Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still uit trailer (Youtube, Netlix)
opinie

Op z'n Duits | Als je moeder meer van seks weet

Linda Duits,
15 februari 2019 - 07:24
Deel op

Seksuele voorlichting is een klus zonder einde. Elke generatie moet namelijk opnieuw voorgelicht worden. Gelukkig zit elke generatie met dezelfde dingen. In die zin is het niet zo gek dat een puberjongen de kennis van zijn moeder gebruikt om zijn school alles te leren over seks.

Seks is een ongemakkelijk onderwerp tussen jongeren en volwassenen. Nog erger wordt het als die volwasssene een van je ouders is. Doe dat keer factor 30 als je moeder dan ook nog eens seksuoloog is en al jouw ontwikkelingen met het geïnteresseerd oog van een hulpverlener en boekenschrijver bekijkt. Dit is de insteek van Sex Education, een Netflix-serie die in januari in première ging.

 

Hoofdpersoon Otis begint samen met een schoolgenoot after school therapiesessies waarin hij de kennis die hij van huis uit heeft meegekregen doorgeeft aan zijn medeleerlingen. Dat hijzelf nog maagd is, maakt niet uit. Het helpt zelfs. Ondertussen speelt er het normale drama dat je altijd ziet in series en films over middelbare scholen: roddels en pesterijen, onbeantwoorde liefdes en sociale onhandigheid.

In mijn tijd lazen we teletekstpagina 349 om antwoord te krijgen op prangende vragen als ‘kan je zwanger worden van pijpen?’

Dat alledaagse drama is eigenlijk afleiding. Sex Education biedt namelijk daadwerkelijk seksuele voorlichting voor de doelgroep. In mijn tijd lazen we teletekstpagina 349, ‘Maria weet raad’, om antwoord te krijgen op prangende vragen als ‘is het erg dat mijn linkerborst groter is dan de rechter’ en ‘kan je zwanger worden van pijpen’. Nu worden die lessen verpakt in een aansprekende serie.

 

Netflix voelt de tijdsgeest goed aan. Zo zijn er lhbtq-personages, al wordt seks nog steeds heteronormatief gedefinieerd als penis-in-vagina. De realiteit van alomtegenwoordige smartphones wordt meegenomen en er is uitgebreide aandacht voor het stigmatiseren van seksueel actieve vrouwen (slut shaming dus).

Niemand is perfect, niemand is normaal, en iedereen voelt zich wel eens eenzaam en ongewenst

Sex Education beantwoordt de geijkte vragen en had dus heel stichtelijk kunnen uitpakken. Maar schrijver Laurie Nunn slaagt erin de serie nooit bevoogdend of cliché te laten voelen. En zo kun je dus onder het mom van netflix & chill antwoorden krijgen die je altijd al wilde hebben maar waarnaar je niet durfde te vragen. Het maakt daarbij niet zoveel uit of je puber, twintiger of moeder bent: we willen allemaal meer weten over seks.

 

De belangrijkste les van Sex Education gaat echter niet over de daad. Het is iets dat post-pubers moeizaam hebben geleerd, een les die elke generatie pubers opnieuw moet leren. Deze les wordt in ontelbaar films en series doorgegeven maar hij komt nooit goed aan bij de groep in kwestie. Niemand is perfect, niemand is normaal, en iedereen voelt zich wel eens eenzaam en ongewenst. Het maakt daarbij niks uit hoe populair je lijkt, hoe seksueel ervaren je bent of wie je moeder is.

 

Linda Duits is een weggelopen wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur; in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit.