Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

IJslands vulkanisch glas verbetert onderzoek naar zandduinen Mars

Peter de Brock,
27 juni 2013 - 10:27
Betreft
Deel op
Het zand op de planeet Mars wordt door de extreem ijle atmosfeer veel makkelijker verplaatst dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Sebastiaan de Vet, dat hij vandaag verdedigt aan de UvA.

Aan de hand van windtunnelexperimenten onder lage luchtdruk laat De Vet zien dat zandkorrels op Mars gemakkelijker eerder wegrollen dan dat ze worden opgetild. Hierdoor komen zandkorrels, zelfs de meest grillige korrels van vulkanisch glas, in beweging bij veel lagere windsnelheden dan tot nu toe werd gedacht. De Vets onderzoek dat hij uitvoerde op IJsland, geeft hiermee een verklaring voor de onverwacht hoge ‘aardse’ snelheden waarmee duinen op Mars met de wind bewegen.

De Vet had een goede reden om zijn onderzoek in IJsland uit te voeren: vulkanisch glas uit IJsland vertoont namelijk gelijkenissen met vulkanisch glas op Mars. Recente waarnemingen met satellieten laten zien dat op Mars het vulkanisch glas van soortgelijke vulkaanuitbarstingen vooral voorkomt in zandduinen. Door de vergelijkbare ontstaanswijze van het vulkanisch glas in IJsland en de gelijkenis met vulkanisch glas op Mars, kon De Vet vulkanisch glas op IJsland gebruiken als substituut voor het Marszand.
Lees meer over