De bestuurders van de UvA moeten niet reageren op de oproep van Humanities Rally om kleur te bekennen, schrijft het vijfkoppige bestuur van mededezeggenschapspartij De Amsterdamse Academie (DAA). Juist een apolitieke lobby werkt het best, zegt DAA.
Verschillende groeperingen zijn verbolgen over de ontruiming van het tentenkamp na de Mars voor Onderwijs van afgelopen vrijdag. Zij eisen zelfs excuses van het CvB, waar excuses van de actievoerders aan de academische gemeenschap meer op hun plaats zijn.
Apolitiek en breed gedragen
Over één ding zijn we het eens en dat is dat er meer geld naar de universiteiten moet, voor onderzoek en onderwijs. Dat is niet eenvoudig omdat bijvoorbeeld ook het basisonderwijs en de gezondheidszorg om meer geld vragen, ook met goede argumenten. Het is leerzaam om te zien hoe de basisschooldocenten hun behoorlijk succesvolle lobby voeren. Zij richten zich op de kern van de zaak en maken hun protest apolitiek, waardoor het breed gedragen wordt en op veel sympathie in het land kan rekenen.
Humanities Rally vraagt het UvA-bestuur aan welke kant ze staat, met andere woorden: het CvB moet kleur bekennen. Dat is nu precies een heel slecht idee. Humanities Rally en verwante groeperingen hebben een politiek radicale agenda waarvoor maar beperkte steun bestaat. Daarbij eisen ze vooral extra middelen voor bepaalde faculteiten in plaats van voor de hele universiteit.
Domme bezettingsacties
Ook hun keuze van actiemiddelen (bezettingen en blokkades) stuit velen tegen de borst. Met zulke domme bezettingsacties als die van afgelopen vrijdag is het voor Den Haag wel erg makkelijk om de open brief van het UvA bestuur opzij te schuiven.
De vraag is nu hoe belangrijk de actiegroepen extra middelen voor de universiteiten echt vinden. Zijn zij bereid hun gekleurde agenda opzij te zetten om een gezamenlijk apolitieke boodschap aan dit kabinet af te geven? Alleen dan maken we een kans.
Cees Kleverlaan is hoogleraar biomateralen bij tandheelkundefaculteit Acta, Han van der Maas is hoogleraar psychologische methodenleer, Annemie Ploeger is docent ontwikkelingspsychologie, Gerwin van der Pol is docent filmwetenschap en Isabel Smallegange is docent populatiebiologie. Zij vormen het bestuur van De Amsterdamse Academie, dat in vier facultaire ondernemingsraden is vertegenwoordigd.