Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
liveblog

Lees terug | Beëindiging demonstratie: 36 mensen aangehouden, 5 agenten gewond

Redactie Folia,
9 mei 2024 - 08:06

Dinsdagmiddag is het Binnengasthuisterrein bezet door demonstranten. Een eerste gesprek tussen het College van Bestuur met de demonstranten lijkt nog geen oplossing te hebben bewerkstelligd. Een tweede gesprek volgt om 16.00 uur, om alle partijen de kans te geven na te denken over de voorstellen.

Sorteer:
9 mei 2024 - 13:09

36 aanhoudingen

Vanmorgen heeft de Amsterdamse politiecommissaris Frank Paauw op NPO Radio 1 bekend gemaakt dat er uiteindelijk 36 mensen zijn aangehouden. Daarnaast zijn er 5 agenten gewond geraakt, van wie er één slachtoffer was van iemand die met ammoniak gooide. Paauw sprak vanmorgen van ‘straatterreur’. Deze middag heeft de driehoek een gesprek met het UvA-bestuur.

 

Hoeveel demonstranten er gewond zijn geraakt is nog onbekend. Amnesty International is kritisch op de manier waarop de politie woensdag heeft ingegrepen bij de ontruiming van het Binnengasthuisterrein. Dit moet volgens de organisatie worden onderzocht, zo schrijft Het Parool.

 

Hiermee beëindigen wij dit Liveblog.

9 mei 2024 - 00:22

32 aanhoudingen

De politie meldt op X dat er bij de protesten op het BG-terrein en het Rokin 32 mensen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing. De meeste demonstranten zijn vertrokken en de situatie is nu rustig, aldus de politie. 

 

 

8 mei 2024 - 22:25

Demonstratie ontbonden

De driehoek bestaande uit OM, politie en burgemeester, heeft de demonstratie ontbonden. De resterende demonstranten worden inmiddels verdreven richting het Rembrandtplein. De politie meldt per telefoon aan Folia dat het aantal arrestanten pas morgenochtend bekend zal worden gemaakt.

 

 

8 mei 2024 - 21:15

UvA-pauze

Omdat de demonstratie zich inmiddels heeft verplaatst naar het Rokin en verder en zich momenteel niet op UvA-terrein afspeelt, houden we even of langer pauze. De politie laat weten dat er nog geen gevens zijn over het aantal arrestanten, ook geen indicatie. Pas als de hele demonstratie is ontbonden komt de politie met cijfers.

8 mei 2024 - 20:28

Maagdenhuis

Op het Rokin, ter hoogte van het Wilhelminabeeld, is een demonstratie gaande van meer dan duizend mensen, ook bestaande uit mensen die deelnemen aan een steundemonstratie. De politie wacht in de Langebrugsteeg. Er worden fakkels afgestoken vanuit aangesloten panden, een enkeling staat op een politiebusje en een deel van de demonstranten houdt een zitdemonstratie. Inmiddels bestaat een groot deel van de demonstranten niet meer uit studenten en wordt daarmee steeds meer een gewonen Amsterdamse demonstratie.

 

Niet duidelijk is waar de (overgebleven) studenten nu heen trekken. Er zou een plan bestaan naar het Maagdenhuis te gaan. Dat is overigens hermetisch afgesloten en van binnen gebarricadeerd door de UvA zelf, ter voorkoming van een bezetting. 

8 mei 2024 - 19:31

Politiehonden

Ondertussen lijkt de sfeer op het Rokin - ter hoogte van het Spui - verder te verharden en steeds grimmiger te worden, ook omdat er andere groepen demonstranten aan te lijken sluiten bij de verdreven bezetters. Ook worden ter plekke inmiddels politiehonden ingezet.

8 mei 2024 - 19:20

Academische Club

Een verslaggever van AT5 is binnen geweest in het pand van de voormalige Academische Club (BG-4). Hij heeft beelden laten zien van een volkomen vernield interieur, maar zag ook dat er nog zoveel spullen van de demonstranten liggen dat ze vermoedelijk hebben gedacht er voor langere tijd te zullen verblijven en overhaast hebben moeten vertrekken.   

8 mei 2024 - 19:10

Rokin

Een groep van honderden demonstranten wordt opgehouden door politiebussen en ME-ers op het Rokin. De sfeer wordt steeds grimmiger, maar een confrontatie met de politie blijft vooralsnog uit.

8 mei 2024 - 18:52

Sint Agnietenstraat

De Sint Agnietenstraat wordt nu ook ontruimd door de politie. Daarmee duwt de politie de 300 overgebleven demonstranten richting de Nieuwmarkt. De politie zegt inmiddels op X in grote getale aanwezig te zijn om de demonstratie te doen beëindigen. 

8 mei 2024 - 18:35

Verdere ontruiming

De politie roept om dat de straat ontruimd zal worden. Als mensen niet vertrekken, zal er geweld worden gebruikt. Dat is in lijn met eerdere berichtgeving door de politie. 

 

Grote shovels rijden de barricades omver. Aan de kade wordt de menigte steeds verder teruggedrongen door de ME richting de Oudemanhuispoort. 

8 mei 2024 - 18:22

Terugdringen

De ME loopt nu ook op de mensen in op de Oudezijds Achterburgwal in en dringt ze terug. De mensen roepen ‘We are people what are you’ and ‘Shame on you’ naar de agenten.

 

De politie Amsterdam schrijft zelf op X: ‘De ME past geweld toe middels de wapenstok om demonstranten van het terrein te verwijderen / aan te houden.’ 

8 mei 2024 - 18:01

Gewonde demonstranten

De ME staat tegenover de demonstranten die arm in arm staan. De eerste arrestaties worden verricht. CSR-voorzitter Noah Pellikaan laat weten meerdere malen geslagen te zijn. Voor een andere demonstrant zou de ambulance zijn gebeld. Zij bloedt hevig en is meerdere malen buiten bewustzijn geweest, aldus Pellikaan.

8 mei 2024 - 17:47

ME is binnen

ME is over de barricaden heen en dringt nu de voormalige Academische Club binnen. Via de Oudezijdsachterburgwal rijdt een extra bulldozer de barricaden omver. Meer ME betreedt het terrein. Een demonstrant gooit appels op de agenten en springt in de gracht om arrestatie te voorkomen.

 

Op Roeterseiland zijn ondertussen mannen bezig de hekken stevig vast te zetten. De UvA-gebouwen zijn gesloten. De angst bestaat dat de demonstranten straks vanuit het centrum uitwaaieren naar andere plekken op de UvA. 

8 mei 2024 - 17:31

UvA: We zijn er niet uitgekomen

Als reactie op de gestartte ontruiming van het BG-terrein schrijft de UvA: ‘Ondanks inzet en bereidheid van beide kanten om het gesprek te voeren, komen we er samen op dit moment niet uit. Er zit geen ruimte in de eisen die de actievoerders hebben geformuleerd en de UvA kan niet aan alle eisen tegemoet komen.’

 

‘De veiligheid in en om de bezette panden is te groot geworden. Omwonenden voelen zich bovendien onveilig en er zijn stevige vernielingen in de gebouwen aangericht. Bovendien kan het onderwijs in de OMP geen doorgang vinden.’

 

Volgens de politie is er door de UvA aangifte gedaan van  lokaalvredebreuk, vernieling en dwang. Het openbaar ministerie buigt zich op dit moment over mogelijk optreden op basis van de aangifte. De driehoek zou ‘grote zorgen hebben over de vorm die het protest in en rond de UvA-gebouwen heeft aangenomen. ‘Demonstreren is een grondrecht, maar demonstranten die andermans eigendommen vernielen en de openbare ruimte blokkeren gaan een grens over en maken zich schuldig aan strafbaar gedrag. De driehoek kan en wil dat niet accepteren.’ 

 

Volgens de driehoek zouden de demonstranten niet alleen bestaan uit studenten, maar ook uit personen die niet verbonden zijn aan de universiteit en bewust de confrontatie willen zoeken met de politie. ‘De politie zal zoals altijd gefaseerd optreden en roept demonstranten en omstanders voor ieders veiligheid op om de confrontatie te vermijden en aanwijzingen van de politie op te volgen. De veiligheid van bewoners is een prioriteit tijdens de ontruiming.’ 

8 mei 2024 - 17:27

Bulldozers ingezet

De bulldozers zijn begonnen met een poging tot het doorbreken van de barricade. Demonstranten staan op de barricaden en spuiten terug met brandblussers. Ook gooien ze met stenen richting de agenten.

 

Er staan ongeveer nog ruim tweehonderd demonstranten binnen de barricaden, daarbuiten eveneens tweehonderd man. Er wordt ‘We are people what are you’ gescandeerd. 

8 mei 2024 - 17:23

Ontruiming van start
De ontruiming gaat nu beginnen. De politie ruimt demonstranten voor de barricaden weg. De bulldozer staat klaar om de barricaden te vernietigen.

8 mei 2024 - 17:09

ME in actie

De Oudezijdsachterburgwal wordt door ME afgesloten. Ze worden echter teruggedrongen door de daar aanwezige demonstranten. De demonstranten worden nu omsingeld door de brigade. De demonstranten krijgen enkele klappen en een deel wordt gearresteerd.

 

Binnen de barricaden zijn inmiddels tweehonderd man verzameld. Ze spuiten met brandblussers als gebaar richting de ME op de Oudezijdsachterburgwal.

8 mei 2024 - 17:03

Spanning loopt op

Er lijkt nu toch echt iets te gaan gebeuren. In de gracht van het Binnengasthuisterrein liggen twee politieboten, naast de ME-busjes en de politiebussen die op het Rokin staan opgesteld. De onderhandelingen tussen demonstranten en de UvA zijn ondertussen aan de gang.

8 mei 2024 - 16:52

Bulldozers

Inmiddels staan er twee bulldozers om de hoek van het bezette terrein. Op de brug voor een barricade staan inmiddels vier politiebusjes te wachten, waarin alle politieagenten rondom het terrein zijn verzameld. De organisatie van de demonstranten roept via de megafoon dat de politie niet zal ingrijpen zolang de onderhandelingen met het CvB gaande zijn.

 

Om de hoek staan inmiddels ook vijf ME-busjes opgesteld, op het Rokin, samen met acht politiebusjes.

8 mei 2024 - 16:18

Optimistische sfeer

‘Ik zie zeker toekomst in de onderhandelingen met het CvB’, stelt voorzitter van de Centrale Studentenraad Noah Pellikaan, die zich sinds vanmiddag in het bezette gebied bevindt. ‘We hebben aangetoond vredig te zijn en de politie lijkt niet in te grijpen.’

 

Pellikaan denkt dat er met de onderhandelingen goed naar elkaar geluisterd kan worden. ‘Ik vermoed dat de UvA meer naar de eisen zal gaan luisteren en er een oplossing gevonden kan worden.’ Gistermiddag liep Pellikaan nog weg bij een gesprek met de UvA, omdat het bestuur ‘politiegeweld weet aan de vredige demonstranten’.

 

De CSR-voorzitter is geen afgevaardige van de demonstranten op dit moment, maar stelt dat hij wel nog lang in de zone kan blijven. ‘Er is genoeg eten, drinken en andere middelen om te overleven. De sfeer is enorm optimistisch.’

8 mei 2024 - 15:47

Misverstand

Dat er een lijst zou circuleren met de namen van individuele wetenschappers waar de UvA samenwerkingen mee heeft, berust op een misverstand. Dat schrijft de UvA op X. 

 

Daar bestond op sociale media verwarring over. De demonstranten eisten van de UvA een lijst met samenwerkingen met Israëlische instituties en instellingen. Die kwam er maandagavond. Daarop gingen er geruchten dat er ook een lijst zou zijn met namen van Israëlische wetenschappers. Dit klopt niet, benadrukt de UvA. 

8 mei 2024 - 15:26

Meer mensen binnen
De populatie binnen de bezetting is in de loop van de middag opgelopen tot meer dan 150 mensen. Buiten de barricaden doen ondertussen 250 mensen mee met leuzen als ‘Israël must fall. From the river to the sea Palestine will be free.’

 

De organisatie maakt via de megafoon wel duidelijk dat met Israël de Israëlische regering bedoeld wordt. ‘We willen niet dat Israëlische burgers worden gedood.’

8 mei 2024 - 14:08

Politie belemmert verdere versteviging

Het grootste gedeelte van de demonstranten is inmiddels binnen in de voormalige Academische Club om te overleggen over de onderhandelingen met het CvB. Buiten zwelt het geluid bij de demonstranten buiten de barricaden aan. Enkele ‘solidariteitsdemonstranten’, de demonstranten buiten de barricades, trappen op het metaal van een hijskraan om lawaai te maken. ‘Students United’, roept de menigte.

 

De politie grijpt inmiddels ook in als studenten extra pallets voor de barricades komen brengen. Een worsteling met een student en drie agenten om een pallet leidt tot de alom gescandeerde leus: ‘Cops off campus!’ 

 

Het team van Powned wordt inmiddels het werk onmogelijk gemaakt. Als de verslaggever mensen buiten de barricade probeert te interviewen, beginnen mensen op pannen te slaan om de interviews te overstemmen en met spandoeken de verslaggever de weg te versperren. Uiteindelijk besluit PowNed te vertrekken.

8 mei 2024 - 13:41

Verklaring van UvA

De UvA heeft een verklaring afgegeven over het eerste gesprek, maar geeft er inhoudelijk weinig over prijs. Vanmiddag volgt er nog een gesprek om 16.00 uur, om zo alle partijen de tijd te geven na te denken over de gedane voorstellen.
 
Het College van Bestuur zegt ‘blij te zijn’ dat het gesprek verder kan. ‘Het voeren van gesprek blijft de oplossing, ook in momenten waarin we op gespannen voet leven met elkaar op de campus. Het CvB houdt contact met de demonstranten en hoopt zo toe te werken naar een oplossing die een einde maakt aan deze situatie, die werkt voor alle partijen.’

8 mei 2024 - 13:11

Beelden van dinsdag

Een fotograaf van Folia was dinsdag de hele dag bij zowel het protest als bij de bezetting aanwezig. Bekijk hier in chronologische volgorde hoe de dag verliep in beeld. 

8 mei 2024 - 12:58

Wachtstand

Het is relatief rustig bij de bezetting. ‘We wachten op de terugkomst van de onderhandelaars met het CvB’, legt een demonstrant bij een barricade uit. Hij zorgt ervoor dat de ‘juiste’ personen het bezette gebied binnenkomen en waarschuwt meermaals als er politie aankomt.
 
De demonstranten versieren hun barricaden met spanddoeken met teksten als ‘UvA suck my clit’, ‘Never again is now’ en ‘All eyes on Rafah’ over de militaire operatie die Israël in de Palestijnse stad is begonnen. ‘Free, free Palestine’ is de meest gehoorde leus.

8 mei 2024 - 12:47

Tweede gesprek tussen CvB en demonstranten vanmiddag

Het eerste gesprek tussen de demonstranten en het College van Bestuur van de UvA is nog bezig Dat begon om 10.00 uur vanmorgen. Om 16.00 uur is er ook al een tweede gesprek ingepland.

8 mei 2024 - 12:17

Spoeddebat gemeenteraad

Komende vrijdag vindt er een spoeddebat plaats in de Amsterdamse gemeenteraad over de bezetting en demonstraties bij de UvA. Dat meldt het Parool. Het handelen van de driehoek onder leiding van burgemeester Halsema staat daarbij centraal.

 

De VVD wil weten waarom er niet is ingegrepen toen de barricades werden gebouwd bij de Oudemanhuispoort. Het CDA maakt zich zorgen over de politiecapaciteit. 

 

Officieel is de gemeenteraad nog met reces. Het komt niet vaak voor dat er een extra vergadering wordt ingelast, aldus het Parool.

 

8 mei 2024 - 11:49

Doorgeven bakstenen
Er zijn nog zo’n tachtig demonstranten op het Binnengasthuisterrein aanwezig. Er wordt weer gezongen, getrommeld en er worden leuzen geroepen. Veel demonstranten zijn weer bezig met het doorgeven van bakstenen om de barricades te verstevigen. Grote delen van de stoep voor de Academische Club zijn daardoor inmiddels ook verwijderd.
 
Op het dak van de Academische Club staan zo’n tien demonstranten. Zij zingen vrij gemoedelijk mee met leuzen als ‘Siamo tutti anti-fascisti’ (We zijn allemaal antifascisten) en ‘UvA, UvA you cant hide, stop supporting genocide’.

8 mei 2024 - 08:10

UvA: De bezetting heeft geleid tot ‘aanzienlijke schade’

De nacht is rustig en gemoedelijk verlopen op de bezette gebieden rond het BG-terrein. Buiten zitten er naar schatting twintig studenten binnen de barricades. Hoeveel studenten er binnen zitten is onduidelijk. De UvA heeft inmiddels laten weten dat de bezetting van BG-4 en de Oudemanhuispoort heeft geleid tot ‘aanzienlijke schade’. Er ligt een uitnodiging van het CvB aan de (vertegenwoordigers van de) bezetters om straks, om 10 uur, in gesprek te gaan met het CvB om te komen tot ‘een dialoog en een oplossing,’ aldus het CvB. De bezetters hebben die uitnodiging geaccepteerd.

 

Vanwege de blokkades zijn de gebouwen BG 1, 2, 3 en de Oudenanhuispoort vandaag, woensdag 8 mei, gesloten.

7 mei 2024 - 23:28

Geen arrestaties

De organisatie roept om dat er geen arrestaties zullen worden verricht. Ze roepen demonstranten op vooral te blijven slapen op het terrein. Er wordt gejuicht en geklapt na dit nieuws. ‘Vanavond kan je met je kameraden slapen!’, aldus de organisatie in een megafoon.

7 mei 2024 - 23:16

Driehoek zegt niet te gaan optreden 
Er is een verklaring afgegeven vanuit de driehoek, die op dit moment zegt niet op te treden tegen de bezetting van het Binnengasthuisterrein. ‘De UvA heeft geen aangifte gedaan van huisvredebreuk en de activisten ook niet gevorderd te vertrekken.’
 
Ook heeft de UvA aangegeven ‘tijd nodig te hebben voor overleg met de studenten en te kunnen de-escaleren.’ Dat betekent dat de politie momenteel ‘geen titel’ heeft om binnen te treden.
 
Volgens de politie is dit een verschil met gisteren op de Roeterseilandcampus. Daar is door de UvA aangifte gedaan van erfvredebreuk.
 
‘De driehoek vindt het niet verantwoord om op dit moment de verschillende barricades rond het terrein te ontruimen’, aldus de verklaring. ‘De kans op escalatie en wanordelijkheden is groot en bij gebrek aan genoeg voorbereidingstijd en agenten levert dat een onveilige situatie op voor de politie, activisten en omstanders. Deze besluiten gelden alleen voor de komende nacht.’
 
Wel is de politie in overleg met de demonstranten of de barricaden deels kunnen worden opengemaakt, zodat de hulpdiensten er langs kunnen. De demonstranten zeggen toe dit te gaan doen.

7 mei 2024 - 23:02

UvA gaat in gesprek met demonstranten

De UvA zegt morgenvroeg om 9.00 uur in gesprek te willen gaan met de demonstranten. Er is momenteel nog een vergadering gaande van de driehoek, waarin wordt gesproken over eventueel ingrijpen of niet. De UvA kan daar verder niets over zeggen, meldt een woordvoerder.

7 mei 2024 - 22:24

Toch vuurwerk gevonden

Er bevinden zich ongeveer nog honderdvijftig man binnen de barricaden. Alle straatingangen zijn gebarricadeerd. Men kan er alleen in en uit door er overheen te klimmen.
 
Er zijn meerdere mensen aangetroffen met vuurwerk op zak, stelt de organisatie via een megafoon. Er wordt nogmaals omgeroepen dat dit niet de bedoeling is, omdat de politie dan sneller zal ingrijpen. Het is onduidelijk of de betreffende personen zijn verwijderd.
 
Inmiddels cirkelt er ook een politiehelikopter boven het afgezette gebied en een drone ongeveer tachtig meter boven het terrein.

7 mei 2024 - 21:24

Geen vuurwerk en messen

Via megafoons roept de organisatie op dat mensen ‘geen vuurwerk en messen’ mee moeten brengen. ‘Dit brengt ons allen in gevaar. Het steunt bovendien niet ons doel, we zijn niet gewelddadig.’ Mocht de organisatie toch vuurwerk of messen vinden, dan zullen de mensen uit het bezette gebied worden verwijderd. Het statement wordt in het Arabisch herhaald.
 
Daarnaast hebben vier demonstranten zich op het dak van de Academische Club gevestigd en laten zich af en toe zien. Ze worden toegejuicht door demonstranten van beneden en door supporters op de kade.

7 mei 2024 - 20:59

Verschillende zones

De demonstranten hebben inmiddels verschillende zones ingericht. Er is een ‘safe zone’ in de gang van de Oudemanhuispoort waar geen foto’s gemaakt mogen worden. Daar kunnen demonstranten eten en ontspannen.

 

In de bezette Academische Club wordt informatie gegeven aan demonstranten die gearresteerd kunnen worden. Zij schrijven een telefoonnummer op hun arm, vermoedelijk van een advocaat en gooien hun identiteitskaart weg uit voorzorg.

 

Ook is er buiten een EHBO-post en zijn er rijen gevormd om de bakstenen door te geven. Inmiddels zijn daardoor grote delen van de stoep in de Oudemanhuispoort en het gehele straatje naast Vox-pop richting de nieuwe universiteitsbibliotheek van bakstenen ontdaan.

 

De sfeer is gemoedelijk. Er worden leuzen gescandeerd, maar er hangt ook een stilte voor de verwachte storm van ME-agenten. Enkel op de Grimburgwal staat een politiebusje. Zowel op de Oudezijds Achterburgwal als in de Binnengasthuisstraat lijkt de ME zich voor nu te hebben teruggetrokken.

7 mei 2024 - 20:48

Universiteitsbibliotheek Utrecht ook bezet

Ongeveer 150 pro-Palestijnse demonstranten hebben sinds dinsdagmiddag 16.45 uur het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht bezet. Dat meldt RTV Utrecht. Net als in Amsterdam eisen de demonstranten dat de Universiteit Utrecht de banden verbreekt met Israël en zich uitspreekt over de situatie in Gaza.

 

Ook hier hebben de demonstranten tenten neergezet en werd de ingang kort geblokkeerd. De universiteit zegt in gesprek te zijn met de demonstranten, die volgens de regels wel in de loop van de avond zouden moeten vertrekken.

7 mei 2024 - 20:25

‘Censuur’
Via megafoons wordt informatie doorgegeven. Zo stelt de organisatie nu dat ze worden ‘gecensureerd’ door de pers. Parool en AT5 zouden ‘van Halsema’ zijn geworden. ‘Fuck Halsema’, scanderen de demonstranten.
 
Ze roepen de burgemeester nogmaals op om ‘rond de tafel te komen.’ Een petitie om banden met Israël te verbreken opgesteld door de demonstranten werd volgens hen vanochtend niet in ontvangst genomen door de burgemeester.

7 mei 2024 - 20:20

Overleg door driehoek

Demonstranten zijn rondom de Oudemanhuispoort bezig bakstenen uit de grond te halen om de barricaden te verstevigen. Ook zijn er meerdere bustes, meubels en brandblussers uit de voormalige Academische Club gehaald, die nu bezet is door de demonstranten.
 
Zo’n tweehonderd omstanders staan toe te kijken buiten de barricaden. Enkele politiebusjes staan ook op het terrein, met agenten die de boel in de gaten houden. Volgens het Parool zou er nu een overleg gaande zijn tussen de driehoek, om de situatie te bespreken.

7 mei 2024 - 19:39

Politie grijpt vooralsnog niet in
De politie houdt de boel in de gaten, maar ziet vooralsnog geen reden tot ingrijpen. ‘Het recht op demonstratie is een groot goed, maar als er eventueel strafbare feiten worden gepleegd, dan zal er eventueel worden ingegrepen’, aldus een woordvoerder. Maar dat is volgens haar aan de driehoek: de burgemeester, OM en stadsbestuur.  
 
‘Voor nu is het wat ons betreft nog echt een demonstratie. We weten van de barricades’, zegt de woordvoerder. ‘Het protest begon op de UvA en trok toen door de stad. Wat we nu zien is dat de groepjes versplinterd zijn, er zitten wat mensen op de Dam, wat mensen rondom de Oudemanhuispoort. Van ingrijpen is er momenteel in elk geval geen sprake.’

 

Op zowel de Binnengasthuisstraat, de Grimburgwal als de Oudezijds Achterburgwal staat ME gestationeerd. Vooralsnog wordt niet ingegrepen en kunnen de demonstranten hun gang gaan met de bezetting en het opbouwen van de barricades. Ook wordt met graffiti een beveiligingscamera “blind” gespoten.

7 mei 2024 - 19:05

Barricades

Zeker 250 demonstranten zijn bezig om het gebied rondom de voormalige Academische Club, die zij nu zeggen bezet te hebben, te barricaderen. Daarvoor halen ze materiaal van de bouwplaats van de nieuwe UB.

 

UvA-medewerker Paul Koopman, lid van de Ondernemingsraad van de Faculteit der Geesteswetenschappen, komt uit een vergadering waar hij te horen heeft gekregen dat de Centrale Ondernemingsraad van de UvA morgenochtend met een oproep zal komen aan het bestuur van de UvA om geen politie op de universiteit in te zetten. ‘Geen geweld op de UvA’, stelt Koopman ook.

7 mei 2024 - 18:19

Voormalige Academische Club bezet
De demonstranten stellen inmiddels de voormalige Academische Club te hebben bezet. Deze ‘huiskamer van de UvA’ is een pand van de UvA en werd in 2022 opgeheven omdat het niet meer rendabel zou zijn. Het pand staat sindsdien leeg.
 
De overige demonstranten zitten deels buiten op de gracht voor het gebouw. Een derde groep is voornemens gebouwen op het Binnengasthuisterrein te gaan bezetten. De organisatie roept via megafoons specifiek Europese studenten op om ‘over hekken van het gebouw’ te klimmen. Europese studenten kunnen immers ‘niet worden uitgezet’.
 
De organisatie roept verder de demonstranten op tenten, water, voedsel en meer mensen te regelen.

7 mei 2024 - 18:00

Oudemanhuispoort

De mars lijkt op weg te zijn naar de Oudemanhuispoort, aldus een van de demonstranten. De ME, die eerder optrad, houdt zich nu afzijdig. De politie begeleidt de menigte in goede banen zodat er geen onveilige situaties ontstaan.

7 mei 2024 - 17:37

ME stopt menigte

Op de kruising tussen de Weesperstraat en Nieuwe Keizersgracht staat de ME opgesteld in vier busjes. De menigte mag niet verder richting centrum. Vijf politiebussen blokkeren de straat, zodat de stoet niet verder kan lopen.
 
Na wat rake klappen worden de agenten uitgejoeld door de menigte met ‘shame on you’. Alsnog zoeken enkelen de confrontatie op met de opgestelde ME, die uitdeelt met de wapenstok.

7 mei 2024 - 17:20

Protestmars

De menigte van nu ongeveer duizend mensen verplaatst zich van de Roetersstraat naar de Weesperstraat onder het roepen van leuzen als ‘Whose street, our street’. Onduidelijk is nog waar ze heengaan, maar in elk geval richting het centrum.
 
Het lijkt er inmiddels op dat het een echte protestmars is geworden. Motoragenten leiden de menigte in veilige banen.

7 mei 2024 - 16:27

Toespraken

Er worden speeches gegeven op de Roetersstraat, die inmiddels is afgezet door de politie uit veiligheidsoverwegingen. De sprekers vatten de gebeurtenissen van gisteravond samen en hekelen het gewelddadige optreden van de politie.
 
‘We moeten als gehele academische community, studenten, hoogleraren en andere medewerkers, niet accepteren dat de universiteit politie toelaat op campus en onze mensenrechten in het gedrang brengt,’ aldus een van de sprekers.
 
In de menigte zijn spandoeken te zien, beschreven bordjes en Palestijnse vlaggen. Ook bioscoop Kriterion heeft de Palestijnse vlag uitgehangen.

7 mei 2024 - 16:03

Vreedzaam

De menigte heeft inmiddels de Roetersstraat bereikt. Er worden leuzen gescandeerd (No-one is free until Palestine is free), er wordt geklapt en getrommeld. Het verkeer kan nog maar net doorgang vinden.
 
De aanwezige politie doet vooralsnog niks en kijkt toe. Het terrein waar gisteren de demonstratie werd gehouden is nog steeds afgezet, waardoor mensen genoodzaakt zijn uit te wijken naar andere plekken.
 
Een student die sta toe te kijken geeft aan de beelden van vannacht heel erg naar te vinden. ‘Nu verloopt het vreedzaam, maar ik ben benieuwd hoe het gaat als de avond opnieuw valt.’

7 mei 2024 - 15:44

Grote menigte

Het wordt nu geleidelijk aan drukker. Zo’n honderdvijftig tot tweehonderd studenten zitten aan de kade in de zon voor gebouw E te wachten op wat komen gaat. Ook bij gebouw J/K verzamelen steeds meer mensen zich op de trap. Voor Crea zitten zo’n honderd tot honderdvijftig studenten. Crea blijft open, zegt het café, zolang de situatie veilig blijft.
 
De menigte omsingelt een politiebusje dat komt aanrijden en en scandeert ‘Cops off campus’. Minstens honderd studenten en stafleden staan om het busje heen, dat daardoor gedwongen wordt terug te rijden.

7 mei 2024 - 15:32

Gele hesjes 
Martijn Dekker, politiek antropoloog aan de UvA, was vannacht tot 1.00 uur aanwezig bij de demonstratie. Vanmiddag zal hij ook deelnemen aan het solidariteitsprotest. ‘Ik vind het belangrijk dat wij als staf ook een sterk geluid vormen. Er is een substantieel deel van de staf die de eisen van de studenten onderschrijven en achter ze te staan.’
 
Volgens hem waren er gisteren ook ruim honderd stafleden van de UvA, AUC, VU en enkelen van de HvA aanwezig bij de demonstratie op Roeterseiland. ‘Met gele hesjes probeerden we de aanwezigheid van de medewerkers te laten zien. We hadden daarvoor negentig hesjes gekocht en die waren binnen no-time op. Dit is dus niet iets dat geframed kan worden als een studentenprotest, maar iets dat ons allemaal aangaat.’

7 mei 2024 - 15:25

Niet aangemeld

Volgens een woordvoerder van de UvA is deze demonstratie niet aangemeld bij de UvA. ‘Als deze mensen toch willen komen en demonstreren op het terrein, dan moeten ze in overleg met de politie en vragen of de UvA-hekken weggehaald kunnen worden,’ aldus de woordvoerder.

7 mei 2024 - 15:13

UvA-gebouwen dicht

De UvA-gebouwen gelegen aan de Nieuwe Achtergracht zijn gesloten. Gebouw A is alleen nog toegankelijk vanaf de Roetersstraat, gebouw J/K is alleen bereikbaar via de Valckeniersstraat.
 
Er staan vier politiebusjes rondom het weiland waar gisteren de demonstratie werd gehouden. Volgens het Parool is de ME onderweg. Er is veel pers aanwezig. Iedereen is in afwachting wat er straks gaat gebeuren rond 16.00 uur, het tijdstip voor wanneer de demonstratie staat aangekondigd.

7 mei 2024 - 14:47

‘Aanhoudingen rechtmatig’

De officier van justitie laat aan het Parool weten dat de aanhoudingen van gisteravond rechtmatig zijn. De advocaat van veel UvA-betogers zegt dat wanneer justitie besluit de betogers te gaan vervolgen, hij een zaak zal aanspannen. 

7 mei 2024 - 14:41

Solidariteitsdemonstratie

Voor dinsdagmiddag is er een zogenoemde ‘solidariteitsdemonstratie’ aangekondigd na de escalatie op Roeterseiland van maandagnacht. Agenten bewaken de toegang tot het weilandje bij de bruggen. Een tiental studenten zit op de banken bij Crea te studeren of te lezen. Het is niet duidelijk of ze voor de op sociale media aangekondigde demonstratie zijn gekomen of niet. De politie maakt foto’s van de aanwezige personen ‘om mensen die afwijkend of verdacht gedrag vertonen uit de anonimiteit te halen.’