Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Josje Deekens
actueel

Edith Hooge nieuwe voorzitter college van bestuur UvA

Dirk Wolthekker,
18 maart 2024 - 10:32

De UvA heeft een nieuwe collegevoorzitter gevonden. Het is onderwijskundige Edith Hooge, nu nog voorzitter van de Onderwijsraad. Ze volgt Geert ten Dam op, die na twee termijnen de voorzittershamer op 1 juni aan haar doorgeeft. Hooge is momenteel hoogleraar Boards and Governance in Education aan Tiburg University.

Na acht jaar krijgt de UvA een nieuwe collegevoorzitter in de persoon van onderwijskundige Edith Hooge (Arnhem, 1967). Zij is een ervaren bestuurder met academische statuur. ‘Met haar visie, ervaring en verbindende kwaliteiten kan zij als voorzitter van het college en als teamspeler richting geven aan de koers van de UvA, mede gelet op de vele uitdagingen waar de universitaire wereld voor staat,’ zegt de voorzitter van de Raad van Toezicht Marise Voskens in een toelichting. Voskens heeft met de benoeming een oud-collega uit de RvT binnen gehaald: Hooge was tussen 2017 en 2019 toezichthouder van de UvA. Momenteel is Hooge ook nog voorzitter van de Politieonderwijsraad. 

 

Ten Dam de tweede

Achteraf gezien is het eigenlijk helemaal niet zo’n verassing dat de keus op Hooge is gevallen. Toen de vacature van Ten Dam in december werd opengesteld bleek uit de profielschets al zo’n beetje dat de UvA op zoek was naar een vergelijkbaar bestuurder als Ten Dam. En daar is men ook bij uitgekomen: ook Ten Dam studeerde onderwijskunde, ook Ten Dam was voorzitter van de Onderwijsraad, ze hebben beiden gestudeerd aan de UvA en kennen dus de cultuur en hebben beiden belangstelling voor medezeggenschap en autonomie. Hooge deed er zelfs onderzoek naar: ze promoveerde (aan de UvA) op een onderzoek naar autonomievergroting en deregulering in het onderwijs. Last but not least hebben ze beiden een katholieke achhtergrond (Hooge wilde als kind zelfs paus worden) en zijn het beide vrij nuchteres types. Hooge zei in een interview in FD dat ze ‘ongelofelijk straight’ is en ‘niet van bullshit’ houdt. Met de benoeming van Hooge kiest de UvA voor continuïteit en bestuurszekerheid.

 

Foto: Josje Deekens
Edith Hooge

Verschillende perspectieven

Hooge is uiteraard in haar nopjes met de benoeming .‘Het is een eer om in deze functie benoemd te worden. Ik voel een grote betrokkenheid bij de UvA en was hier student, promovendus, medewerker en later toezichthouder. Daardoor kan ik mij verplaatsen in de perspectieven van verschillende belanghebbenden binnen de universiteit. Ik kijk ernaar uit met hen richting te geven aan de toekomst van de UvA.’

 

Voorafgaand aan haar hoogleraarschap in Tilburg was Hooge onder meer lector school en omgeving in de grote stad aan de Hogeschool van Amsterdam en lector Corporate Governance aan Avans Hogeschool. Edith Hooge is benoemd voor vier jaar.

 

Hooge is getrouwd met kunsthistoricus, voormalig PvdA-prominent en medeoprichter van campagnebureau BKB Lennart Booij, met wie ze een dochter heeft. Uit een eerdere relatie heeft ze nog een dochter. 

 

Dit bericht is gedurende de dag enkele keren aangevuld.