Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
opinie

De Week | Een beetje hoop

Henk Strikkers,
29 november 2017 - 17:20
Betreft
Deel op

Wie dacht dat met de veramerikanisering van de feestdagencultuur ook de kerstgedachte sneller zijn intrede zou doen in Nederland werd deze week bruut wakker geschud. 

Want Halloween en Black Friday mogen dan wel zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten, in Nederland moet er eerst nog over zwarte piet worden gediscussieerd voordat we kunnen gaan denken aan kersttruiendag en sparren. En er werd gediscussieerd, althans voor zover je dat kunt zeggen over de ladingen drek die op Folia.nl werden achtergelaten. Steen des aanstoots was een artikel waarin de cateraar van de HvA en de UvA laat weten chocoladeletterverpakkingen met zwarte piet erop uit de schappen te halen.

 

UvA-student Paul vertelde dat hij vond dat er op een universiteit geen plaats moest zijn voor zwarte piet. In plaats van dat daarover werd gediscussieerd, moest werkelijk alles en iedereen duiken voor de slecht beargumenteerde hagelschoten. De webredacteur kreeg zowat een herfstdepressie van het moeten lezen en verwijderen van de reacties.

‘De webredacteur kreeg zowat een herfstdepressie van het moeten lezen en verwijderen van de reacties’

En er was deze week weinig positief nieuws om de zinnen te verzetten. Zo is het aantal studenten in Amsterdam voor het derde jaar op rij afgenomen en ging ook nog eens de enige hoogleraar middeleeuwse handschriftenkunde & boekwetenschap met pensioen, zonder dat er een opvolger is. Jos Biemans, zelfbenoemd boekarcheoloog, vond veertig jaar lang zijn troost in middeleeuwse koorbijbels en andere handgeschreven boeken, en dan het liefst de originele exemplaren.

 

‘In de zestiende eeuw zijn deze bijbelboeken van deze set in een andere volgorde geplaatst. Dat zie je niet als je niet de echte bijbel bekijkt. Mij viel het op dat een sierletter een afdruk had gemaakt op de tegenoverliggende bladzijde, waardoor ik er achter kwam dat de volgorde niet klopte.’

 

Het is te hopen dat de komende week een betere wordt, te beginnen met de uitreiking van de Raak Awards voor praktijkgericht onderzoek. Hoe toepasselijk zou het zijn als het HvA-onderzoek Recurf er daar met de prijs vandoor gaat? Zij maken nuttige dingen van wat voorheen als waardeloos werd bestempeld. Dat zou onze webredacteur ook weer een beetje hoop geven. 

 

Lees meer over