Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Jeugdparlement zoekt oplossingen Europese crisis

Lucia Admiraal,
9 november 2012 - 13:15
Er moet een Europees orgaan komen dat de budgetten van EU-lidstaten controleert. Meer controle vanuit de European Banking Authority. En de president van de Europese Commissie moet rechtstreeks worden gekozen door EU-burgers. Dat vinden leden van het Europees Jeugdparlement, dat van 2 tot 11 november samenkomt in Amsterdam voor de 71e internationale sessie.

Onder het motto 'Ending the crisis' zijn 300 jongeren tussen de 16 en 18  jaar uit 36 verschillende landen in Amsterdam voor een simulatie van het Europees Parlement. De organisatie is in handen van 25 student-vrijwilligers. Het doel is om scholieren bewust te maken van Europese vraagstukken en actief Europees burgerschap te stimuleren. De vandaag gepresenteerde resoluties van de vijftien committees worden morgen voorgelegd aan een general assembly, en vervolgens opgestuurd naar het 'echte' Europees Parlement.

'We willen laten zien dat Europese kwesties niet alleen besproken kunnen worden in Brussel door mannen in grijze pakken,' vertelt voorzitter van het Europees Jeugdparlement Nederland Zahra Runderkamp (21, student Amsterdam University College). 'Of de resoluties ook werkelijk enig effect teweeg brengen in de Europese politiek is heel moeilijk te zeggen. Het doel is vooral educatie. En het is in ieder geval leuk om met jongeren te proberen waar Brussel niet in slaagt: het oplossen van de crisis.'

Een van de meest prangende vragen tijdens de sessie: is er in tijden van crisis meer of minder Europa gewenst? Op die vraag is helaas geen duidelijk antwoord gekomen volgens deelnemer Pelle Koppen (17, Barlaeus Gymnasium). Wel roept zijn committee onder meer op tot meer politieke participatie van EU-burgers. De vraag leidde tot verhitte discussies, want tussen de deelnemers zaten ook Eurosceptici -al waren zij na afloop positiever over Europese integratie.

Tot een concrete oplossing voor de crisis kwam het niet. Maar daar ging het niet alleen om. De committees hebben resoluties opgesteld over uiteenlopende kwesties; van de pensioenfondsen in Europa tot de oorlog in Syrië, klimaatverandering en vrouwenrechten. Na de officiële opening in de Ridderzaal in Den Haag vorige week, bestonden de eerste dagen vooral uit teambuilding, het proeven van nationale delicatessen uit de deelnemende landen en woensdagavond was er een gala in het Rijksmuseum.

Illegaal
Rosa Douw (21, politicologie UvA) organiseert het evenement samen met 24 andere student-vrijwilligers. Uniek om als student zo veel nationaliteiten bij elkaar te kunnen brengen in Amsterdam, denkt ze. Vooral de cultuurverschillen zijn volgens haar leerzaam tijdens de discussies. Zo kijken Spaanse en Griekse jongeren heel anders tegen de crisis aan. Zelf was ze deelnemer in Praag in 2008. ''Het was een cultuurshock. Er was een deelnemer bij uit Wit-Rusland, waar het Europees Jeugdparlement illegaal is. Onder valse voorwendselen kwam hij toch naar Praag. 'Van tevoren wist ik nauwelijks iets over Europa en wilde ik Geneeskunde gaan studeren,' zegt Douw. 'Naderhand koos ik voor politicologie.'