Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Prinses Amalia stort onkostenvergoeding vanaf 2025 niet terug

20 uur geleden

Prinses Amalia, die aan de UvA studeert, heeft ervoor gekozen de onkostenvergoeding vanaf 2025 niet meer terug te storten. Dat meldt NU.nl op basis van een brief van demissionair premier Mark Rutte. Hoge kosten zouden de reden zijn van het besluit. De onkostenvergoeding van 2023 bedroeg volgens NU.nl 1,4 miljoen euro.
 
Wel blijft ze afstand doen van haar ‘inkomensbestanddeel’ tot het einde van haar studie. Dat bedrag bedroeg in 2023 307.000 euro. Ze liet eerder al weten dat ze dit zal blijven doen tot ze haar studie heeft afgerond. ‘Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze coronatijd. Het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten,’ schreef prinses Amalia in juni van 2021 volgens NU.nl.
 
Haar beslissing gaat in per 1 januari 2025. (IS)

Hemelvaart: even opletten met ov-studentenkaart

3 mei 2024 - 16:30

Donderdag is het Hemelvaart. Studenten met een weekend-ov mogen dan gratis reizen, terwijl studenten met een weekkaart alleen korting krijgen. De woensdag ervoor is ook afwijkend.
 
Met hun ‘reisproduct’ mogen studenten gratis in het openbaar vervoer van maandag tot en met vrijdag (als ze een weekkaart hebben) of van vrijdagmiddag tot en met zondag (bij een weekendkaart).
 
Maar let op, aanstaande donderdag is het een officiële feestdag: Hemelvaart. Dat betekent gratis reizen met een weekend-ov-kaart en alleen korting met een week-ov.
 
Ook goed om te weten: met een weekendkaart mag je op woensdag vanaf 12 uur al gratis reizen (en natuurlijk mag dat ook de hele woensdag met een week-ov). 
 
De vrijdag na Hemelvaart is een gewone vrijdag, ook al nemen veel mensen vrij en is het ook nog eens meivakantie. Studenten kunnen die dag reizen als in normale weken: de hele dag gratis met een weekkaart en vanaf 12 uur gratis met een weekendkaart.
 
Goede Vrijdag is de enige feestdag waarop iedereen met een studenten-ov-kaart gratis mag reizen, ongeacht hun week- of weekendabonnement. Maar die dag is dit jaar al geweest. (HOP)

Allard Pierson verwerft zeldzame collectie over straatzang

2 mei 2024 - 12:07

Het Allard Pierson heeft een uitgebreide collectie liedjesbladen, liedboeken en prenten met afbeeldingen van straatzangers verworven. De 359 stukken zijn gedurende ruim veertig jaar bijeengebracht door verzamelaar, dichter en schrijver Arie van den Berg (1948). De zeldzame en unieke stukken dateren uit de zeventiende tot de negentiende eeuw en zijn uitgegeven in Nederland, Duitsland, Ierland en Engeland. De verzameling over straatzang biedt een inkijk in drie eeuwen liedgeschiedenis en volkscultuur. Het materiaal in de collectie is in goede staat bij elkaar gebracht. Allard Pierson-conservator gedrukte werken Katell Laveant: ‘De waarde van deze collectie ligt zowel in haar unieke stukken als in haar compleetheid. Er zijn oneindig veel mogelijkheden voor onderzoek.’ (DW)

 

Bonden willen salarisverhoging van 4,3% per 1 juli

1 mei 2024 - 17:47

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Nederlandse Universiteiten zijn in volle gang. De huidige cao verloopt op 1 juli en dan moet er dus een nieuwe afspraak liggen. Bij de aftrap van de onderhandelingen begin maart zette de FNV in op een structurele salarisverhoging van 4,3% + € 150 bovenop elke salarisschaal. Salarissen zouden bovendien elk jaar automatisch moeten meegroeien met de stijgende prijzen. Ook hebben de bonden ingezet op het verminderen van werkdruk, het vergroten van sociale veiligheid en diversiteit. Structureel werk zou bovendien een vast contract moeten betekenen, docenten moeten op hun verzoek een vast contract kunnen krijgen en promovendi, tenure trackers en postdocs zouden beter moeten worden beschermd bij ziekte en uitval. In de loop van juni zal blijken of hierover een akkoord is bereikt met de werkgevers. (DW)

Wangedrag: Leidse hoogleraar wordt na 33 jaar ontslagen

1 mei 2024 - 14:13

De Universiteit Leiden gaat een hoogleraar ontslaan die zich samen met haar partner schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik, manipulatie en schending van de wetenschappelijke integriteit.
 
Dat heeft de universiteit donderdag bekendgemaakt. Het zou volgens dagblad NRC gaan om archeoloog Corinne Hofman, die voor haar werk in 2014 de Spinozapremie heeft gewonnen. 
 
Er zou een angstcultuur heersen onder medewerkers die van haar afhankelijk waren. De hoogleraar zou zich onder meer onderzoeksmateriaal van anderen toe-eigenen en bepaalde data ‘monopoliseren’. In het najaar van 2023 zijn volgens de universiteit de eerste meldingen gedaan. In totaal heeft een onderzoekscommissie met negentien melders gesproken, onder wie promovendi, postdocs en studenten. Daarnaast zijn bestuurders, vakgenoten en experts gehoord. 
 
Volgens universiteitsblad Mare heeft de hoogleraar 33 jaar aan de universiteit gewerkt. Het college van bestuur is ‘diep geschokt’ dat de situatie zo lang kon bestaan, staat in de verklaring. ‘Dit heeft veel mensen ernstig beschadigd’, zegt voorzitter Annetje Ottow. Als de kantonrechter het ontslag goedkeurt, mag deze wetenschapper zich geen hoogleraar meer noemen. Sinds de start van het onderzoek is de hoogleraar op non-actief gesteld. ‘Ook diens partner is niet meer welkom op de universiteit’, staat in de verklaring. 
  
Al eerder kwam een koppel in Leiden in opspraak. Toen waren het twee hoogleraren aan de faculteit Pedagodiek. (HOP)

Vrouw verzint klachten over wangedrag Saxion

1 mei 2024 - 11:32

Met valse e-mails, misbruikte namen en verzonnen brieven heeft iemand geprobeerd om journalisten van hogeschool Saxion om de tuin te leiden. 
De redactie kreeg een tip: er zou sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag aan een opleiding van de hogeschool. Het verhaal klonk zeer ernstig. Maar de tipgever was doodsbang dat haar naam bekend zou worden: de redactie moest bronbescherming beloven. 
 
Later kwamen daar mails van studenten bij. Er werden zelfs telefoongesprekken gevoerd. Maar iedereen wilde anoniem blijven en de beschuldigingen bleven vaag. Met tussenpozen was de redactie er maanden mee bezig, schrijft SaxNow. Toen er een groepsmail van een teamleider werd doorgestuurd, kon de redactie eindelijk iets checken zonder hun bron te verraden. Maar die mail bleek vervalst. Het bouwwerk begon te wankelen en al snel bleek niets te kloppen.
 
SaxNow: ‘Er is geprobeerd ons te manipuleren, via mail, videogesprek, echte afspraken, social media-accounts, tal van telefoonnummers, Signal, Protonmail, WhatsApp. Kortom er is geen middel onbenut gelaten om ons te bewegen tot een publicatie waar anderen zeer ernstige schade door zouden ondervinden.’
 
De dader heeft bekend, schrijft de redactie. Ze heeft bovendien al eerder zoiets gedaan bij Saxion. De hogeschool heeft aangifte gedaan van identiteitsmisbruik en vervalste berichten. (HOP)

Gratis wassen op Science Park voor onderzoek microplastics

30 april 2024 - 11:49

Sinds deze week kunnen onderzoekers, medewerkers, studenten en burgerwetenschappers gebruik maken van een gratis wasmachine in het Sustainalab op het Science Park.  De wasmachine is onderdeel van UvA-onderzoek onder de naam SYSTEM-NL, naar microplastics die vrijkomen bij het wassen van textiel. Synthetisch textiel is namelijk de vierde grote bron van microplastics in het Nederlandse milieu.

 

Op de machine is een speciaal filter aangesloten dat de vezels opvangt die vrijkomen van het wassen. Gebruikers kunnen de wasmachine voor een tijdslot reserveren. Wassen is gratis, wel worden de gebruikers gevraagd zelf wasmiddel mee te nemen, de was te wegen en te fotograferen. (SvdB)

Amsterdamse imamopleiding gaat niet door

29 april 2024 - 15:41

Er komt toch geen nieuwe bacheloropleiding voor imams in Amsterdam. Het Contactorgaan Moslims en Overheid had andere verwachtingen dan de drie betrokken onderwijsinstellingen.
 
Twee hogescholen (IPABO en de Hogeschool van Amsterdam) en de Vrije Universiteit Amsterdam wilden samen met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) een nieuwe hbo-bacheloropleiding voor imams starten. 
 
Of zoals ze het zelf omschrijven: een opleiding voor ‘religieuze professionals die in en met de moskee kunnen werken aan het welzijn van (jonge) moslims in Nederland’. De start stond gepland voor september 2025.
 
Ze onderstrepen nog steeds het maatschappelijk belang van zo’n opleiding, staat in een gezamenlijke verklaring, maar het gaat niet door. De verwachtingen van het CMO en de onderwijsinstellingen zouden ‘te ver uit elkaar liggen’, bleek tijdens een verkenning.
 
Het ging niet alleen om de educatieve invulling, maar ook om de ‘juridische haalbaarheid van de voorgestelde structuur’ tussen het CMO en de drie onderwijsinstellingen. Met andere woorden: wie heeft het voor het zeggen?
 
‘Wij betreuren deze uitkomst’, staat in de verklaring. Mochten anderen een opleiding willen opzetten, dan mogen ze gebruik maken van de ‘inzichten’ die de huidige verkenning heeft opgeleverd. (HOP)

Kristallen bol: steeds meer buitenlandse studenten

29 april 2024 - 14:33

Het aantal buitenlandse studenten blijft nog altijd toenemen. Toch telt het Nederlandse hoger onderwijs in het jaar 2030 zo’n 42 duizend studenten minder dan het ministerie eerder verwachtte.

 

Dat blijkt uit de nieuwe ramingen van het aantal leerlingen en studenten in de komende jaren, die het ministerie van Onderwijs heeft gemaakt. De financiering van het onderwijs is op deze ramingen afgestemd.

 

Internationaal

Als de voorspellingen uitkomen, groeit het aantal buitenlandse hbo-studenten van 42 duizend nu naar 45 duizend in het jaar 2030. Dat is vooral te danken aan de studenten van buiten Europa.

 

De universiteiten trekken er meer, voorzien de ambtenaren. Het aantal Europese studenten neemt toe van 66 duizend in 2023 naar 86 duizend in 2030. Voor studenten van buiten Europa gaat het van 25.800 naar 33.500.

 

In het wetenschappelijk onderwijs gaat het om een bijstelling van 18.600 studenten. De universiteiten groeien nog wel, maar niet zo hard als eerder gedacht. Als de voorspellingen deze keer raak zijn, komen er slechts enkele duizenden studenten bij. (HOP)