Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Student sleept UvA voor de rechter na negatief bindend studieadvies

9 uur geleden

Een 29-jarige student protesteert bij de raad van state tegen het besluit van de UvA om haar een negatief bindend studieadvies te geven, zo meldt het Noordhollands Dagblad. De vrouw uit Heiloo blijkt te lijden aan ADHD, en zou dus recht hebben op meer tijd tijdens examens, maar wist dit volgens de universiteit niet tijdig aan te tonen. Het vermoeden van haar huisarts dat er sprake was van ADHD werd pas bevestigd op het moment dat de UvA haar beroep tegen het negatief bindend studieadvies al ongegrond had verklaard. Zij moet hierdoor stoppen met haar bachelor Business Administration.

 

Het College van Beroep voor de examens is van mening dat de student niet voldoende heeft gedaan om de diagnose op tijd te krijgen. Zo zou ze aan het einde van het studiejaar 2023 – 2024 een doorverwijzing hebben gehad van haar huisarts, maar daar vervolgens niets mee hebben gedaan. Volgens de student zelf lukte het niet tijdig een diagnose en behandeling te krijgen vanwege de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. De uitspraak van de rechter volgt over enkele weken. (TH)

 

DUO start campagne om oud-studenten op compensatie te wijzen

gisteren - 17:08

DUO lanceerde deze week een campagne om studenten die onder het leenstelsel gestudeerd hebben te attenderen op hun recht op financiële compensatie. Oud-studenten die onder het leenstelsel studeerden, maar geen gebruik maakten van studiefinanciering, moeten zelf de compensatie aanvragen voor ze het bedrag krijgen toegewezen. De informatie wordt nu door DUO op sociale media verspreid. Ook is aan hogescholen en alumni-organisaties gevraagd om een rol te spelen in de voorlichting.

 

De 600.000 studenten die wel een lening afsloten tijdens hun studie ontvangen de vergoeding automatisch. De compensatie bestaat uit een bedrag van 34 euro per maand waarin iemand onder het leenstelsel studeerde. Ook ontvangen studenten die in de eerste vier jaar van het leenstelsel studeerden een vergoeding van ruim 2000 euro, omdat zij in die periode niet hebben geprofiteerd van onderwijsverbeteringen. (TH)

Frans Banninck Cocqpenning voor oud-collegevoorzitter Geert ten Dam

16 januari 2025 - 19:10

Oud-collegevoorzitter Geert ten Dam heeft vanmiddag tijdens de viering van de 393e dies natalis van de UvA de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen voor haar grote inzet voor de stad en de academische wereld. De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich meer dan twaalf jaar zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Ten Dam kreeg de penning uit handen van wethouder Hester van Buren. De academische carrière van Ten Dam heeft zich, met een kleine onderbreking, volledig afgespeeld in Amsterdam. In 1999 werd zij benoemd als hoogleraar onderwijskunde aan de UvA, een functie die zij tot op heden vervult. Ook was zij als universitair hoofddocent, en later ook als rector, verbonden aan het Instituut voor de Lerarenopleiding (ILO/UvA). Van 2016-2024 was zij voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Een jaar voordat zij aantrad als voorzitter hielden enkele honderden studenten wegens onvrede over de heersende bestuurscultuur binnen de UvA het Maagdenhuis bezet. Ten Dam is er in geslaagd om binnen de universiteit weer rust, eensgezindheid en stabiliteit te brengen.  Bovendien heeft zij Amsterdam op de kaart gezet als broedplaats van een brede kenniscoalitie, aldus de gemeente in een persverklaring. Ze beëindigt op 1 juni van dit jaar haar werkzaamheden aan de UvA. (DW) 

TU Eindhoven hele week dicht door cyberaanval

15 januari 2025 - 11:45

De Technische Universiteit Eindhoven zal de gehele week sluiten door de cyberaanval op het systeem van de universiteit. Onderwijs en tentamens schuiven daardoor een week op. Het veiligheidsteam van de TU/e verwacht dat volgende week onderwijssystemen zoals Canvas weer veilig online kunnen. Het duurt mogelijk weken voordat alle systemen weer volledig functioneren. Vice-voorzitter van de TU/e Patrick Groothuis stelt: ‘De studentenbelangen staan voor ons op plek 1; ze moeten er zo min mogelijk last van hebben. En voor de studeerbaarheid en de helderheid is dit het beste scenario.’ Wie er achter de aanval zit is nog steeds niet bekend. De universiteit liet eerder weten dat er gevoelige en geheime informatie op de universiteitsnetwerken staan. (TM)

Vakbonden en universiteiten bereiden zich voor op ‘estafettestaking’

15 januari 2025 - 11:24

Nu minister Eppo Bruins de voorgenomen bezuinigingen niet heeft ingetrokken, beraden de universiteiten zich samen met de vakbonden over vervolgstappen in de vorm van stakingen.
 
Vakbonden CNV en FNV gaven Bruins een ultimatum: als de minister niet voor 11 januari zijn plannen om flink te bezuinigingen niet zou schrappen, zouden er stakingen volgen. In een reactie stelde Bruins niet te kunnen ingaan op de eis ‘om de bezuinigingen op het hoger onderwijs terug te trekken’.
 
En dus zijn de bonden zich samen met de universiteiten aan het voorbereiden op stakingen. Volgens Rens Bod van WOinActie zal er waarschijnlijk een ‘estafettestaking’ komen, waarbij er omstebeurt bij de universiteiten gestaakt zal worden. Maandag zal in een landelijke vergadering meer duidelijk worden over de plannen en de invulling ervan. (IS)  

Israëlische universiteit dreigt met juridische stappen tegen boycot van NIAS

15 januari 2025 - 10:13

De Israëlische Hebrew University in Jeruzalem dreigt juridische stappen te ondernemen als het onderzoeksinstituut Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) haar besluit om Israëlische instellingen te boycotten niet terugdraait. NIAS maakte in juni bekend dat medewerkers niet langer naar Israël af zullen reizen, of deel zullen nemen aan door Israël gesponsorde evenementen. Ook neemt het instituut geen financiële steun meer aan van Israël, of Israëlische instellingen.

 

NIAS nam dit besluit vanwege zorgen bij het instituut over ‘scholasticide’, de vernietiging van Palestijnse academische infrastructuur. De beschuldiging dat Israël doelbewust de universiteiten en academische infrastructuur in Gaza vernietigt is volgens Tamir Sheafer, de rector van de Hebrew University, ongefundeerd, zo schrijft NRC. Ook de Israëlische vereniging van universiteiten tekende bezwaar aan bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), tegen de beslissing van NIAS. Volgens Sheafer is er sprake van discriminatie, en is het besluit in strijd met Europese regelgeving. Zowel NIAS als het KNAW ontkennen dit. (TH)

Universiteit Utrecht heft sancties op tegen Utrechtse studentenvereniging

14 januari 2025 - 09:53

De Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU) verlenen weer subsidie aan het Utrechtsch Studentencorps (USC), schrijft de NOS. Die subsidie was opgeheven nadat de leden van het USC vorig jaar een zogenoemde ‘bangalijst’ hadden opgesteld en verspreid. Daarop stonden vrouwelijke studenten in bikini met een beoordeling van hun bedprestaties, uiterlijk en telefoonnummer. De UU en HU wilden daarnaast ook een verbeterplan zien van het USC om een cultuurverandering door te voeren. Daarin worden stappen gezet, volgens de onderwijsinstellingen. Vanaf september is de studentenvereniging ook weer welkom bij officiële gelegenheden. (SvdB)

Ook dinsdag geen onderwijs mogelijk op TU Eindhoven

14 januari 2025 - 09:34

Ook vandaag is er nog geen onderwijs mogelijk op de TU Eindhoven. De universiteit werd in het weekend getroffen door een cyberaanval. Hierdoor kunnen de netwerken niet gebruikt worden. Volgens de universiteit zijn er geen aanwijzingen dat er data zijn gestolen, maar het onderzoek is nog gaande. Het is nog onbekend wie de hackers zijn. 
 
Volgens de TU Eindhoven zijn cybersecurity-experts hard bezig om het netwerk weer veilig in de lucht te krijgen. Er is een helpdesk opgetuigd waar studenten en medewerkers vragen kunnen stellen via WhatsApp.
 
Om 16.00 uur komt de universiteit met een update over de stand van zaken en met een vooruitblik naar woensdag. (IS)

Vandaag geen onderwijs op TU Eindhoven vanwege cyberaanval

13 januari 2025 - 11:22

De Technische Universiteit Eindhoven is slachtoffer geworden van een cyberaanval, er zijn daardoor vandaag geen onderwijsactiviteiten mogelijk. De ICT-afdeling kreeg de aanval dit weekend in beeld, dus besloot de universiteit het netwerk offline te halen. De gebouwen op de campus zijn nog wel beschikbaar, maar er wordt geen les gegeven en zowel studenten als medewerkers kunnen niet bij hun mail.

 

Patrick Groothuis, vicevoorzitter van het CvB, reageert op de site van de TU/e: ‘We beseffen dat het uitzetten van het netwerk vervelende gevolgen heeft, voor al onze studenten, medewerkers, maar ook voor andere partijen op de campus. Deze noodzakelijke ingreep is gedaan om erger te voorkomen. We hopen dan ook op begrip, en we doen ons uiterste best om dit op te lossen en zo snel mogelijk alle systemen weer toegankelijk te hebben.’

 

Het netwerk blijft in ieder geval de hele maandag offline, wanneer de lessen weer hervat kunnen worden is nog niet bekend. In de loop van de dag geeft de universiteit hier duidelijkheid over. (TH)

website loading