Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Vera Duivenvoorden
actueel

Folia 22 is er

Altan Erdogan,
9 maart 2016 - 06:00

Borsten als feministisch statement. Studenten van het Amsterdam University College werken momenteel aan alweer de tweede editie van de Boobie Bible. Ze hopen daarmee de boodschap over te brengen dat borsten geen lustobjecten zijn, maar ‘gewone’ lichaamsdelen. ‘Waarom reageert iedereen altijd zo gevoelig op een tepel die tevoorschijn piept?’

Deze week neemt Folia (met vrouwelijke fotograaf en verslaggever) een kijkje bij de fotoshoot voor de Boobie Bible. Hardcore feministe Matilda Medard (19) heeft inmiddels twintig plaatjes geschoten, en hoopt uiteindelijk uit te komen op vijftig foto’s van borsten in talloze vormen, kleuren en maten. De studenten van de Feminist Committee zichzelf tot doel gesteld vrouwen duidelijk te maken dat ze niet te hoeven voldoen aan het (uiteraard door mannen) opgelegde schoonheidsideaal.

 

Op het Amsterdam University College zijn ze überhaupt niet vies van idealen. Studenten daar zetten zich in om vluchtelingen die pas in Nederland zijn, wegwijs te maken in de gewoonten van hun nieuwe woonplaats. Deze ‘buddies’ gaan met de vluchtelingen op pad langs tal van kenmerkende Hollandsche activiteiten: schaatsen, hutspot proeven, olliebollen eten en hasj roken. Handig: de meeste AUC-studenten komen zelf uit het buitenland, en delen af en toe de verbazing over dit gekke land met hun nieuwe vrienden.

 

Jannah Loontjens schreef met Roaring Nineties een ode aan de jaren negentig, jaren van vrijheid en overvloed. Ze studeerde in die tijd in Amsterdam, danste voor de kost in nachtclubs als de Roxy en verdiepte haar liefde voor de filosofie. Nina Schuyffel interviewde haar over de magie van het decennium. ‘Het was een tijd waarin we geloofden dat alles mogelijk was’.

 

Zo'n zestig jaar eerder was voor de ‘onaangepasten en asocialen’ in Amsterdam zeker niet alles mogelijk. Ze werden ondergebracht in ommuurde wijken als Asterdorp in Noord, waar ze onder toezicht van de overheid werden heropgevoed tot nette, eerzame burgers. Oud-stadsbestuurder Stephan Steinmetz onderzocht de geschiedenis van Asterdorp en promoveerde op het onderwerp.

 

Folia 22 ligt vanaf vanmiddag in de bakken op alle UvA- en HvA-locaties.

Lees meer over