Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Kroniek van een aangekondigde week

Henk Strikkers,
13 september 2016 - 09:26

Er zijn weken waarin het nieuws je overvalt en er zijn weken die je zonder nostradameske kwaliteiten kunt voorspellen. Deze week was zo’n voorspelbare week.

Al sinds augustus zat men in het Maagdenhuis met ingehouden adem te wachten op de evaluatierapporten over zestien jaar samenwerking tussen UvA en HvA. De conclusies kon iedereen van tevoren uittekenen: de fusie is mislukt. Terwijl de UvA wil meedoen met de wereldtop wil de HvA een emancipatiemotor zijn. En terwijl UvA’ers arrogant kunnen zijn, heeft de HvA een calimerocomplex.


Je hoeft maar over de Amstelcampus of het Roeterseiland te banjeren en je kunt zien dat UvA en HvA twee gescheiden werelden zijn. De student cultureel & maatschappelijke vorming kent geen algemene-cultuurwetenschappenstudent en de student Franse taal & cultuur kent niemand die de lerarenopleiding Frans volgt. Het moge duidelijk zijn: de hangjeugd uit de Zaandamse wijk Poelenburg is beter geïntegreerd dan UvA en HvA.

De hangjeugd uit de Zaandamse wijk Poelenburg is beter geïntegreerd dan UvA en HvA

De haperende samenwerking tussen UvA en HvA was niet de enige etterende puist die zich deze week opende. Ook het ooit zo miraculeus schone Conradhuis veranderde de afgelopen jaren in een knoop in de maag van de HvA. Het supersonische Conradhuis zou als sluitstuk van de Amstelcampus de Faculteit Techniek moeten gaan huisvesten, maar terwijl de bouw al lang begonnen had moeten zijn, ligt het terrein op de kop van de Wibautstraat nog steeds braak. Een duidelijker teken aan de wand kun je niet krijgen.


Deze week werd bekend dat HvA’s spiksplinternieuwe financiële man Nico Moolenaar vindt dat de HvA het Conradhuis maar beter niet kan bouwen. De Faculteit Techniek groeit zo snel dat het er niet in zal passen en op de lange termijn verwacht de HvA als geheel juist minder studenten, waardoor ze misschien zonder Conradhuis beter af is.


Ook de UvA had waarschijnlijk al aan haar water aangevoeld dat het congres over de rol van Israël in de veiligheidsindustrie in Crea tot ophef zou leiden, dat het Cidi boos zou zijn en dat er Kamervragen gesteld zouden worden. Gelukkig had Crea-directeur Sjoerd Jans zijn kroniek van een aangekondigd einde van de ophef al klaar staan: ‘Het is altijd zo dat als de sprekers uit de ene hoek komen, de kritiek vanuit de andere hoek komt.’ Eigenlijk is het net UvA en HvA.