Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Openingsshot van de film Playtime van Jacques Tati
opinie

Op z'n Duits | Nepwerknemers

Linda Duits,
27 mei 2016 - 07:01

Een holding is een handige manier voor bedrijven om hun win(st)kansen te spreiden. Zo bestaat de Blokker Holding naast de Blokker-winkels - bekend van Sarah Jessica Parker - ook uit de Xenos, Leenbakker en Marskramer. Verschillende formules onder één dak, terwijl de risico’s verdeeld zijn. Blokker is trouwens ook eigenaar van zowel de Intertoys als de Bart Smit. Kapitalisme als de suggestie van keuze.

De UvA heeft ook een holding. Daarin zitten bedrijven als Photanol BV, dat als doel heeft ‘waarde te creëren via de productie van organische bulk chemicaliën rechtstreeks uit CO2 en water met behulp van energie uit zonlicht en gekatalyseerd door cyanobacteriën’. Een commercieel onderzoeksbedrijf dus, verwant aan de UvA. Slim om apart onder te brengen. De universiteit vat de holding samen als ‘de activiteiten die niet behoren tot de kerntaken van de universiteit en die geacht worden in een dergelijke vorm beter te gedijen’.

 

Dat is natuurlijk prima voor contractonderzoek en –onderwijs, maar in de holding zit ook een detacheringsbureau. Zo’n bureau neemt mensen in dienst om ze tegen vergoeding uit te huren. Niet direct een commerciële activiteit die past bij een universiteit. Dat is ook niet het geval. UvA JobService BV is in 1994 opgericht om te voorkomen dat de UvA zelf mensen moet aanstellen.

 

Je solliciteert bij de universiteit, bijvoorbeeld als student-assistent, en denkt dus daar te gaan werken. In plaats daarvan wordt UvA JobService je baas. Dat lijkt weinig uit te maken, al kan het zijn dat je moet pielen met urenregistratie zoals bij een ordinair uitzendbureau. Problematischer is dat je dankzij deze constructie niet onder de CAO Nederlandse Universiteiten valt. Daarmee is je positie slechter dan die van ‘echte’ werknemers van de universiteit.

UvA JobService BV is een slinkse organisatievorm die mensen van hun rechten berooft

Ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn minder goed gedekt voor medewerkers van UvA JobService. Ook hun pensioen is niet onder gebracht bij ABP, het pensioenfonds van ambtenaren. Bovendien maken zij in tegenstelling tot hun UvA-collega’s geen aanspraak op de bovenwettelijke werkloosheidsregeling, waarmee je meer geld bovenop je uitkering krijgt. 

 

Als zzp’er moet ik aantonen dat ik meerdere opdrachtgevers heb, anders vindt de Belastingdienst dat ik in dienstverband zou moeten werken. Die regel geldt niet voor UvA JobService. Dit bedrijf werkt exclusief voor de UvA. Je kunt er ook niet binnenlopen op zoek naar een baan: ze nemen alleen mensen aan waarvan de UvA zegt dat het moet.

 

UvA JobService BV is dus een slinkse organisatievorm die mensen van hun rechten berooft. Dat past uitstekend bij de missie van de UvA Holding, waar op de website trots staat ‘Sleutel tot succes bij het vermarkten van kennis is flexibiliteit’. De UvA daarentegen zegt de maatschappij beter willen te maken. Hef dan per direct deze beschamende constructie op en maak deze tweederangs nepwerknemers volwaardige leden van de academische gemeenschap.