Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Plannen voor nationaal platform talenstudies

Lucia Admiraal,
17 januari 2013 - 11:54
Er moet een nationaal platform komen voor de talenstudies, gevormd door de universitaire medezeggenschapsraden en wetenschappelijke medewerkers. Dit is gistermiddag besloten tijdens een landelijke bijeenkomst over de kleine talen in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, georganiseerd door de Facultaire Studentenraad Geesteswetenschappen van de UvA.

Het platform moet ervoor zorgen dat de talenstudies in Nederland een gezamenlijke strategie kiezen nu verschillende ‘kleine talen’ een onzekere toekomst tegemoet gaan. Daarnaast moet op efficiëntere wijze worden uitgedragen waarom de talenstudies van belang zijn, niet alleen binnen de geesteswetenschappen maar ook voor de samenleving als geheel. De betrokkenen zullen zich hiervoor gaan richten op zowel de regering en de universiteitsbesturen als studenten en middelbare scholieren.

Netwerk
De middag was bedoeld om een netwerk op te bouwen van betrokkenen bij de kleine talenstudies van Nederlandse universiteiten. Docenten en studenten uit onder meer Amsterdam, Leiden, Utrecht en Groningen kwamen samen. In groepjes werd gebrainstormd over het belang en de toekomst van de taalwetenschappen.

‘We moeten uit de rol stappen van slachtoffers die zichzelf niet kunnen organiseren en alleen maar met hun neuzen in stoffige boeken zitten,’ zei Maghiel van Crevel, hoogleraar Chinese taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Tot nu toe is er te passief toegekeken hoe er vanuit faculteitsbesturen wordt besloten over de toekomst van de talenstudies, vonden veel aanwezigen.

Aan het begin van de bijeenkomst brachten docenten van verschillende universiteiten elkaar op de hoogte van de stand van zaken. Welke talen worden met opheffing bedreigd, veranderd in een minor of ondergeschoven bij een brede bachelor? Toen werd duidelijk dat de universiteiten niet goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen bij collega-instellingen.

Zo is de studie Portugees opgeheven in Utrecht, maar is er in Groningen en Leiden gesproken over een mogelijke uitbreiding met Portugees. Dit terwijl talenstudies vanwege bezuinigingen en teruglopende studentenaantallen genoodzaakt zijn zich te profileren.

De FSR zal het voortouw nemen bij het opzetten van het platform. Voorzitter Esther Crabbendam liet weten dat het doel is om aan het einde van dit jaar een groot landelijk symposium voor de talenstudies te organiseren.