Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Science Park
actueel

UvA en VU geprezen om samenwerkende informatici

Henk Strikkers,
26 februari 2016 - 16:43

De samenwerking tussen de informatica-afdeling van de UvA en de Computer Science-afdeling van de VU kan mondiaal tot de wereldtop gaan beheren. Dat is althans de conclusie van een internationale visitatiecommissie die alle informatica-afdelingen van de Nederlandse universiteiten beoordeelde. In haar eindrapport schrijft ze: ‘The joint department has the potential to become one of the few worldwide leading institutes for Computer Science.

De zevenkoppige commissie, die onder leiding stond van de Tilburgse hoogleraar Gerard van Oortmerssen, prijst ‘de moedige beslissing’ om beide instituten te fuseren. Dat is een pikante mening, omdat met name vanuit de UvA veel weerstand bestaat tegen een verregaande samenwerkingLees hier meer over de samenwerking van de UvA en de VU. tussen de bètafaculteiten van de VU en de UvA. Volgens de commissie leidt dit er in dit geval echter toe dat de computerwetenschappen in Amsterdam aanmerkelijk worden versterkt en draagt de fusie grote beloften van beter onderwijs en onderzoek in zich.

 

Het rapport waarschuwt wel voor de stabiliserende geldstroom die vanuit het rijk wordt besteed aan computerwetenschappen. In andere Europese staten, Verenigde Staten en het Verre Oosten wordt immers steeds meer gespendeerd aan informatica-onderzoek. Ook is het aantal spin-offs dat de UvA-afdeling aflevert matig.

 

De internationale commissie onderzocht de informatica-afdelingen in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU).