Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Maex: laat mentaal kwetsbare studenten wekelijks één dag naar universiteit gaan

14 uur geleden

Studenten met psychische problemen door de coronapandemie moeten de kans krijgen om wekelijks één dag fysiek college te volgen op de universiteit, zo zei rector magnificus en CvB-lid Karen Maex vandaag bij BNR Nieuwsradio. Volgens haar zitten studenten in een ‘cruciale levensfase’ waarbij niet alleen kennisopname belangrijk is, maar ook het opbouwen van een persoonlijkheid en het aangaan van nieuwe interacties. ‘Studenten gaan van een thuiscontext naar een nieuwe context die ze nog moeten opbouwen. Die volwassenwording is heel belangrijk voor elk mens. Als je te lang afgesloten bent van het normale leven wordt die ontwikkeling erg geschaad.’ Volgens Maex zijn de UvA- en studenteninitiatieven voor sociaal contact niet genoeg: ‘We moeten studenten nu even toelaten om veel grotere problemen in de toekomst te voorkomen.’ Maex sprak tijdens het interview onder andere ook over het geld dat minister Van Engelshoven vrijmaakt voor hoger onderwijs en over de recente cyberaanvallen: zo zei ze dat ict-beveiliging van universiteiten landelijk georganiseerd zou moeten worden. Hier het hele interview. 

Hack bij Microsoft heeft gevolgen voor diensten en FGw

15 uur geleden

Een hackaanval bij het mailprogramma Exchange van Microsoft heeft ook gevolgen voor de UvA en HvA. Medewerkers bij de gemeenschappelijke diensten (ICTS, het Administratief Centrum, Facility Services en de bibliotheek) van de HvA en UvA en medewerkers van de UvA-geesteswetenschappenfaculteit kunnen naar verwachting tot en met 10 maart slechts gebruikmaken van e-mail en agenda’s via een VPN-verbinding. Dit wegens een reparatie die Microsoft nu ‘versneld uitvoert’. De hackers kregen toegang tot mailaccounts en konden op die manier eigen software installeren bij Microsoft. Het lek hangt niet samen met de cyberaanval op de UvA van de afgelopen weken

Minister: instellingen mogen zelf beslissen over tweede proctoringcamera

eergisteren - 16:50

Onderwijsinstellingen mogen zelf weten of ze studenten met een of twee camera’s laten filmen tijdens een proctoringtentamen, zo heeft minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) besloten. Bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam pleitte het College van Bestuur eerder voor gebruik van een tweede camera om studenten te controleren tijdens het maken van online tentamens. Dit betekende dat de student werd gefilmd met de camera op de laptop en dat het laptopbeeldscherm door de student gefilmd moest worden met de camera op de smartphone. De Partij voor de Dieren heeft hierover Kamervragen gesteld aan de minister aangaande de privacy. De minister heeft hierop geantwoord dat het aan de onderwijsinstellingen zelf moeten worden overgelaten op welke manier zij fraude willen voorkomen. Sinds de start van de coronacrisis zijn al veel bezwaren geuit over proctoring, ook wel ‘meekijksoftware’ of ‘surveillancesoftware’ genoemd. De minister roept onderwijsinstellingen overigens wel op terughoudend te zijn met het gebruik van proctoring en het alleen te gebruiken wanneer er geen alternatieve toetsvorm kan worden gevonden.

 

Lees ook: Studenten protesteren met luiers tegen proctoring

 

Drie onderzoekers van Amsterdam UMC ontvangen Vici-subsidie NWO

eergisteren - 14:32

Amsterdam UMC-wetenschappers Stan van de Graaf, Max Nieuwdorp en Colin Russel krijgen elk 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek, zo meldt de UvA. Door deze Vici-beurs kunnen zij de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opbouwen en een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Hun studies gaan over galzouten, risico op suikerziekte en influenzavirussen. Door de hack bij de NWO kunnen nu alleen de laureaten bekend worden gemaakt die bij de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMW) een aanvraag hebben ingediend. 

 

Lees ook: ‘De NWO deelt jaarlijks 1 miljard uit, dus hackers weten dat daar geld zit’

Studieverenigingen krijgen subsidie om studentenwelzijn te verbeteren

eergisteren - 12:06

De UvA geeft studieverenigingen subsidie om het studentenwelzijn te verbeteren. Door de coronacrisis is het voor studenten moeilijk om contact met elkaar te onderhouden en zich volledig onderdeel te voelen van de academische gemeenschap, meldt de universiteit. Plannen zijn bedacht naar aanleiding van het initiatief Keep in Touch dat tijdens de Dies Natalis in januari werd aangekondigd. Studieverenigingen kunnen deze maand de toegekende bijdrage verwachten en starten met het organiseren van hun ideeën. Zo startte psyschologievereniging VSPA de bellijn All Ears voor een luisterend oor, houdt de faculteitsvereniging van FMG met de subsidie een groot online silent-discofeest in april, initieert de studievereniging van de master Brain and Cognitive Sciences een wekelijkse online yogaklas en plant studievereniging Off-Screen van Media en cultuur in de toekomst een filmworkshopweekend. Hier meer

Studenten gebruiken meer drank en drugs door sleur

eergisteren - 09:56

Vier op de tien studenten grijpen vaker naar drank en drugs om de verveling tegen te gaan tijdens de lockdown, meldt Trouw. De cijfers zijn afkomstig uit een enquête afgenomen onder ruim 7000 studenten door het onderzoeksinitiatief Lieve Mark opgezet door studenten uit Leiden, Utrecht en Delft. Rond de 3500 ondervraagden gaven in de enquête in januari hun leven een onvoldoende. De helft van deze groep gaf ook aan vaker drank en drugs te gebruiken. Studentenhuisarts aan de UvA Peter Vonk merkt op dat Amsterdamse studenten minder zijn gaan drinken, maar wel meer drugs gebruiken sinds de lockdown.

 

In januari schreven we over toegenomen drugsgebruik onder studenten in de lockdown. Student Sanne vertelde veel vaker in huiselijke kringen drugs te gebruiken: ‘Normaal gebruikte ik alleen harddrugs op een festival, nu gebruik ik wekelijks cocaïne.’

‘Hoger onderwijs komt anderhalf miljard tekort’

3 maart 2021 - 13:10

Het hoger onderwijs komt structureel anderhalf miljard euro tekort als ze werk wil maken van het verlagen van werkdruk en het beperken van uitval. Dat meldt ScienceGuide op basis van een nog niet gepubliceerd rapport van PriceWaterhouseCoopers in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. ‘Bij universiteiten worden de grootste tekortkomingen in de bekostiging geconstateerd, zeker gezien de ambitie die de regering heeft op het gebied van het hoger onderwijs en de kwaliteit van het onderzoek,’ schrijft ScienceGuide.

UvA-rechtsfilosoof: homoseksuele mannen uitsluiten van bloeddonatie is discriminerend

3 maart 2021 - 12:32

Het is ‘discriminerend en stigmatiserend’ dat mannen die recent seks hebben gehad met een andere man geen bloed mogen doneren bij bloedbank Sanquin, zo schrijven rechtsfilosofen Roland Pierik (UvA) en Marcel Verweij (Wageningen University & Research) in Het Parool. In opdracht van de bloedbank deden zij onderzoek naar ethische en juridische aspecten van donorselectie. Mannen die seks hebben met andere mannen worden uitgesloten van donatie omdat zij vaker hiv en hepatitis B hebben, infecties die kunnen worden overgedragen door bloedtransfusie. Volgens Pierik en Verweij zou de bloedbank echter eerder moeten kijken naar seksueel gedrag dan naar homo- of heteroseksualiteit. De bloedbank zou homomannen kunnen vragen naar hun seksueel gedrag (condoomgebruik en (non-)monogamie) en zo een risico-inschatting kunnen maken, zeggen de wetenschappers. Sanquin zou ook kunnen vertrouwen op het testen van donorbloed, waarbij de meeste infecties worden gesignaleerd. Het risico op een bloeddonatie met hiv stijgt dan iets, maar is nog steeds heel erg klein. Lees hier het hele artikel

Vanaf vandaag weer buiten sporten bij USC

3 maart 2021 - 10:15

Vanaf vandaag kunnen alle studenten en medewerkers van de UvA en de HvA die niet ouder zijn dan 26 jaar zichzelf aanmelden bij het programma USC Teams. Dit meldt USC Sport vandaag. Er kan gekozen worden uit fitness, bootcamp en kickboksen. Alle drie de sporten zijn te beoefenen bij de locatie Universum op Science Park Fitness kan ook gevolgd worden in het sportcentrum naast het Amsterdam UMC en de bootcamptrainingen worden eveneens gegeven bij Club West. Er zal buiten worden gesport met een vaste groep mensen om zo de ‘bubbels’ klein te houden.