Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Verdachte van vernielingen UvA is Palestijnse asielzoeker

17 mei 2024 - 16:31

De man die eerder deze week werd aangehouden voor het kapotslaan van beeldschermen in een van de gebouwen van de UvA is een Palestijnse asielzoeker, zo bericht de NOS. Zijn advocaat zegt dat de man ontkent dat hij spullen heeft vernield. Uit een analyse van de camerabeelden door de NOS en Nieuwsuu zou blijken dat het gaat om de man die later die avond op de Dam werd aangehouden. De asielzoeker zou een 35-jarige activist zij is geboren in Jordanië. Vorig jaar zou hij naar Nederland zijn gekomen. Zijn asielprocedure loopt nog. Hij staat geregistreerd in een asielzoekerscentrum in Hardenberg. (DW)

Bushuis na enige uren van sluiting weer geopend

17 mei 2024 - 13:54

Rond 13.00 werd het Bushuis aan de Kloveniersburgwal vanmiddag weer geopend. Vanochtend iets voor 10.00 uur werd het Bushuis op last van het faculteitsbestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen gesloten, dat wil zeggen er konden geen mensen naar binnen. Wie al binnen was, kon wel binnen blijven. Een woordvoerder van de UvA liet weten dat dit is gebeurd omdat de faculteit ‘signalen kreeg dat dit nodig is’. Verder wil de woordvoerder er niets over kwijt, evenals de reden van de heropening. (DW)

Zeven UvA-demonstranten volgende week voor rechter

17 mei 2024 - 13:16

In totaal verschijnen volgende week zeven demonstranten van de bezetting van het Binnengasthuisterrein voor de snelrechter, schrijft De Volkskrant. De verdachten zouden vorige week woensdag tijdens de ontruiming geweld hebben gebruikt tegen de politie. Onduidelijk is of zij ook daadwerkelijk student zijn aan de universiteit. Twee verdachten weigerden zich bovendien te identificeren. (TM)

150 studenten aanwezig bij Palestina-protest op de VU

17 mei 2024 - 13:04

Zo’n 150 studenten zijn aanwezig bij een Palestina-protest bij de VU op vrijdagmiddag om 13.00 uur. Docenten houden ‘mini-colleges’ en de sfeer is gemoedelijk, schrijft Het Parool. De VU heeft uit voorzorg de universiteitsgebouwen gesloten voor niet-VU studenten en op de VU-campus staan politiebusjes klaar. Voorafgaan liet de organisatie van het protest weten dat geweld, vandalisme en wapens niet worden getolereerd. (SvdB)

Universiteiten hebben geen grip op overwerk, pesten en wangedrag

16 mei 2024 - 14:09

Stress, overwerk en wangedrag zijn nog steeds normaal in de wetenschap. Universiteiten doen er te weinig aan, stelt de Arbeidsinspectie. De meeste hebben het probleem niet eens goed onderzocht. Meer dan negenduizend onderzoekers en docenten van de Nederlandse universiteiten hebben een vragenlijst van de Arbeidsinspectie ingevuld. Twee op de vijf zijn weleens gepest in de afgelopen twee jaar, blijkt daaruit.

 

Discriminatie (34 procent) en wetenschappelijk wangedrag (32 procent) komen vaak voor. Nog meer respondenten zagen dat anderen er het slachtoffer van werden. Agressie en geweld (12 procent) en seksuele intimidatie (11 procent) zijn ook niet ongebruikelijk. Daarnaast zeiden respondenten gemiddeld zes uur per week over te werken. Driekwart van hen heeft ‘meer dan enkele keren per jaar’ stress ervaren. Namen van universiteiten noemt de inspectie niet. Vakbond FNV noemt de uitkomsten schokkend. Koele Universiteiten van Nederland kon vanmorgen niet reageren. (HOP)

Twintig meldingen in één week bij PersVeilig

15 mei 2024 - 12:58

Binnen een tijdsbestek van een week hebben journalisten zo’n twintig keer melding gemaakt van een incident bij PersVeilig. Dat meldt Villamedia woensdag.

 

De meeste van deze meldingen komen uit Amsterdam en gaan over hindering door demonstranten die protesteren tegen de oorlog in Gaza en de banden van onderwijsinstellingen met Israël. De journalisten worden geintimideerd, lastiggevallen en werken wordt ze onmogelijk gemaakt.


Normaal gesproken krijgt PersVeilig zo’n twintig tot 25 meldingen per maand, schrijft Villamedia. (IS)

Gelders Statenlid stopt na aanhouding bij UvA-protest

14 mei 2024 - 13:11

Het Gelderse Statenlid Paul Smits legt zijn functie als vicefractievoorzitter van GroenLinks in de Gelderse Staten neer. Smits werd begin vorige week opgepakt bij de protesten aan de UvA. Hij gaat wel verder als ‘gewoon’ Statenlid, zo meldt Het Parool. Smits was bij de pro-Palestijnse demonstratie vorige week maandagavond op de REC. Daar werden 169 mensen gearresteerd, onder wie Smits. De GroenLinks-voorzitter in de Gelders Staten zegt met Smits in gesprek te zijn gegaan. ‘Voor GroenLinks staat het buiten kijf dat onze vertegenwoordigers het gezag respecteren en gehouden zijn aan de regels van de wet,’ zegt ze. De fractie sprak met Smits ‘over zijn handelen als activist en hoe zich dit verhoudt tot zijn rol als gekozen volksvertegenwoordiger’. De uitkomst van dat gesprek was dat Smit zijn taak als vicefractievoorzitter neerlegt. (DW)

Allard Pierson gesloten tot en met 15 mei vanwege onrust op UvA

14 mei 2024 - 10:44

Het Allard Pierson blijft gesloten tot en met woensdag 15 mei vanwege de ‘aanhoudende onrust rondom gebouwen van de Universiteit van Amsterdam’, meldt het museum op haar website. Het Allard Pierson is sinds donderdag 9 mei gesloten vanwege de bezettingen van pro-Palestijnse actievoerders op de universiteitsterreinen van de UvA. Bezoekers die voor deze dagen al tickets hadden gekocht, krijgen het geld automatisch teruggestort. Vanaf komende donderdag hoopt het museum haar bezoekers weer te mogen ontvangen. (SvdB)

Hele UvA twee dagen dicht wegens onveilige situatie

13 mei 2024 - 21:54

De UvA is dinsdag 14 en woensdag 15 mei gesloten als gevolg van de gewelddadigheden van vandaag, waarbij de politie wederom moest ingrijpen. Volgens het CvB is een vreedzaam protest ‘gekaapt door gewelddadige elementen die hun eigen demonstratierecht misbruiken en de grondrechten van anderen, inclusief de media, ontkennen’. Het CvB spreek van ‘in het zwart geklede en gemaskerde mensen’ die overal vernielingen hebben aangericht. Het CvB zegt op dit moment geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de veiligheid van iedereen en daarom is de UvA de komende twee dagen gesloten. (DW)