Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

Samen voor ons eigen

Frans van Heest,
23 december 2014 - 15:01
Deel op

Studentenbonden dwepen er altijd mee dat ze solidair zijn, maar daar is in de praktijk nauwelijks sprake van. In ieder geval niet als het om zorgverzekeringen gaat, want ze ondermijnen het verzekeringsstelsel, dat juist gestoeld is op solidariteit. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laten zich daar ook nog eens fors voor fêteren, in ruil voor een bedrag van maar liefst twintigduizend euro maken ze reclame voor een systeemontwrichtende verzekering.

Het eind van het jaar is steevast de periode dat je kunt wisselen van zorgverzekeraar. Sinds een aantal jaar bieden beide landelijke studentenorganisaties, het ISO en de LSVb, samen met Zilveren Kruis Achmea een zorgverzekering aan speciaal voor studenten. Dit alles met bijzonder lage kosten voor de aanvullende verzekeringen. Ouderen en of laagopgeleiden moeten vaak meer betalen voor dezelfde aanvullende verzekering.

Of dit lucratief is voor die verzekeringsboer? Reken maar van wel. Zilveren Kruis Achmea zal misschien niet zoveel verdienen op de premie, maar vooral op het zorgluwe gedrag van deze studenten. Hoogopgeleide jongeren zijn nu eenmaal gezonder dan laat ik zeggen een laagopgeleide stratenmaker in dezelfde leeftijdscategorie. Die rookt gemiddeld vaker, is vaker zware drinker, eet ongezonder, heeft aanzienlijk minder arbeidsvreugde, verbreekt eerder zijn relatie, raakt vaker depressief, noem maar op. Neem dan een hoogopgeleide jongere, die drie maal in de week een rondje langs de Amstel hardloopt, op zijn of haar voeding let en geen fysiek zwaar werk hoeft te doen. Deze groep wordt gemiddeld veel minder vaak ziek, betaalt iedere maand netjes haar premie en brengt gemiddeld maar weinig zorgkosten in rekening voor de desbetreffende verzekeringsboer.

Kortom, dat het voor deze verzekeringsboer lucratief is om deze groep aan zich te binden is evident. De verzekeraar verdient miljoenen aan hoogopgeleide jongeren. Bijkomend voordeel is dat een groot deel van deze groep ook na hun studie aangesloten blijft bij deze verzekeraar. Zilveren Kruis Achmea weet zo met medewerking van de studentenbonden zich ieder jaar weer te verzekeren van een nieuwe stroom lucratieve jonge hoogopgeleide mensen. Daarom betaalt Zilveren Kruis Achmea beide studentenorganisaties ook ieder jaar € 20.000 en worden beide studentenbesturen gefêteerd met bijvoorbeeld businessclass kaartjes voor de voetbalklassieker Ajax-Feyenoord, in ruil voor het promoten van deze verzekering bij hun achterban.

Kijk, als je lak hebt aan solidariteit en als je vindt dat laagopgeleiden dan maar minder moeten drinken, meer moeten bewegen en gezonder moeten eten, moet je de verzekering vooral nemen. Dat is op zichzelf een verdedigbaar standpunt in deze geïndividualiseerde samenleving, waar de scheiding tussen hoog- en laagopgeleid toeneemt en waar het motto ‘samen voor ons eigen’ steeds meer ingang vindt.

Maar ben je een links ‘angehauchte’ student en is solidariteit nog wel een woord van enige importantie voor jou, dan zou ik zeker niet voor een dergelijke verzekering kiezen, die in strijd is met alle denkbare manieren van fatsoen. Bovendien stelt de politiek, maar gelukkig ook een aantal zorgverzekeraars zelf, dat deze verzekering tegen de randen van de wet aanschurkt en het een systeemontwrichtende werking heeft.