Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Intimidatie, seksueel getinte opmerkingen, meldingsangst bij TU Delft

eergisteren - 15:36

De TU Delft verwaarloost ‘in ernstige mate’ de zorg voor de sociale veiligheid van medewerkers. Dat is de conclusie van de Onderwijsinspectie in een eerste onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag op een universiteit. Het gaat om zaken als racisme, intimidatie, seksueel getinte opmerkingen leidinggevenden die de kant kiezen van degene die verantwoordelijk is voor de onveilige situatie. Bij een dergelijk zwaar oordeel kan de minister ingrijpen in de top van de organisatie, stelt de Onderwijsinspectie.

 

Volgens minister van Onderwijs Dijkgraaf ligt er ‘een heldere opdracht aan College van Bestuur om dit aan te pakken. De TU Delft moet echt aan de bak.’ De TU Delft zelf verklaart: ‘Wij zien ons voor de belangrijke taak om de sociale veiligheid binnen de TU Delft verder te versterken en ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt.’ Tegelijkertijd betitelt de universiteit het onderzoek als ‘ondeugdelijk en teleurstellend’, waar het te zeer schuldigen zou aanwijzen. 

TU Delft kreeg geld voor onderzoek olie en gas van fossiele industrie

eergisteren - 14:56

Afgelopen jaren kreeg de Technische Universiteit Delft geld van bedrijven uit de fossiele industrie voor onderzoek naar olie- en gaswinning. De faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen bleek, volgens documenten opgevraagd door NU.nl, contractonderzoek, voor derde partijen, te hebben uitgevoerd. Het gaat om miljoenen euro's van onder andere Shell, Chevron en BP. De universiteit stelt met de projecten te zijn gestopt. De UvA en VU stopten eerder met samenwerking met de fossiele industrie. De TU Delft, net als de TU/e en UT, geven geen navolging aan de protesten van hun studenten van mei 2023. De TU Delft zegt de ‘enorme hoeveelheden kennis’ in de sector te willen blijven benutten en sluit daarmee toekomstige projecten niet uit. 

College Raad van Beroep: Amsterdam discrimineerde studenten niet met energietoeslag

29 februari 2024 - 17:27

De Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat de gemeente Amsterdam studenten niet heeft gediscrimineerd bij de toekenning van energietoeslag. Dat meldt Het Parool. Eerder kregen Amsterdam en andere gemeenten kritiek omdat ze studenten uitsloten van de toeslag, bedoeld om mensen te helpen met hoge energierekeningen. Hoewel studenten anders werden behandeld, oordeelde de hoogste rechter in dit soort zaken dat dit geen discriminatie was. De regeling van de gemeente was volgens de Raad redelijk en geschikt om het doel te bereiken: alleen studenten die naar alle waarschijnlijk met gestegen energiekosten te maken kregen, konden aanspraak maken op de toeslag. (WW)

Dijkgraaf sust: instellingen gaan leenstelselopbrengst goed besteden  

29 februari 2024 - 14:49

Besteden universiteiten en hogescholen de leenstelselmiljoenen wel echt aan beter onderwijs als de overheid dat niet langer controleert? De Tweede Kamer heeft zijn twijfels, maar volgens demissionair minister Dijkgraaf is dat nergens voor nodig.
 
Toen de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft mochten de instellingen de opbrengst ervan gebruiken om hun onderwijs te verbeteren. Voorwaarde was dat hun ‘kwaliteitsplannen’ werden goedgekeurd door accreditatieorganisatie NVAO en dat de medezeggenschap en de raden van toezicht erover zouden meebeslissen.
 
Nu de basisbeurs in 2023 weer is ingevoerd wil minister Dijkgraaf de vrijgevallen middelen zonder meer aan de instellingen geven. In 2024 gaat het om een bedrag van 419 miljoen euro voor de hogescholen en 244 miljoen euro voor de universiteiten. 

De NVAO-controle op de besteding van het geld is wat hem betreft vanaf 2025 niet langer nodig. Hij vertrouwt erop ‘dat de instellingen zich, ook na afloop van de huidige kwaliteitsafspraken, zullen blijven inzetten voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs’. De medezeggenschap beslist mee of het allemaal wel goed gebeurt. Een aantal partijen is er desalniettemin niet gerust op, want in het verleden hielden lang niet alle instellingen zich aan de afspraken. (HOP)

Silent movie van Folia’s Sara Kerklaan naar twee filmfestivals

29 februari 2024 - 14:41

Folia’s audiovisueel redacteur Sara Kerklaan, verantwoordelijk voor onder meer fotografie, video en podcast, heeft afgelopen najaar een silent movie van vijf minuten gemaakt, getiteld Omarm. De film, vertoond in productiehuis Nowhere in Amsterdam-Oost, is zo in de smaak gevallen, dat hij is geselecteerd voor de filmfestivals @cinemasianl, van 5-10 maart in Amsterdam en @queereast, dat half april in Londen plaatsvindt. In haar filmwerk verbeeldt Sara Kerklaan verhalen vanuit haar eigen ervaringen, observaties en worstelingen. Hiermee zet ze zichzelf en de kijker naar eigen zeggen ‘aan het denken over onze culturele vanzelfsprekendheden’. Een terugkerend thema in haar werk is de betekenis die we geven aan het (gebruik van het) lichaam. (DW)

UvA-hoogleraar Margriet Schavemaker nieuwe directeur Kunstmuseum

27 februari 2024 - 12:14

Margriet Schavemaker, bijzonder hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de UvA, wordt per 1 juni de nieuwe directeur van het Kunstmuseum in Den Haag. Ze verlaat hiervoor haar post als artistiek directeur van het Amsterdam Museum. 

 

In het Amsterdam Museum, dat nu wordt verbouwd, deed ze de term ‘Gouden Eeuw’ als synoniem voor de 17de eeuw in de ban en maakte ze een kritische tentoonstelling over (en met) de Gouden Koets. Volgens een interview in de Volkskrant typeert Schavemaker zich met woorden als ‘tegencultuur, feminisme, nieuwe media, diversiteit en inclusie’. (IS)

Vliegtickets goedkoper dan kamer huren voor Canadese student

26 februari 2024 - 12:23

Ook in sommige Canadese steden is de woningnood hoog. Het is zo duur om in Vancouver te wonen, dat een student een goedkopere oplossing heeft bedacht: hij woont 700 kilometer verderop en pakt het vliegtuig.

 

Een studentenkamer kost in Vancouver gemiddeld 2.100 Canadese dollars per maand, meldt CTV News. Dat is ruim 1.400 euro. De huren zijn flink gestegen. Geen wonder dat studenten naar oplossingen zoeken.

 

Voor student Tim Chen blijkt het goedkoper om in Calgary te wonen, waar hij vandaan komt. Hij pakt twee keer per week het vliegtuig om naar zijn opleiding te gaan. Dat kost maar 1.200 dollar per maand, iets meer dan 800 euro. (HOP)

Demonstranten houden manifestatie in hal REC-E

23 februari 2024 - 15:38

Zo’n dertig studenten van actiegroep ORCA hebben zich sinds vanmiddag 13.00 uur in de hal van REC-E verzameld. Ze hebben naar eigen zeggen ‘ruimte ingenomen’ om te laten zien dat de UvA in handen dient te zijn van haar studenten en werknemers. Ze zijn tegen de ‘diplomafabriek’ zonder politiek bewuste studenten, die de UvA zou zijn. Ze demonstreren daarom tegen de recente sluiting van UvA-gebouwen wegens een (Palestina-)demonstratie.

 

Studenten verzamelden zich toentertijd naar aanleiding van het uitblijven van een statement over de situatie in Gaza. Daarom hebben de demonstranten spandoeken opgehangen met ‘Climate Justice = Land back’, ‘Reclaim the UvA’ en ‘No police on campus’. De leden van ORCA (Organised students for Radical Climate Action) delen daarbij broodjes met het Arabische muhammara, zelfgemaakte en geverfde t-shirts en stickers uit. Voor de sluiting van de universiteit zullen ze volgens de universitaire huisregels de UvA om 18.00 uur verlaten en verder gaan naar een avondprogramma in de Plantage Dok. (TM)

Inzameling voor Vlaamse vlogger levert al meer dan honderdduizend euro op

23 februari 2024 - 10:22

Een inzamelingsactie voor de Vlaamse vlogger Acid levert binnen een dag ruim honderdduizend euro op. Acid mengde zich in de zaak rond Sanda Dia, de student die is overleden aan een gruwelijke ontgroening van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom. De daders kregen lichte straffen, wat veel mensen als klassenjustitie beschouwen. Acid heeft enkele namen onthuld, ook van een lid dat niet bij de ontgroening aanwezig was. Gisteren werd Acid veroordeeld door de rechter tot een voorwaardelijke celstraf, 800 euro boete voor zijn onthullende filmpjes en een schadevergoeding van 20 duizend euro. Inmiddels is dat bedrag met een inzamelingsactie al ruim behaald. Het overschot gaat naar de Sanda Dia Foundation, is de belofte. Dat is de stichting van Dia’s vader. (HOP)