Foto: Ed Gregory (publiek domein)
opinie

Op z'n Duits | Het Getal

Linda Duits,
22 april 2016 - 07:02

Meer dan Michael Jackson, minder dan Madonna. Ik heb het niet zelf verzonnen (zo snedig ben ik niet), maar het is mijn vaste antwoord op de vraag met hoeveel partners ik het bed heb gedeeld.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, de zucht om de seksuele ervaring van een ander uit te drukken met een getal blijft bestaan. Het gaat daarbij nooit om het aantal sekssessies, maar om de hoeveelheid mensen.

 

Een boterham is vies als er veel mensen aan hebben gelikt. Dat is begrijpelijk: het klinkt als een orgie van bacteriën. Aan de andere kant: als één iemand om de dag aan de boterham likt en zo alle plekjes afgaat, is dat ook ranzig. Misschien wel viezer dan vijf mensen die een keer een klein likje hebben gezet. Gekker is dat we het smeriger vinden als de boterham vrouwelijk is. Voor een mannelijke boterham is het daarentegen cool als hij flink afgelikt is. Als hij de kans krijgt, verzint hij nog wat likkers bij.

 

Bij de ontgroening van een dispuut van Unitas moesten de novieten op volgorde van aantal bedpartners gaan staan, vertelde een student me onlangs. Ontgroening draait om vernedering om zo een band te smeden. Deze opdracht was vooral een lesje liegen. Maagdelijke jongens verzonnen spontaan een à twee ontmoetingen, meisjes waren er pardoes een boel kwijt. Twintig kan je prima afronden op acht.

Het slettenstigma voor meisjes is springlevend

Het slettenstigma voor meisjes is dus springlevend, terwijl uit onderzoek blijkt dat jongens en meisjes ongeveer evenveel ervaring hebben. Dat is logisch: het gaat vooral om heteroseksuele contacten en daarvoor heb je het andere geslacht nodig. Volgens Rutgers is 23 procent van de jongeren tussen de 18 en 20 jaar nog maagd (geen vaginale of anale seks gehad). In de leeftijdsgroep 21 tot 25 daalt dat naar twaalf procent onder jongens en elf procent onder meisjes.

 

Rutgers vroeg ook naar vier sekspartners of meer: 26 procent van de jongens van 18-20 gaf dit aan, tegenover 24 procent van de meisjes. In de groep 21-25 jaar stijgt dat percentage logischerwijs: 42 procent van de jongens en veertig procent van de meisjes. Overigens hebben hoogopgeleide jongeren sterk minder seksuele ervaring. Studenten neuken dus minder rond dan hun laagopgeleide generatiegenoten.

 

Het is daarbij typerend dat meisjes merendeel aangeven dat ze vaste relaties hebben en jongens vooral losse contacten opgeven. Het kan natuurlijk dat jongens een andere opvatting hebben van verkering, of dat homocontacten het beeld vertroebelen. Waarschijnlijker is dat losse contacten voor meisjes minder acceptabel zijn. Dat nodigt uit tot zuchten.

 

Inzicht in Het Getal van je partner is een kwantitatieve fetisj die je alleen maar ellende bezorgt. Achterdocht en schaamte horen niet thuis in een relatie. Bovendien zegt het niks over de kwaliteit van de seks die je met iemand gaat hebben, en dat is het enige dat zou moeten tellen.

Lees meer over