Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeffrey Pioquinto (cc, via Flickr)
actueel

Update | Bijna driekwart UvA-masters kent selectie

Henk Strikkers,
2 maart 2016 - 09:57

Maar liefst 75 van de 104 masters die de UvA aanbiedt kennen een selectieproces waarbij niet alle studenten met een bijpassend bachelordiploma worden toegelaten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie, dat jaarlijks de Keuzegids Masters uitbrengt. Enkel de Universiteit Utrecht selecteert procentueel gezien bij meer masters.

De laatste jaren selecteren steeds meer universiteiten hun masterstudenten. Tot aan 2013 waren universiteiten verplicht om bij iedere bachelor ook een zogenaamde selectievrije doorstroommaster aan te bieden. Dat betekent dat iedere student aan dezelfde universiteit als waar hij zijn bachelor haalde ook een master moet kunnen volgen. Selectieve masters konden enkel bestaan wanneer er ook een niet-selectieve master bestond.

 

In 2013 werd die verplichting voor universiteiten geschrapt, omdat het niet goed zou passen bij een ‘volwassen bachelor-masterstructuur’. Die gaat er namelijk vanuit dat bachelors en masters twee verschillende studies zijn en het feit dat het overgrote deel van de studenten een doorstroommaster volgt was minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een doorn in het oog. Wel werd er afgesproken dat er altijd één selectievrije master moet zijn in Nederland.

‘De meeste facultaire raden lijken nu tegen het plan’

Selectie bij vijftig doorstroommasters

De UvA hanteerde altijd slechts selectiecriteria voor duale masters en onderzoeksmasters, maar kondigde in september jongstleden aan dat het ook van zins was te gaan selecteren bij vijftig eenjarige masters. Daarbij zou men gaan selecteren op basis van cijfers en andere criteria, zoals een selectiegesprek of een toets.

 

Met die invoering van selectieve masters lijkt men in rap tempo te zijn begonnen.Van de vijftig doorstroommasters die er vorig jaar nog waren, zijn er nu immers nog maar 29 over. Naomi Appelman, voorzitter van de Centrale Studentenraad, zegt dat zij hierover in nauw contact staat met de facultaire studentenraden. ‘Het grootste deel van die raden lijkt nu tegen,’ zegt ze. ‘Het plan is om uiteindelijk een advies te schrijven namens alle raden en de Centrale Studentenraad.’

‘We willen dat voor elke bachelor een doorstroommaster is bij de UvA, de VU, in Utrecht of in Leiden’

Update 2 maart 2016 14.45 uur

De UvA zegt selectie af te stemmen met haar Nederlandse partners in de League of European Research UniversitiesLERU is de League of European Research Universities. In Nederland horen daar naast de UvA ook de universiteiten in Leiden en Utrecht bij. De LERU is naast een koepel ook een belangengroepering die lobbyt bij de Europese Unie. en de VU. ‘We willen dat voor elke bacheloropleiding ook een doorstroommaster gegarandeerd is bij de UvA, de Vrije Universiteit, de Universiteit Utrecht of de Universiteit Leiden,’ zegt een woordvoerder. Hierover maakt men nog nadere afspraken.

 

De UvA laat weten dat men op dit moment voornamelijk selecteert voor tweejarige bètamasters die geen research master zijn. Hierbij selecteert men op basis van motivatie, cijfers in de bachelor, kennis, studiesucces in de vooropleiding en taaleisen. Voor een groot aantal Engelstalige masters bij de geesteswetenschappenfaculteit en de rechtenfaculteit wordt bovendien geselecteerd op de Engelse taalbeheersing. Bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde wordt bij sommige studies aan niet-UvA-studenten gevraagd om een motivatiebrief te schrijven en daarnaast zijn er ‘bij specifieke masterprogramma’s’ aanvullende eisen. Daarbovenop komen nog de 21 research masters waarvoor al langer wordt geselecteerd.

 

Met name bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde en de Faculteit Maatschappij- & Gedragswetenschappen wordt nagedacht over intensivering van de selectie bij masters, zegt de woordvoerder. ‘Bij de Geesteswetenschappenfaculteit is vorig jaar besloten af te zien van een pilot voor verdere selectie (naast de taaleis) bij de opleidingen van de faculteit.’