‘Docenten vinden me gelukkig niet vervelend, ik krijg vaak positieve reacties’ vertelt ombudsstudent psychologie Anoek Appelboom (23). ‘Ik ben dan ook niet tégen docenten en vóór studenten. Mijn taak is het bemiddelen tussen beiden.’ De masterstudent klinische neuropsychologie helpt psychologiestudenten met problemen waar zij tegen aan lopen tijdens hun studie. ‘Maar ze schakelen vaak te laat mijn hulp in.’
Als ombudsstudent is Anoek de directe gesprekspartner van de opleidingsdirecteur, de examencommissie en andere organen binnen de opleiding. Zo kan ze studenten helpen door als tussenpersoon op te treden. Bijvoorbeeld als een student zich onterecht behandeld voelt door een docent of een medewerker, maar ook bij andere klachten en vragen met betrekking tot de opleiding.
Aanmodderen
Vaak gaat dat goed, maar studenten blijven regelmatig te lang aanmodderen, vindt Anoek. Ze wil graag dat de studenten die met problemen rondlopen eerder bij haar aan de bel trekken. Zo ook een jongen die vond dat hij ten onrechte slecht beoordeeld was voor zijn masterscriptie. ‘Zijn begeleider en hij konden duidelijk niet door één deur. Dat bleek wel uit hun mailcontact; ze hadden heel andere ideeën over de scriptie die de jongen schreef,’ laat Anoek weten.
‘Toen de jongen een onvoldoende kreeg, trok hij pas aan de bel. Normaal is er altijd een tweede beoordelaar die een neutraal oordeel geeft over een scriptie, maar als een tweede beoordelaar een bureau deelt met de eerste beoordelaar, is het niet ondenkbaar dat hij zijn collega niet afvalt.’
Volgens Anoek had er een hoop gedoe voorkomen kunnen worden. ‘Als deze jongen eerder was gekomen, dan konden we nog tijdens het schrijven van de scriptie om tafel.’ Nu moest er uiteindelijk een derde beoordelaar aan te pas komen. Dankzij de hulp van de ombudsstudent is de jongen inmiddels afgestudeerd. ‘Het belangrijkste hierbij is de zekerheid dat je eerlijk beoordeeld wordt, dat is in dit soort gevallen een hele geruststelling’.
Anoek heeft elke vrijdag een inloopspreekuur van 11.30 tot 13.30 uur in de Diamantbeurs in kamer 1.1 en is bereikbaar via psyombudsstudent-fmg@uva.nl. Met ingang van 2015 is het inloopspreekuur op iedere dinsdag tussen 11.30 en 13.30 uur.