Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

‘Kinect-techniek veel breder toepasbaar’

Liza Titawano,
19 januari 2012 - 11:45
UPDATE – INTERVIEW FOLIA LIVE TOEGEVOEGD De ontwikkelingen in videocommunicatie gaan snel, zoveel werd gisteren wel duidelijk tijdens het seminar Mens voor de lens. Om bij te blijven moet je vooruit denken.

De computer in zijn huidige vorm verdwijnt, dat is een ding wat zeker is. Volgens Serge van Schie van Microsoft Nederland worden naast handelingen ook beweging en spraak steeds belangrijker bij het besturen van een pc. 'Zoals de Kinect nu vooral gebruikt wordt voor games, zo kunnen we de techniek voor veel meer dingen gebruiken,' pleit Van Schie.

Het seminar, georganiseerd door kenniscentrum Create-IT, bracht wetenschappers en technologiebedrijven bijeen om de laatste ontwikkelingen uit te wisselen op het gebied van cameragebruik in de zorg, voor beveiliging of voor in huis. Een bejaarde kan nu eenmaal prima in de gaten gehouden worden via een camera als er een tekort is aan verzorgend personeel.

Kinect, een systeem waarbij de menselijke beweging wordt vastgelegd met zowel een infrarood- als een 3D-camera, wordt nu ingezet voor de spellen van Microsofts Xbox. Volgens Van Schie kan je er thuis ook prima mee fitnessen. 'Met de Kinect wordt er precies geregistreerd hoe veel je beweegt.' Ook is het volgens hem niet ondenkbaar dat je binnenkort met een online programma de kleding in een winkel kunt passen terwijl je thuis voor de Kinect staat.

Maar ook op andere manieren bieden de ontwikkelingen nieuwe kansen. Zo levert Eagle Vision Systems sinds herfst vorig jaar camera-apparatuur voor het CSI Lab in Den Haag. Tijdens trainingen van het Nederlands Forensisch Instituut kan er met nauwkeurige video-opnames precies worden nagegaan hoe de onderzoeker zich beweegt ten opzichte van het sporenmateriaal. Via het Amsterdamse bedrijf Brevidius kun je vanuit huis je fysiotherapeut opvolgen en vormt een videosysteem de mogelijkheid om vanuit je luie stoel een koortje te vormen met andere mensen die thuis voor de camera zitten en via een internetverbinding met elkaar in contact staan.

Creatief denken
'Het is leuk om te zien hoe jonge bedrijven allerlei vernieuwende plannen hebben met het gebruik van video,' zegt Ben Kröse, lector Digital Life aan de HvA en voorzitter van het seminar. 'Zo wil Sport Square sport integreren met sociale media. Dat jouw hoogtepunt van die ene hockeywedstrijd zo op Facebook kan worden gezet omdat ze is vastgelegd met camera’s rondom het veld.' Volgens Kröse is het voor dergelijk creatief denken van belang rekening te houden met de snelle technologische ontwikkelingen. 'Sommige ict-studenten kijken niet over de schutting, maar zeker als je een eigen onderneming start moet je verder denken, met de tijd mee gaan.'

In onze radio-uitzending Folia Live bezoekt reporter Bob ieder week een bijzondere locatie. Deze week was hij op de borrelvloer van het symposium 'Mens voor de lens' en testte daar o.a. de zogenaamde facereader, die wist te detecteren dat onze roomblanke Bob van Afrikaanse afkomst zou zijn.

Beluister hier het item:



Hieronder een impressie van Mens voor de lens in 2010.