de inmenging van radicalen als Baudet verzetten.’

Het lijkt misschien ironisch dat de politicus die het meest koketteert met zijn academische achtergrond, Thierry Baudet, de universiteit als een van zijn hoofdvijanden heeft uitgekozen. De reden hiervoor is dat de universiteit volgens Baudet, enerzijds door zogenaamd ‘linkse docenten’ en anderzijds door klimaatwetenschap, niet alleen een bom heeft gelegd onder de Nederlandse samenleving, maar, zoals Baudet in zijn overwinningsspeech verwoordt, onder de hele ‘Westerse beschaving’.

‘Diep van binnen is Baudet niet moedig genoeg om de waarheid van klimaatverandering onder ogen te zien en daar verantwoorde, politieke consequenties uit te trekken’

De fundamenteel antiwetenschappelijke houding van Baudet wordt het meest duidelijk in zijn afkeer van klimaatwetenschap. Hier wordt dat duidelijk dat Baudet diep van binnen niet moedig genoeg is om de waarheid van klimaatverandering onder ogen te zien, en daar verantwoorde, politieke consequenties uit te trekken. Hoe anders is dat aan een universiteit? Een echte wetenschapper is niet bang om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek te accepteren, ongeacht of deze resultaten hem of haar politiek welgevallig zijn.

 

Politieke overname

Om aan de conclusies van wetenschappelijk onderzoek te ontsnappen en daarmee tegelijkertijd (op de een of andere manier) het einde-der-tijdenscenario dat Baudet voorstelt te voorkomen, moet bij Baudet alles op alles worden gezet om de universiteit naar zijn evenbeeld te transformeren. Over dit doel is Baudet trouwens zelf geheel transparant: ‘Alle culturele en maatschappelijke instituties in Nederland zijn in zeer hoge mate geïnfiltreerd door linkse activisten,’ zegt Baudet. ‘Wij moeten, heel langzaam, achter al die bureautjes onze mensen zien te krijgen.’ Aan de vooravond van de door Baudet gefantaseerde ondergang van het Westen, is de transformatie van de universiteit een politieke noodzaak.

 

De geaspireerde politieke overname van de universiteiten door Baudet is een frontale aanval op de waarden van de universiteit, waaronder onafhankelijk onderzoek, wetenschappelijke vrijheid, en respect voor waarheidsvinding. Afgelopen woensdagavond heeft Baudet tijdens zijn overwinningsspeech nogmaals duidelijk gemaakt aan al deze drie waarden een einde te willen maken.

‘Wetenschap mag nooit aan welke orde dan ook dienstbaar worden gemaakt’

Onafhankelijk

Het is echter juist deze aanval van Baudet op de universiteit, die alle waarden aantast waar voorgaande generaties zo hard voor hebben gevochten. In plaats van dat de universiteit ruimte mag bieden aan maatschappijkritisch onderzoek, wordt dit soort onderzoek door Baudet bijvoorbeeld geproblematiseerd als ‘ondermijnend’. Wat Baudet echter vergeet is dat de wetenschap nooit aan welke orde dan ook dienstbaar mag worden gemaakt. Door dit wel te doen pleegt de wetenschap verraad aan het enige principe waarvoor zij verantwoordelijkheid draagt, namelijk de waarheid zelf.

 

Doordat Baudet blind is voor dit kernprincipe van de wetenschap worden maatschappijkritische wetenschappers door hem tot persona non grata verklaard. Zij moeten volgens hem worden weggewerkt uit de universiteit. De eerste stappen zijn hiervoor al gezet. Zo is door het FvD een onderzoek gestart naar ‘de invloed van links gedachtegoed in het onderwijs. We gaan het allemaal in kaart brengen.’ Voor het FvD is wetenschap die niet automatisch buigt naar de wil van zijn eigen politieke partij blijkbaar moeilijk te verteren.

 

Dat Baudet het nu tot politiek doel heeft uitgesproken om de universiteit en alles waar zij voor staat te ondermijnen betekent dat ook de universiteiten kleur moeten bekennen. We zien nu dat Baudet zijn aanhang mobiliseert voor een machtsgreep aan de universiteit. Willen de universiteiten trouw blijven aan de waarden van de wetenschap dan moeten ze zich tegen de inmenging van radicalen als Baudet verzetten. De eerste stap voor zo’n verzet is door zich uit te spreken tegen de wetenschap-ondermijnende politiek van Baudet, en zich uit te spreken voor onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Door hiervan af te zien laten de universiteiten haar eigen onderzoekers, met name klimaatonderzoekers, in de kou staan.

 

Ravi Ishwardat is student geschiedenis aan de UvA en is een van de initiatiefnemers van actiegroep Students for Climate.