Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Takeaway (cc, via Flickr)
opinie

Van Aalten | Lung Tin

Thomas van Aalten,
9 november 2017 - 08:47

Ik schrok ervan, maar Lung Tin is niet meer. Het klassieke ‘Chin. Ind. Rest’ aan de Johan Huizingalaan was een van de laatste tijd­machines die de stad nog kent. Misschien wel dé laatste.

Nu is het geen verrassing dat glazige babi pangang al decennia wordt bedreigd door oprukkende wok- sushi- en grillrestaurants, maar toch stemde het mij droevig toen ik zag dat de onderneming was vervangen door een du­bieus eetcafé met geblindeerde ramen.

 

Lung Tin was gevestigd op de begane grond van een wat sleets flatcomplex bij ons in Nieuw West, naast Café Amore en banketbakker Schouten. Het restaurant had naast de balie een telefoon met draaischijf aan de muur, met daarboven het bordje ‘telefoon’. Ik keek elke week even of er mensen zaten, maar meestal was het alleen op zondag drukker omdat mensen dan toch wat gingen afhalen. Nasi met zo’n plak ham en ei.

Chinese restaurants zijn niet fout of lelijk, nee, ze vormen een nevel, ontstaan uit maïzena en de vraag of we er sambal bij willen

Lung Tin was net zoiets als matig geschreven comedy van de Vara op zaterdagavond, als roken op familiedagen, als bioscoopreclames voor cognac, als parkeerautomaten met muntgeld, als een bord met zilverui en plakken worst. Sommigen vinden het een vooruitgang dat dat soort dingen er niet meer zijn, en toch had het altijd iets vertrouwds. Het vormde een ankerpunt.

 

Sinds enige tijd heb ik een manier om die vervreemding van weleer toch nog vast te houden. Fotograaf Mark van Wonderen legde talloze varianten van Lung Tin vast. Hij wil uiteindelijk alle Chinese restaurants van ons land in een boek verzamelen.

 

Het enige wat ik jammer vind aan de interviews die hij over dit project heeft gegeven, is dat hij bijvoorbeeld spreekt over ‘lelijke stoelen’ en ‘foute inrichting’. Chinese restaurants zijn niet fout of lelijk, nee, ze vormen een nevel, ontstaan uit maïzena en de vraag of we er sambal bij willen. In zo’n dichtgeknoopt plastic zakje.

Lees meer over