Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
liveblog

Lees terug | 31 bezetters gearresteerd bij ontruiming P.C. Hoofthuis

28 september 2018 - 07:23

Vrijdagochtend is in alle vroegte het P.C. Hoofthuis bezet door studenten. De onbekende actiegroep De Autonome Universiteit eist de actie op. Zo’n twaalf uur later eindigde de bezetting, toen de politie en de Mobiele Eenheid het pand ontruimden. Er werden 31 bezetters gearresteerd. Lees hieronder ons liveblog terug.

Sorteer:
28 september 2018 - 23:18

De UvA laat in een officiële verklaring weten dat ze het erg vindt ‘hoe het vandaag is verlopen’. In die verklaring herhaalt ze dat ze het jammer vindt dat het niet tot een gesprek is gekomen en dat het simpelweg niet is toegestaan in UvA-panden te overnachten. 

 

De universiteit laat weten dat het hoopt dat het P.C Hoofthuis zo snel mogelijk weer gebruikt kan worden.

28 september 2018 - 19:02

Arrestatie na arrestatie 

Opnieuw gejoel – de politie heeft inmiddels 36 bezetters gearresteerd. Sommigen komen lopend naar buiten, anderen worden geboeid op trolleys naar buiten gereden. Het eerste politiebusje met arrestanten is vertrokken. 

 

Een groep studenten in de Spuistraat laat weten dat ze de politiebusjes met arrestanten achterna willen gaan naar het politiebureau. ‘To make some noise!

28 september 2018 - 18:48

‘Heel jammer’

De politie heeft zeker vierentwintig bezetters uit het P.C. Hoofthuis gehaald. Onder hen zijn de door de UvA ontslagen docent Rudolf Valkhoff en Geertje Hulzebos, die eerder deze week opstapte als LSVb-voorzitter

 

Alba van Vliet, voorzitter van Asva studentenunie, laaat weten dat ze het ‘heel jammer vindt’ dat de ontruiming ‘op deze gewelddadige manier gebeurt’. ‘Het waren gewoon heel redelijke eisen. Dit is gewoon stom.’

28 september 2018 - 18:32

Het is erg moeilijk om te volgen wat er gebeurt. Iedereen is gedwongen op een grote afstand te staan en ME-busjes versperren het zicht.

28 september 2018 - 18:22

Niets in De Balie

Een aantal studenten is het afgelopen uur naar De Balie getrokken, maar teleurgesteld wedergekeerd. Het personeel wist van niets en er was niemand van de UvA. ‘Het was een ding van de gemeente. Burgemeester Halsema heeft het aangeboden als podium voor een gesprek, maar de bezetters zijn daar niet op ingegaan,’ vertelt een woordvoerder van de UvA. 

28 september 2018 - 17:49

Politie gaat pand binnen vanaf Spuistraat 

De studenten die voor de ingang van het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat zaten, zijn weggegaan of -gedragen. De politie is het pand ingegaan. Enkele studenten komen vrijwillig naar buiten – de toegestroomde menigte joelt en klapt. 

28 september 2018 - 17:46

Ontruiming vanaf Spuistraat, sit-in aan Singelzijde mag nog even blijven

Het lijkt erop dat de politie vanaf de Spuistraat gaat ontruimen. De studenten die aan de Singelzijde van het P.C. Hoofthuis bezig zijn met een sit-in lijken voorlopig te mogen blijven. Ze willen vertrekken wanneer de politie zich vanbinnen laat zien en politie lijkt daar voorlopig mee akkoord.

28 september 2018 - 17:33

De Vrije Student: bezetting maakt medezeggenschap onmogelijk

Medezeggenschapspartij De Vrije Student vindt de bezetting een slechte zaak omdat het onderwijs, onderzoek en medezeggenschap verstoort. ‘De Vrije Student hoopt dat dit type criminele krakers die ook schuldig zijn aan de schade van ruim een half miljoen aan het Maagdenhuis dit keer wel veroordeeld zullen worden.’

28 september 2018 - 17:25

Ontruiming begint

In de Spuistraat lijkt de ontruiming nu echt te beginnen. Studenten die voor de deur zitten vertrekken, de studenten die blijven zijn omsingeld en zingen ‘peaceful protest’.

28 september 2018 - 17:15

Beide kanten P.C. Hoofthuis afgezet

Zowel de ingang aaan de Singel, als de ingang aan de Spuistraat zijn inmiddels door de politie afgezet. De vele toeschouwers worden op afstand gehouden. Vermoedelijk wil de politie zolang mogelijk niet prijsgeven waarom en hoe ze gaan ontruimen.

28 september 2018 - 17:12

Studenten blijven scanderen

De Spuistraat is grotendeels afgezet en de politiepaarden lopen door de straat. Desalniettemin blijven studenten scanderen: ‘Hee hoo, VVD, dit beleid is niet oké. Hee, hoo, CvB, hier krijg je problemen mee. No if's, no buts, no education cuts.’

28 september 2018 - 16:42

Burgemeester Halsema is er

Burgemeester Femke Halsema is er om met de bezettende studenten te praten. ‘Je kunt niet inbreken in een pand en dat bezetten.’ Ze wijst erop dat het bestuur van de UvA graag met ze wil praten in De Balie. ‘Alsjeblieft, ga ernaartoe, praat met het college van bestuur. Als jullie dat niet doen, halen jullie de verdenking op je dat jullie niet willen praten.’

28 september 2018 - 16:26

Vijftal straten afgezet

Inmiddels zijn er delen van het Singel, de Molstraat, de Torenstraat, de Raadhuisstraat en de Spuistraat afgezet. Ook delen van de Dam zijn niet langer toegankelijk.

28 september 2018 - 16:22

Beide ingangen gebarricadeerd

Inmiddels hebben aan beide ingangen van het P.C. Hoofthuis zich menselijke kettingen van studenten en andere demonstranten gevormd. Aan de Singelzijde zitten er iets minder dan honderd studenten, aan de kant van de Spuistraat enkele tientallen.

28 september 2018 - 16:02

Verkeer wordt omgeleid

In de Raadhuisstaat staan zes ME-busjes en enkele politieagenten te paard. Auto- en fietsverkeer richting het Singel wordt omgeleid. De politie lijkt zich klaar te maken voor de mogelijke ontruimingsorganisatie.

28 september 2018 - 15:56

‘The right time for revolution is always right now’

Voor het bezette P.C. Hoofthuis treedt nu de rapper Benjamin Fro op met zijn protestrap die zoals altijd eindigt met ‘And I know that you're scared and you just don't know how, but the right time for revolution is always right now.’

28 september 2018 - 15:23

Sit-in

Ook aan de voorkant van het P.C. Hoofthuis is nu een sit-in gestart. Deelnemers lezen studieboeken, drinken blikjes bier, roken sigaretten en zingen de bekende leuzen. ‘Hé ho CvB, hier krijg je problemen mee.’

28 september 2018 - 15:20

Deuren dicht

Sinds ongeveer een uur zijn de deuren van het P.C. Hoofthuis weer gesloten. Buiten verzamelt zich ondertussen een menigte die groter is dan het aantal bezetters. Waar er binnen waarschijnlijk tussen de 30 en 70 man zitten, staan er buiten, aan beide zijden van het pand, wel meer dan  honderd.

28 september 2018 - 14:22

78 UvA-medewerkers steunen bezetters

Inmiddels hebben 78 UvA-docenten en hoogleraren zich achter de bezetting geschaard. Dat deden ze in een petitie die op de site van Rethink UvA staat.

 

‘One might disagree with some of the students’ demands or with the form or timing of their action. We think, however, that there is sufficient reason to support their action, in order to broaden the discussion about a better university, and to increase the pressure on all those who are responsible for cutting our budgets, multiplying our bureaucratic tasks, and heightening competition and hierarchies. ’

28 september 2018 - 14:10

Bezetters ‘niet aangehouden’ als ze vrijwillig PCH verlaten

Bezetters die vrijwillig het pand verlaten om half 4, zouden niet worden gearresteerd, meldt de UvA. Burgemeester Femke Halsema, politie en de universiteit blijven hopen op een vreedzaam einde van de actie.

 

‘Iedereen in Amsterdam heeft het recht om zijn mening te uiten. Tegelijk heeft de eigenaar van een pand het recht om een gebouw te kunnen blijven gebruiken’, aldus Halsema.

De burgemeester heeft ook laten weten dat als bezetters van het P.C. Hoofthuis om 15.30 uur het pand verlaten, zij terecht kunnen bij debatcentrum De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen om verder te praten.

Collegevoorzitter Geert ten Dam: ‘Het zou ons nogmaals zeer veel waard zijn als wij er gezamenlijk uitkomen en de bezetters ingaan op dit aanbod. Wij gaan altijd in gesprek en zullen dus zeker ingaan op de uitnodiging van de gemeente om in De Balie verder te praten.’

 

28 september 2018 - 14:03

De studenten roepen nu verschillende leuzen en Geert ten Dam staat verderop

Aan de achterkant van het P.C. Hoofthuis wordt er tegen de studenten geroepen om in een cirkel op de grond te gaan zitten, arm in arm. Ze zitten nog niet, maar staan met een grote groep dicht op elkaar. 'Er zal gezongen worden!', wordt er geroepen. Dan galmen er verschillende leuzen over de grachten: 'Hoe laat is het? Solidariteit!', 'When education is under attack? Stand up, fight back!', 'He ho CVB, hier krijg je problemen mee!', 'No ifs, no buts, no education cuts!'. Verderop staat Geert ten Dam. Ze maakt nog geen aanstalten om naar de studenten toe te gaan.

 

28 september 2018 - 13:29

Voorbereidingen op de ontruiming

Het spandoek van de Mars voor Onderwijs wordt opgehangen aan de gevel van het P.C. Hoofthuis en ondertussen verlaten groepen studenten het pand. De bezetters die achterblijven lijken zich op te maken voor een hardhandige ontruiming. Tegelijkertijd klinken buiten oproepen om te protesteren tegen ‘alles wat er gaat gebeuren’.

28 september 2018 - 13:11

Gemeente geeft bezetters tot 15.30 uur

De driehoek van burgemeester, politie en officier van justitie heeft de bezetters van het P.C. Hoofthuis tot 15.30 uur de tijd gegeven om het pand te verlaten. Gebeurt dat niet, dan wordt het pand ontruimd. Dat meldt Het Parool.

28 september 2018 - 12:48

Mars staat stil

Zeker enkele tientallen studenten uit de protestmars zijn het P.C. Hoofthuis ingegaan en zijn niet van plan nog naar buiten te gaan. Het is onduidelijk of de protestmars nog verder gaat. De voorste lopers met het spandoek staan al een kwartier stil bij het P.C. Hoofthuis.

28 september 2018 - 12:32

Studentenraad ‘verrast’ door bezetting

Roeland Voorbergen, voorzitter van de Centrale Studentenraad (CSR), zegt ‘verrast’ te zijn door de bezetting. ‘Het moment is bijzonder gekozen, aan het eind van de actieweek van WO in actie. Ik hoop niet dat dit afbreuk doet aan het samen optrekken van studenten en medewerkers.’

De CSR onderschrijft, net als de ondernemingsraad eerder vandaag, de meeste eisen, zegt hij. ‘Het is goed dat collegevoorzitter Geert ten Dam de hand uitsteekt om in gesprek te gaan. Jammer dat de bezetters hier nog geen gehoor aan hebben gegeven, ik hoop dat ze er samen uitkomen. Onderwijs en onderzoek gaat voor, en dat kan nu niet.’

28 september 2018 - 12:21

Persconferentie: ‘Als het aan ons ligt komen we hier gewoon met elkaar uit’
UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam en geesteswetenschappendecaan Fred Weerman hielden om 12.00 uur een persconferentie voor AT5, Folia en enkele studentenvertegenwoordigers in een zaaltje in de Universiteitsbibliotheek aan het Singel. ‘Vanmorgen hoorden wij dat een groep studenten met bivakmutsen de deur van het PC Hoofthuis heeft geforceerd,’ zei Ten Dam.

 

‘We hebben aangifte gedaan: dit is huisvredebreuk, want het is een publieke instelling.’ Weerman en zij spraken met woordvoerders van de studenten. ‘De eisen die ze stellen, daar zijn we veelal al mee bezig. Ik heb de actieweek van WO in actie zelf afgetrapt. Zij zeggen: het schiet niet op met democratisering en diversiteit, maar we werken er heel hard aan. We zetten stappen in de goede richting. Maar een pand bezetten, waar onderzoek en onderwijs moet plaatsvinden en waar vanmiddag een buluitreiking zou zijn, is niet de goede weg.’

 

‘Als het aan ons ligt komen we hier gewoon met elkaar uit,’ zei Ten Dam. ‘En gaan ze vrijwillig het pand verlaten, en blijven we het gesprek houden, maar we hebben wel aangifte gedaan van huisvredebreuk. Nu is het uit onze handen en ligt het bij de gemeente en de politie. Wat we kunnen doen om het goed te laten aflopen, zullen we niet nalaten.’

28 september 2018 - 12:12

Centrale Ondernemingsraad UvA betreurt gevolgen bezetting voor medewerkers  

De Centrale Ondernemingsraad van de UvA zegt in een reactie op de bezetting het te betreuren ‘dat deze inspirerende week eindigt in een bezetting van een UvA-pand.’

De COR ondersteunt, met vele andere partijen binnen de academische gemeenschap, de doelstellingen van WO in Actie, maar aldus voorzitter Gerwin van der Pol: ‘Medewerkers kunnen door deze bezetting het pand niet vrij betreden en worden in hun werk belemmerd. Ook moeten colleges en diploma-uitreikingen worden verplaatst. In tijden van grote werkdruk is dit een slechte zaak. De COR is voorstander van creatieve oplossingen, maar wijst het bezetten van UvA-panden af.’

 

28 september 2018 - 11:53

Studentenraad FGw steunt meeste eisen, hoopt op oplossing

De Facultaire Studentenraad Geesteswetenschappen van de UvA hoopt dat de bezetters zo snel mogelijk in overleg met het bestuur tot een oplossing weten te komen, zodat er weer gebruik gemaakt kan worden van het gebouw voor onderwijs en onderzoek.

 

De studentenraad onderschrijft een groot aantal van de eisen die de actievoerders stellen. ‘Wij staan volledig achter de eis dat het CvB met een duidelijk plan van aanpak moet komen op het gebied van diversiteit. Daarnaast onderstrepen wij de eis dat de facultaire ondernemings- en studentenraden instemmingsrecht zouden moeten hebben op de facultaire begroting’, aldus de raad.

‘Ook wij willen dat het CvB ervoor zorgt dat de werkdruk voor studenten en docenten wordt verlaagd. Wij ondersteunen daarnaast met volle overtuiging alle eisen die gesteld zijn aan Den Haag. In navolging daarvan scharen wij ons achter de eis dat het bestuur expliciet stelt: dat stakingen zijn toegestaan als volgende stap om de eisen richting Den Haag kracht bij te zetten.’

28 september 2018 - 11:24

UvA doet formeel aangifte vanwege bezetting

De UvA heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk tegen de bezetters van het PC Hoofthuis. Deze aangifte is formeel noodzakelijk als de universiteit de politie wil vragen om in actie te komen tegen de bezetting.

28 september 2018 - 11:08

Bezetters: colleges moeten wijken voor grotere problemen

‘Vandaag moeten de lessen op de bezette faculteit wijken voor het grotere, structurele probleem in het onderwijs. Eén dag geen lessen kan nooit zoveel schade toebrengen als het vernietigende beleid van het College van Bestuur en de overheid de afgelopen jaren’, aldus de actievoerders in een zojuist uitgegeven verklaring.

 

‘Er zal vandaag geen les op de Autonome Universiteit PCH worden gegeven. Vandaag is de laatste dag van de WO-in-actie-week, waar docenten in heel Nederland buiten les geven als protest tegen onder meer de hoge werkdruk en de extreme bezuinigingen. Wij strijden ook voor onderwijs: tegen de extreme bezuinigingen in het WO, en voor dekolonisatie en democratisering aan de UvA’, staat er in de verklaring.

‘Daarbij: het CvB is absoluut in staat andere locaties te vinden voor de colleges. Op den duur zullen wij misschien lessen faciliteren in het gebouw, maar op dit moment gaat al onze aandacht naar onze strijd: voor een andere, vrije, emancipatoire, autonome universiteit. Wij staan dan ook open voor een gesprek met het CvB, zolang het inhoudelijk over onze eisen gaat.’

28 september 2018 - 10:50

Docent die binnen was: ‘The students are very nice’

Kristina Krake (47), docent scandinavian studies, wordt net naar buiten gelaten. ‘The students are very nice’, zegt ze. Er zijn zo’n twintig studenten op de begane grond. Ze hebben wat eten, wat drinken, en ze zijn erg rustig. De sfeer was goed, maar serieus.’

 

Binnen werd ze begeleid door een mannelijke student. ‘In het pand doen ze hun maskers af. Ik voelde me erg comfortabel, en ik steun de zaak van deze studenten, zolang het geweldloos blijft. Democratie is belangrijk.’

28 september 2018 - 10:41

Colleges PC Hoofthuis vervallen voorlopig
Fred Weerman, decaan Faculteit der Geesteswetenschappen, heeft via een e-mail aan de studenten van deze faculteit laten weten dat de colleges en bijeenkomsten in het P.C. Hoofthuis tot in ieder geval 11.00 komen te vervallen.‘We proberen het onderwijs dat vanaf  11 uur gepland staat, te verplaatsen naar andere locaties. De voor vanmiddag geplande buluitreikingen krijgen daarbij prioriteit.’

 

Universitair docent Scandinavische Talen Suze van der Poll staat nu als derde in de rij achter het bezette pand. ‘Ik wil graag tentamens van een eerstejaarsvak op de zesde verdieping halen. Ik vind het niet zo veilig om ze hier te laten liggen. Ik moet ze ook binnen 14 dagen nakijken. Ook moet ik zo naar een buluitreiking, daar heb ik ook nog spullen voor nodig.’ Ondertussen wordt ze tweede in de rij. ‘Ik sta hier nu een half uur te  wachten. Geen idee hoe lang het duurt. Ik sta hier wel sympathiek tegenover.’

28 september 2018 - 10:31

Bezetters: ‘Ten Dam mag naar binnen als ze serieus op ons reageert’

CvB-voorzitter Geert ten Dam mag het pand niet in. ‘Dat kan pas als ze een serieuze publieke reactie geeft op onze eisen’, aldus de bezetters. Ten Dam geeft om 12.00 uur een persconferentie in de UB aan het Singel.

 

Asva-voorzitter Alba van Vliet laat weten dat ze gebeld heeft met verschillende raadsleden en burgemeester Femke Halsema om politie-ingrijpen te voorkomen. ‘Ik denk dat deze studenten hier zitten voor een eerlijke zaak. Het is ook mooi om te zien dat de UvA zo veel actieve studenten heeft die meedenken met het onderwijs.’

28 september 2018 - 10:16

Colleges naar buiten verplaatst; docenten mogen spullen weghalen

Julia Prummel (21, europese studies) en Tesse Baardman (20, literary and cultural analysis) warmen hun handen aan hun thermosfles meegebrachte koffie op een bankje aan het Singel. Met een handvol studenten kregen ze het college Arabisch buiten op de gracht. ‘Toen we het PCH niet in konden, verplaatste onze docent het college naar buiten. Ze wilde toch graag dat het doorging’, zegt Julia. Al was het in het begin wel een beetje koud.’

 

Aan de achterkant van het PC Hoofthuis staat inmiddels een rij van zo’n zes docenten die één voor één naar binnen mogen om spullen te halen. Vrolijk overleggen ze wie eerst mag. ‘De deur moet zo kort mogelijk open’, zegt een van de actie-woordvoerders. Als de deur opengaat, zijn vier jongens te zien, volledig in zwart, met bivakmutsen, sjaals en coltruien opgetrokken tot over de mond. Onder escorte wordt één opgewekte docent weer naar buiten gelaten.

28 september 2018 - 10:01

CvB-voorzitter bij PC Hoofthuis: blijf met ons in gesprek

Geert ten Dam (op de foto uiterst rechts), voorzitter van het College van Bestuur, is inmiddels per fiets gearriveerd bij het PC Hoofthuis. Ze vraagt studenten of het niet mogelijk is om het pand gewoon te verlaten - de ‘politiewoordvoerders’ van de bezetters geven aan dat dat voorlopig niet zal gaan gebeuren. Ten Dam herhaalt wat de UvA heeft gemeld in haar verklaring: ze wil in elk geval met de bezetters in gesprek blijven.

28 september 2018 - 09:47

UvA hoopt op vrijwillig vertrek bezetters

 

Het CvB van de UvA heeft de bezetters vanmorgen gevraagd vrijwillig het PC Hoofthuis te verlaten. ‘We hebben in een gesprek aangegeven dat het niet de bedoeling is dat er in UvA-panden wordt overnacht’, aldus een verklaring van de UvA.

 

Volgens de UvA hebben de bezetters de toegangsdeuren van het pand ‘geforceerd en beschadigd’ om binnen te komen.

 

Het CvB stelt dat veel van de eisen die de Autonome Universiteit formuleert gericht zijn aan Den Haag. ‘De noodzaak tot structureel betere financiering van het hoger onderwijs hebben wij zelf al eerder scherp verwoord in onze brief aan de minister van Onderwijs.’

 

Het bestuur hoopt ook  in gesprek te blijven met de actievoerders. ‘Graag benadrukken we dat onze deur altijd openstaat, voor wie vragen heeft of voor wie in gesprek wil over de toekomst van de UvA.’

 

28 september 2018 - 09:32

Woordvoerder politie: ‘De bal ligt bij het bestuur van de UvA’

Een woordvoerder van de politie Amsterdam laat weten dat ze nog afwachten, en kijken wat er nu gaat gebeuren. ‘Het is nog pril. De bal ligt nu bij het bestuur van de UvA.’

 

28 september 2018 - 09:30

Ook LSVb steunt de bezetting

De Landelijke Studentenvakbond laat op Twitter weten dat ze ‘deze studenten die zich inzetten voor het Hoger Onderwijs’ steunt. ‘Studenten pikken het niet langer.’

28 september 2018 - 09:30

Masterstudent educatie en communicatie: 'Het is gewoon kut'

Corne Weidenaar (21), masterstudent educatie en communicatie en van de interfacultaire lerarenopleiding, staat te balen voor het pand. 'Ik kwam hier voor een belangrijke cursus, binnenkort hebben we examen. Ik ben speciaal niet wezen stappen gisteravond, dit verwacht je echt niet. Het is gewoon kut.' Wat hij nu gaat doen? 'Naar huis waarschijnlijk.'

28 september 2018 - 09:22

De actiegroep heeft vijf tussenpersonen

De actiegroep heeft nu vijf "politiewoordvoerders" aangesteld, drie voor het pand, twee erachter. Ook zij hebben een rood vierkantje op de borst en vertellen studenten en docenten dat het pand bezet is. Ze fungeren als tussenpersoon als docenten of studenten een tas of boeken uit de bieb moeten halen, delen flyers uit of lopen driftig te bellen.

28 september 2018 - 09:18

'Ik hoop dat ik zo naar binnen kan, want onze studenten hebben veel geld betaald'

Fien Dekking, docent NT2 bij het INTT (Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies) staat voor de deur te wachten. Ze hoopt dat ze zo naar binnen kan. 'Onze studenten hebben ontzettend veel geld betaald voor deze cursus. Iemand is nu met een van de bezetters aan het bellen zodat we hopelijk naar binnen kunnen sneaken. Ik dacht: zij zijn voor diversiteit, en onze cursus is toch ook heel divers?' Later krijgt ze bericht van een van de studenten met een rood vierkantje op de borst: de bezetters overleggen. Dekking: 'Fijn!'

28 september 2018 - 09:01

'Ze waren heel vriendelijk'

Universitair hoofddocent taalwetenschappen Roland Pfau mocht even naar binnen om zijn spullen te halen die hij morgen voor een lezing nodig heeft. 'Er waren vijftien personen, mannen en vrouwen, die zwart gemaskerd waren,' zegt hij. 'Ik ben erg dankbaar dat ik even naar binnen mocht. Ze waren heel vriendelijk en zeiden nog "Take your time" en "succes". Ik heb ze ook succes gewenst.'

 

Pfau zag dat de draaideuren van binnen goed waren gebarricadeerd. 'Het komt nu wel een beetje ongelegen, maar qua statement vind ik het goed. Ik ben het met ze eens. Laten we nog even afwachten hoe lang het gaat duren.'

28 september 2018 - 08:53

Bezetters ‘blijven zolang nodig is’

Een woordvoerder van de bezetters laat weten dat ze ‘willen blijven zolang nodig is’. Hij wil niet kwijt hoeveel studenten er in het bezette pand aanwezig zijn. Wel dat er spandoeken en banners zijn opgehangen ‘zodat niemand naar binnen kan kijken. Want privacy is nodig om onze besluiten te kunnen nemen.’

28 september 2018 - 08:38

Asva-voorzitter Alba van Vliet laat weten dat de Asva de bezetting steunt. ‘Wij staan achter deze studenten die strijden voor betere onderwijskwaliteit, toegankelijkheid en inclusiviteit, democratisering, diversiteit en dekolonialisering. Vanuit de regering in Den Haag wordt er al jaren een afbraakbeleid van onderwijs gevoerd,’ zegt Van Vliet. Ze hoopt dat ‘het CvB niet de politie op deze studenten afstuurt, maar inziet dat hun eisen erg redelijk zijn en met de studenten in gesprek gaat.’

28 september 2018 - 08:35

UvA vordert pand

De secretaris van het UvA-bestuur, Calluna Euving, heeft zojuist het pand gevorderd. Dat wil zeggen dat ze zegt dat de UvA het pand niet prijs geeft aan de bezetters en stelt het te willen gebruiken. Dat is juridisch vereist om de politie later tot ontruiming over te laten gaan. Volgens een bezetter heeft de UvA het pand slechts twee keer gevorderd, terwijl pas na de derde keer tot actie overgegaan kan worden.

 

Een officiële reactie op de bezetting en de eisen van de bezetters geeft de UvA op dit moment nog niet.

28 september 2018 - 08:14

Manifest aan politiek

Hoewel de eisen van de bezetters gericht zijn aan het UvA-bestuur, spreekt het manifest dat de bezetters tegelijkertijd publiceerden juist nergens van de UvA of van Amsterdam: dat is een lange aanklacht tegen de neoliberale samenleving, de invloed daarvan op de universiteit en het stilvallen van de universiteit als emancipatiemotor.

28 september 2018 - 08:04

De werkdag begint vroeg aan de universiteit, om acht uur staan de eerste docenten voor de deur van het P.C. Hoofthuis. Een eerste mag naar binnen ‘om spullen op te halen’. Een tweede komt aan lopen: ‘Bezet? Ah, heel goed.’

28 september 2018 - 08:02

Humanities Rally

De bezetting wordt expliciet niet geclaimd door Humanities Rally. ‘Het is niet in onze naam, wel in onze geest,’ schrijft de actiegroep op haar Twitteraccount.

 

Dat het ‘in de geest’ van Humanities Rally is, is ook af te leiden aan de keuze voor het pand: net zoals in 2015 toen het Bungehuis werd bezet, kiezen de bezetters wederom voor een pand van de Geesteswetenschappenfaculteit.

28 september 2018 - 07:52

Eisen

De bezetters hebben eisen over de WOinactieweek opgesteld en een aantal eisen waarin de Maagdenhuisbezetting resoneren. Van het UvA-bestuur willen ze dat het UvA-bestuur een staking van het personeel toestaat en dat het gerichte eisen uitdraagt naar Den Haag en de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

 

Daarnaast eisen ze ‘concrete democratiseringsmaatregelen, zoals het recht om managers op alle posities ter verantwoording te roepen en uit hun functie te ontheffen.’ Daarnaast eisen ze een verdere implentatie van het diversiteitsrapport van de commissie-Wekker, een terugdraaiing van bezuinigingen op de Geesteswetenschappenfaculteit en de Faculteit der Maatschappij- en Gerdagswetenschappen, en het terugdraaien van het ontslag van docent Rudolf Valkhoff.

28 september 2018 - 07:24

In een persbericht claimen studenten van de ‘autonome universiteit’ vanochtend dat ze het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat hebben bezet. ‘Daarmee protesteren ze tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet, de uitholling van het onderwijs en de publieke sector in het algemeen, en tegen het College van Bestuur (CvB) van de UvA dat veel te weinig doet aan de verslechtering van het onderwijs, het gebrek aan diversiteitsbeleid en de enorme werkdruk op de universiteit,’ schrijven de studenten in een persbericht. Ze eisen structurele investeringen in het hoger onderwijs.