Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

Machiavelliaanse politiek

Frans van Heest,
3 juni 2015 - 07:19
Deel op

De Maagdenhuisbezetters moeten wel over een onverschrokken enthousiasme beschikken om niet de rest van hun leven cynisch te zijn. Ze staan met lege handen. Het Kamerdebat over rendementsdenken en de bezetting van het Maagdenhuis leverde niets op. Daarom is het van het grootste belang dat studenten deze week gaan stemmen voor de medezeggenschapsverkiezingen. Die stem kan namelijk wél het verschil maken.

Naar aanleiding van het debat over het Maagdenhuis is geen enkele motie van enige importantie aangenomen. Geen van de eisen die de bezetters hadden, zoals een verkozen bestuur, meer democratisering, decentralisatie, meer geld naar de kleine talen en minder flexcontracten is gehonoreerd. Het enige tastbare resultaat is dat de Kamer wil dat de schade, die geschat wordt op een half miljoen euro, verhaald wordt op de bezetters.

De medezeggenschap heeft echter voor het eerst sinds jaren een belangrijk en cruciaal wettelijk instrument in handen gekregen, namelijk instemming op hoofdlijnen van de begroting. Om de woorden van de UvA-voorzitter en rector Dymph van den Boom tijdens een debat over de bezuinigingen bij FGw te citeren: “Je kan niet over de inhoud praten zonder het over geld te hebben.”

De CSR moet vanaf dit jaar instemming verlenen op de begroting en daarmee bepaalt de studentenraad waar het geld aan besteed wordt. De CSR kan dus voor het eerst op de inhoud de koers van de UvA bepalen. Er kan nu harde Machiavelliaanse politiek worden bedreven. Als de UvA wil bezuinigen op de talenstudies: ‘Prima, dan stemmen we niet in met de begroting. Wij als CSR willen niet dat er weer vele miljoenen euro’s worden besteed aan de nieuwe universiteitsbibliotheek, maar dat dit geld naar de kwaliteit van het onderwijs gaat.’ Voorheen zei de CSR dat - als ze de begroting al bekritiseerden - het CvB dit neerbuigend naast zich neer kon leggen. Nu kan dat niet meer.

Het is te hopen dat de mensen die verkozen worden zich bewust zijn van die enorme overheveling van macht van het CvB naar de medezeggenschap, dat ze die ook ten volste benutten en dat ze zich niet weer door listige UvA-juristen met een kluitje in het riet laten sturen. Dat is waar de UvA momenteel druk bezig mee is; om die ‘hoofdlijnen’ van de begroting te reduceren tot niets, zo kwam mij laatst ter ore. Dus vergeet het Maagdenhuis, maar ga wel stemmen, want je stem is voor het eerst cruciaal bij het bepalen van de koers van de UvA.