Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Toon Meijerink
opinie

‘Non-verbale agressie en spullen kapotmaken tijdens demonstraties is contraproductief’

Winnie Terra,
8 mei 2024 - 17:19

Rechtenstudent Winnie Terra vindt dat de woede over wat er gebeurt in Gaza onterecht bij de UvA wordt neergelegd. Minstens zo schuldig aan wat er gebeurt in Israël en Gaza zijn onze voorvaderen en hun keuzes in de geschiedenis, betoogt ze.

Laat ik vooropstellen: het is een groot drama wat er zich in Gaza afspeelt sinds 7 oktober 2023. Net als de inval van Rusland in Oekraine een groot drama is sinds februari 2022. Maar, de studenten en sympathisanten die sinds twee dagen betrokken zijn bij de demonstraties en bezettingen bij de UvA moeten hun onmacht en woede in eerste instantie niet richten op het College van Bestuur van de UvA, maar op hun (over)grootouders in Nederland en elders in Europa die in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor het drama dat zich nu voordoet. 

 

In een artikel op de site van de NOS van 7 mei jl. stelt de Asva dat de politie op 6 mei jl. onterecht hardhandig ingreep op last van de driehoek. De demonstratie en bezetting verliepen volgens de studentenvakbond vreedzaam en de ongeregeldheden werden veroorzaakt door raddraaiers van buitenaf, niet door de demonstranten en bezetters. Dit ligt wat mij betreft iets genuanceerder.

 

Toen ik afgelopen dinsdag aan het einde van de middag een tijdje door de menigte die zich had verzameld op de Roeterstraat liep, viel ik verschillende gesprekken van aanwezigen op. Deze gesprekken gingen over de politie die hun barricades had afgebroken. Met een paar personen ging ik het gesprek aan en vroeg waarom barricades nodig waren en spullen van de universiteit kapot moeten worden gemaakt: de universiteit is immers van iedereen, speelt naar mijn mening geen enkele rol in het conflict tussen Israel en Palestina en ik vind het zonde dat mijn collegeld gebruikt wordt voor het herstellen van schade veroorzaakt door vreedzame protesterende studenten. Er kwam geen duidelijk antwoord, behalve iets in de zin van dat mensen in Gaza doodgaan door Nederlands belastinggeld. De emoties liepen hoog op.

 

Het zou de ASVA sieren dat het in het vervolg publiekelijk verantwoordelijkheid neemt voor de minder leuke kanten van datgene dat zich nu voordoet: naast de ravage van maandagavond voelen Joodse studenten zich inmiddels niet meer veilig, en wordt het onderwijs op sommige plekken geblokkeerd. Dit lijkt me allemaal niet de bedoeling van vreedzaam studentenprotest. Hiervoor verantwoordelijkheid nemen hoort erbij en is vele malen overtuigender en dwingt respect af. Dat in tegenstelling tot het wijzen naar anderen zoals de politie, de burgmeester of het College van Bestuur.

 

‘Onze’ grootouders 

Vanwege de nauwe sociaal culturele banden met de Palestijnen begrijp ik oprecht de frustratie, machteloosheid en woede van (ex) studenten en groepen die door oorlog of andere maatschappelijke spanningen in landen als Syrie, Afghanistan, Irak en ook Palestina naar Nederland zijn gekomen. Het moet ze flink raken wat er op dit moment in Gaza afspeelt en ik kan me voorstellen dat ze dit via demonstraties uiten. Vanuit solidariteit met het Palestijnse volk kan ik mij dit ook nog voorstellen bij de Nederlandse studenten. 

 

Maar de Nederlandse studenten vergeten in het proces van solidariteit een cruciale stap. Het zijn ‘onze’ grootouders in Europa en dus ook in Nederland geweest die het probleem dat zich nu voordoet in eerste instantie hebben veroorzaakt. Van de bijna zeven miljoen Joden die voor aanvang van de Tweede Wereldoorlog in Europa woonden waren er na de oorlog nog circa 1,2 miljoen over. Het zeer kleine Nederland was in vergelijking met andere landen het meest fanatiek. Van de circa 140.000 in Nederland wonende Joden werden er in een korte tijd 107.000 gedeporteerd naar concentratiekampen waar ze vervolgens werden vergast. Hoe dit zo ver heeft kunnen komen zullen we nooit weten.

 

Dit alles, en ook wat zich in de eeuwen daarvoor in andere delen van de wereld heeft afgespeeld want het was niet de eerste keer dat Joden stelselmatig worden verjaagd en vermoord, heeft door het verliezen van de eerste Wereld Oorlog door onder andere het Ottomaanse rijk (Turkije) na de Tweede Wereld Oorlog geleid tot Israel dat sindsdien dagelijks geconfronteerd wordt met bomaanslagen, zelfmoordacties, of raketaanvallen uitgevoerd door radicale groeperingen die de Joden willen vernietigen. 

Foto: Winnie Terra

Contraproductief

Ook al zijn niet alle studenten non-verbaal agressief en maken niet alle studenten spullen kapot, toch gebeurt het en dat is naar mijn mening contraproductief. Op korte termijn zal het misschien leiden tot een succes zoals het ‘lijstje’ met daarop namen van Israelische organisaties en wetenschappers waarmee wordt samengewerkt dat het CvB als eis van de demonstranten heeft opgesteld. Een dieptepunt. Wat is de volgende stap als het CvB niet doet wat de demonstranten willen? Lijstjes maken kan niet.

 

Daarnaast kan de UvA niets aan het conflict veranderen. Daarvoor moeten de studenten in Den Haag, de Verenigde Naties en anders in landen zoals Iran, Irak, of Syrie zijn. Van het CvB eisen dat ze Israël beschuldigen van het plegen van genocide is iets dat niet aan het CvB gevraagd kan worden. Het is een universiteit, geen politieke mensenrechtenorganisatie. Door de beelden op tv zal de maatschappelijke en deels politieke steun voor de demonstranten in no time vrees ik afbrokkelen. En dat is ontzettend jammer. De Palestijnen die door de interne politiek in Palestina al decennia in deze tragische omstandigheden zitten zijn hiermee niet geholpen. 

 

Wederopbouw 

Ik hoop dat de Asva en de demonstranten zich vanaf nu ook hard wil maken voor de wederopbouw van Gaza zodra dit pijnlijke conflict ten einde is en dat de demonstranten en sympathisanten hier voor een langere periode aan gaan bijdragen. Veel Nederlanders doen op dit moment hetzelfde in Oekraine. Ook ik ga in augustus weer terug naar Kharkiv en Kyiv om daar vrijwillig te werken voor organisaties die bijvoorbeeld koken voor de duizenden Oekrainers die door toedoen van Rusland geen huis meer hebben en anders niet kunnen eten, wandelen met honden die geen baasje meer hebben omdat deze vermoord is, activiteiten organiseren voor kinderen wiens ouders er niet meer zijn, enzovoort. Het levert veel stress en angst op, maar het is een manier voor mij om mijn onmacht om te zetten in concrete (positieve) actie. 

 

Gaza en de Palestijnen verdienen niet alleen (vreedzame) protesten en bezettingen, maar ook de langdurige inzet van de betrokken demonstranten en sympathisanten in het gebied zelf zodra dit conflict is afgelopen. Alleen dan voelen de Palestijnen die decennialang dagelijks met interne terreur te maken hebben en hiervan slachtoffer zijn, zich gezien, gehoord en geliefd in plaats van dat zij louter gemangeld worden.

 

Winnie Terra, socioloog en student rechten UvA.