Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: xDave1411
liveblog

Lees terug | Dak van Science Park afgewaaid, geen gewonden

Henk Strikkers,
18 januari 2018 - 10:48

Een deel van het dak van het Science Park is vanochtend losgekomen en weggewaaid. De Universiteit van Amsterdam roept alle studenten en medewerkers op binnen te blijven vanwege de zware windstoten en de door het KNMI afgekondigde Code Rood.

Sorteer:
18 januari 2018 - 14:57

Nu de storm is gaan liggen, sluiten we het liveblog.


Wat er vandaag gebeurde:

  • Rond 10.30 uur woei een deel van de dakconstructie van Science Park-gebouw 904 af.
  • Daarbij vielen geen gewonden.
  • Ondanks de zware storm buiten werd het gebouw vervolgens zonder problemen geëvacueerd.
  • Vanaf 15 uur kunnen medewerkers onder begeleiding hun eigendommen in het pand ophalen.
  • De UvA begint vanmiddag met het bouwen van een tijdelijke dakconstructie waardoor het gebouw morgen open zou moeten gaan.
18 januari 2018 - 14:56

Vanaf 15.00 uur kunnen medewerkers onder begeleiding hun eigendommen uit Science Park 904 ophalen, laat de UvA weten.

18 januari 2018 - 14:02

Zodra de wind het toelaat, wordt er begonnen met het maken van een tijdelijke noodconstructie van platen, balken en zeil, laat UvA-woordvoerder Yasha Lange weten. Het is de bedoeling dat gebouw morgenochtend weer open gaat.

18 januari 2018 - 12:18

In een officieel bericht laat de universiteit weten dat de gebouwen A, B, C en D op het Science Park dicht zijn en voorlopig dicht blijven. ‘Studenten en medewerkers worden verzocht om naar huis te gaan.’

 

Foto: Veronica Baljé

18 januari 2018 - 11:49

Een BHV'er legt uit wat er later vandaag gaat gebeuren op het Science Park. Het pand blijft tot 15 uur vanmiddag gesloten en daarna wordt gekeken of er binnen persoonlijke bezittingen als sleutels en portemonnees kunnen worden opgehaald.

 

18 januari 2018 - 11:41

Hier zat tot vanochtend een dak op.

18 januari 2018 - 11:31

Het pand blijft tot drie uur gesloten. Medewerkers en studenten die op dit moment spullen in het gebouw hebben liggen kunnen zich vanmiddag om drie uur melden bij het Universitair Sport Centrum.

 

Bedrijfshulpverleners en mensen van de beveiliging gaan om drie uur inventariseren of het veilig is om naar binnen te gaan en de bezittingen die mensen nodig hebben, zoals laptops en sleutels op te halen. De UvA benadrukt dat het geen garantie biedt dat de spullen opgehaald kunnen worden.

18 januari 2018 - 11:28

De UvA vreest dat een aantal dakplaten die nu nog vastliggen nog wegwaaien. Daardoor zijn op last van de veiligheidsdiensten grote stukken van het Science Park ontoegankelijk gemaakt.

 

Er is op dit moment een crisisoverleg. Nadere berichtgeving vanuit de UvA volgt.

18 januari 2018 - 11:17

Zie hier de eerste videobeelden van de ontruiming van het Science Park.

 

18 januari 2018 - 11:09

‘We moeten naar buiten. Het lijkt me niet verstandig’

Hoofddocent astrofysica Anna Watts zit op de vierde verdieping van Science Park 904, waar zojuist het dak eraf is gewaaid. ‘Ik zag het dak vliegen,’ vertelt Watts. ‘Het verbaast me dat de UvA ons vraagt naar buiten te gaan. Code rood betekent: binnen blijven.’

 

Voor het gebouw hebben brandweer- en politiemannen zich verzameld. Volgens de omroeper moet het gehele gebouw worden ontruimd, ‘inclusief BHV’. Intussen zijn er zijn nog veel mensen binnen, zegt Watts. ‘Ik was van plan verder te werken, maar we moeten naar buiten, naar de bushalte. Het lijkt me niet verstandig: ik woon in Utrecht, daar kan ik nu niet heen.’  

18 januari 2018 - 11:04

Het dak eraf 

Dit is een foto van de ruimte op het Science Park waar het dak vanaf is gewaaid. Het betreft een open ruimte met trappen en liften.

 

Foto: Tom Vonk

18 januari 2018 - 11:00

UvA: geen gewonden 

Er zijn geen gewonden gevallen, benadrukt UvA-woordvoerder Yasha Lange. Hij zegt dat het pand inmiddels volledig leeg is en dat medewerkers worden opgevangen in het Sportcentrum of naar huis worden gestuurd.

 

Het pand blijft de rest van de dag gesloten.

18 januari 2018 - 10:50

Evacuatie Science Park 

UvA-medewerkers worden massaal naar buiten gestuurd en geëvacueerd van het Science Park, maar sommigen zijn nog banger om naar buiten te gaan dan om binnen te blijven.

18 januari 2018 - 10:49

Op dit moment wordt het Science Park ontruimd, omdat een deel van het dak erafgewaaid is. Politie en brandweer zijn aanwezig.

Lees meer over