Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: When Harry Met Sally (1989)
opinie

Op z'n Duits | Samen komen is voor homo’s

Linda Duits,
16 december 2016 - 07:15

Samen komen is iets dat je normaal alleen in films ziet. Het is eigenlijk zo zeldzaam dat het niet eens wordt bezongen in het mooiste lied. Samen klaarkomen is een begeerte waarvan je je moet afvragen waarom je haar zo graag beleven wilt.

Het simultaan orgasme is een heteroseksueel droombeeld, de perfecte unie tussen yoni en lingam, tussen yin en yang. Het is bijna religieus en het is verdomd moeilijk. Natuurlijk is het geil als iemand onwijs aan het genieten is, maar de kans dat jij en een partner precies op hetzelfde moment even opgewonden zijn is klein. Bovendien is het lastig concentreren op de ander als je bijna zover bent. Je wilt niet keihard bijten in iets waar je zachtjes op moet sabbelen.

 

Het heteroseksuele ideaal is ironisch genoeg gemakkelijker voor homo’s. Mannen zijn doorgaans beter in het timen van hun orgasme. Lesbiennes, die vaker klaarkomen dan heterovrouwen, zitten al meer met verbeelding. Lichamen reageren nou eenmaal verschillend op dezelfde stimulatie.


Als man en vrouw het samen moeten doen, staan eigenlijk alle sterren verkeerd. Zelfs als zij op hetzelfde moment afgaan, duurt het niet even lang. Het orgasme van mannen meet zelden meer dan tien seconden, bij vrouwen is alleen het gemiddelde al twee keer langer.

Simultaan pieken is voor hetero’s een weinig zinvol doel

En dat op hetzelfde moment afgaan is technisch ingewikkeld. Eigenlijk zijn mannen- en vrouwenlichamen daar niet voor gemaakt. Tijdens vaginale penetratie wordt de clitoris maar een klein beetje gestimuleerd, voor de meeste vrouwen onvoldoende om van klaar te komen. Het is een probleem dat seksuologen sinds Freud bezighoudt – omdat hij het clitoraal orgasme kinderlijk vond. Zo is er de Coïtale Centreringstechniek, een variant op het missionarisstandje waarbij maximaal contact wordt gemaakt. De instructie is veel uitgebreider dan alleen de positionering van de lichamen: man en vrouw moeten gecoördineerd bewegen, even fysiek actief zijn en op een bepaalde manier ademen.

 

In plaats van al dat gedoe kan je ook dat idiote gelijkheidsideaal laten varen dat mensen zich hebben aangepraat sinds de jaren zeventig. Dat is heel goed voor in de samenleving, maar je hebt er niks aan in bed. Tijdens het seksen hoef je niet gelijkwaardig te zijn, sterker nog: ongelijkheid kan hartstikke opwindend zijn. Je kan je overgeven of juist domineren, je kan genieten van klasse- of leeftijdsverschil. De enige regel hoort te zijn dat iedereen instemt met de seks.

 

In je seksueel samenkomen hoef je niet samen te komen. Simultaan pieken is voor hetero’s zelfs een weinig zinvol doel. Als een vrouw klaarkomt, begint de pret pas. Ze kan nog veel vaker, en bovendien draait het om de reis en niet om de bestemming. De beste maatstaf voor goede seks (he, ho en bi) is de kwaliteit en kwantiteit van het plezier dat je elkaar schenkt. En dat, lieve lezers, is toevallig ook de kerstgedachte. Fijne vakantie!

Lees meer over