Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
opinie

‘Voer het gesprek over de problemen van studenten en promovendi zorgvuldig’

Reinout Wiers,
15 maart 2018 - 07:29

Het is een goede zaak dat de Karen Vintges en drie collega’s zich betrokken tonen bij het UvA Zorgplan, stelt hoogleraar ontwikkelingspsychologie Reinout Wiers. Maar hij is niet over één nacht ijs gegaan, benadrukt hij. ‘Wij zijn al maanden hard aan het werk om de privacy van onze studenten en promovendi te waarborgen.’

De UvA is bezig met een grootschalig project gericht op het verbeteren van het psychisch welzijn van studenten en promovendi aan de UvA: het UvA Zorgplan. Folia interviewde mij hier onlangs over. Graag reageer ik op het opiniestuk van docent filosofie Karen Vintges en haar drie collega’s op Folia.nl, dat zij schreven naar aanleiding van dat interview. Een open, kritisch gesprek – op basis van de feiten, geen speculaties – is namelijk precies wat we met het UvA Zorgplan op gang willen brengen.

‘Wij zijn maanden geleden al hard aan het werk gegaan om de privacy van onze studenten en promovendi te waarborgen’

Goede aanpak

Het verheugt mij om te lezen dat Karen Vintges en haar drie collega’s de zorgen over het welzijn van onze studenten en promovendi met de UvA delen. De uitdaging ligt dan ook niet in mensen overtuigen van het belang van dit project, als wel het komen tot een goede aanpak hieromheen. Dit laatste is wat mijn filosofiecollega’s zorgen baart. Gelukkig staat er een ijzersterk projectteam achter dit project. Sta ons toe deze zorgen weg te nemen.

 

Dit voorjaar begint een pilotproject waarbij eerstejaarsstudenten zullen worden benaderd met een vragenlijst over hun mentale gezondheid. Wij zijn maanden geleden al hard aan het werk gegaan om de privacy van onze studenten en promovendi te waarborgen. Persoonsgegevens en onderzoeksgegevens worden niet bij elkaar opgeslagen, maar apart op computers die beveiligd zijn volgens de strengste Europesen normen. Het project is zorgvuldig op privacy getoetst en goed bevonden. Bovendien is dit uitgebreid met de studentenraden besproken.

‘Met screening en e-health kunnen wij drempels verlagen, en dat kan veel gaan betekenen’

Een andere aanname van Vintges die bijstelling behoeft, is dat studenten en promovendi persoonlijk en niet digitaal ondersteund zouden moeten worden. De screening en e-health-interventie, overigens een effectief bewezen zorgmiddel, is een aanvulling op de huidige (persoonlijke) zorg. De interventie die we gaan gebruiken is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam in een groter samenwerkingsproject en wordt geïmplementeerd in nauwe samenwerking met de studentenartsen en studentenpsychologen van de UvA.

 

Grote schaal

Het grote voordeel van een e-health interventie toevoegen aan de zorgfaciliteiten die de UvA nu al biedt, is uiteraard de schaalbaarheid, waardoor meer studenten en promovendi kunnen profiteren van extra zorg. Studenten en promovendi zijn nu erg afhankelijk van zelfdiagnose waarna ze op eigen initiatief hulp kunnen zoeken. Met screening en e-health kunnen wij deze drempels verlagen, en dat kan veel gaan betekenen.

 

Het debat dat Karen Vintges en haar collega’s op gang proberen te brengen, loopt al geruime tijd. Het UvA Zorgplan is er niet in een week gekomen. Al maandenlang wordt er – met zorg – gewerkt aan een sterk plan dat reeds is besproken in talloze bijeenkomsten op alle faculteiten van de UvA. Dit project is het product van een open en voortdurend debat over het mentale welzijn van onze studenten en promovendi. Voor de totstandkoming van het UvA Zorgplan hebben wij mogen putten uit de ervaring en expertise van studentenartsen, studentenpsychologen, studieadviseurs, de Centrale Studentenraad (CSR), de Central PhD Council (CPC), enzovoorts. De lijst is lang, en dat is maar goed ook. Het mentale welzijn van onze studenten en promovendi is tenslotte een thema dat ons allemaal aangaat.

 

Tot slot, nu we het toch over een open gesprek hebben: Karen, komen jij en je collega’s binnenkort een keer langs voor een kop koffie? Het projectteam verschaft jullie dan met plezier de gedetailleerde informatie die jullie nog missen.

 

Reinout Wiers is hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de UvA.