Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Nathan Rupert (cc, via Flickr)
opinie

Op z'n Duits | Match je fetisj

Linda Duits,
6 mei 2016 - 07:40
Deel op

Vaginale seks is de hoeksteen van heteroseksualiteit. Als je daarvan houdt, ben je het. Dat betekent niet dat hetero’s vaginaal de lekkerste seks vinden, of de fijnste. Hetero’s doen het omdat het normaal is. Praten over wat je echt geil vindt, blijkt moeilijk voor ze.

Joel Leuwener schreef zijn masterscriptie over Amsterdamse dertigers en hun belevenis  van heteroseks. Daaruit komen duidelijke normen naar voren. Zo vonden zijn respondenten (heteromannen en -vrouwen) dat een ‘emotionele connectie’ voorwaarde is voor goede seks. Seks zagen ze als beter als het intiem en betekenisvol is. Voor de mannen die Leuwener interviewde was dat niet altijd makkelijk. Sommige meisjes gaven hen het idee een alfaman te willen, en knuffelend over je gevoelens praten past daar niet bij.  

 

Deze respondenten meenden dat seks beter is met iemand die je kent, en dat emotioneel kennen draait – heel ironisch – om weten wat iemand fysiek lekker vindt. Bij onenightstands is dat een probleem: de geïnterviewde dertigers vonden praten over voorkeuren op zo’n moment niet gepast. Ze gaan dus maar af op allerlei non-verbale aanwijzingen en dat leidt vaak tot gepiel in bed. Uit onzekerheid of angst durven de respondenten van Leuwener niet te zeggen wat hen opwindt. Wat als de ander je wensen raar vindt?

Seksuele voorkeuren zijn niet politiekcorrect: je kunt in bed prima overheerst willen worden en toch feminist zijn

Deze tegenstelling is een ongewenste bijwerking van de emancipatie van de jaren zeventig. Daarmee kwam de nadruk te liggen op de gelijkwaardigheid van man en vrouw, en die moest ook in bed gelden. Maar seksuele voorkeuren zijn niet politiekcorrect: je kunt in bed prima overheerst willen worden en toch feminist zijn. Bij hetero’s staat het belang van gelijkwaardigheid communicatie over wat je lekker vindt in de weg. Dat is eeuwig zonde.

 

Hetero’s kunnen hier van homo’s leren. In de homoscene is het doodnormaal om te praten over je voorkeuren. Zo biedt PlanetRomeo, een sociaal netwerk voor homo- en biseksuele mannen, eindeloos veel mogelijkheden om dat al te doen voordat je iemand ontmoet. In je profiel zijn heel veel velden beschikbaar die je kán, maar niet hoeft in te vullen. PlanetRomeo stelt gebruikers in staat aan te geven hoe hun lichaam eruit ziet (zoals penisgrootte en behaardheid), welke positie ze prefereren (actief, passief of beiden) en om in detail hun fetisjen aan te geven: of je bijvoorbeeld van fistfucking of ‘watersport’ houdt. Andere gebruikers kunnen daarop zoeken.

 

Matchen op fetisjen is veel zinvoller dan matchen op ‘ik houd van lekker eten en reizen’ – zoals heterosites aanbieden. Zo ben je bij een losse seksuele ontmoeting of een eventuele relatie verzekerd van gelijkgestemdheid – en dat is veel waardevoller dan die gelijkwaardigheid in rollen waar hetero’s tijdens de seks zo mee worstelen.